September 2019
M T W T F S S
« Aug    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Share on Facebook

Sun 2.11.

Villa SK by Atelier Thomas Pucher (AT)

Posted by Walter Phillips on 02.11.2014 - Tagged as: ,

Villa SK by Atelier Thomas Pucher, photo: Lukas Schaller

Villa SK by Atelier Thomas Pucher, photo: Lukas Schaller

Atelier Thomas Pucher has created a contrasting, contemporary annex to an existing home in Graz, Austria that extends the living area of the house into the garden.

 

 

Villa SK by Atelier Thomas Pucher, photo: Lukas Schaller

Villa SK by Atelier Thomas Pucher, photo: Lukas Schaller

“The initial assignment for the Villa SK was to rebuild with a rather limited budget an existing single family house and adjust it to the needs of its future inhabitants. Instead of redeveloping the old structure, the decision was to add a contrasting annex that would extend the living area of the house into the garden.” says Thomas Pucher.

 

Villa SK by Atelier Thomas Pucher, photo: Lukas Schaller

Villa SK by Atelier Thomas Pucher, photo: Lukas Schaller

“This choice allowed keeping intact the main structure of the existing construction and reserving it for the private functions, such as bathrooms and rooms for the children. On the other hand, the most public function of the house – the living room – is now surrounded by nature and becomes the central element of the house. The first floor of the existing house is now a more reserved area for the owners and the roof of the annex serves as an exterior terrace.”

 

Villa SK by Atelier Thomas Pucher, photo: Lukas Schaller

Villa SK by Atelier Thomas Pucher, photo: Lukas Schaller

“The extension volume consists of three materials—large glass panes, rough brick and red coloured concrete. The concrete structure that forms the roof is composed by two major beams, which extent almost to the limit of the plot. Although supported by thin metal elements, the roof structure appears to hover over the rough stone wall, creating a clear but delicate contrast between these elements and materials.”

 

Villa SK by Atelier Thomas Pucher, photo: Lukas Schaller

Villa SK by Atelier Thomas Pucher, photo: Lukas Schaller

“In this gesture, the building embraces the existing walnut tree, forming a calm and reserved courtyard. The wide glass panes provide an intimate connection from the interior space with the outside scene, from spring’s lush greenery to winter’s bright snow. In this way, nature and architecture are interwoven to create a welcoming and harmonious backdrop for family life.”

 

PROJECT DATA
Architect: Atelier Thomas Pucher
Structural Design: Peter Mandl ZT GmbH
Building Physics: Dipl.Ing.Dr.techn. Roland Müller
NFA: 240 m²
Site Area: 985 m²
Status: Private commission
Completion: 2011

 

to the Atelier Thomas Pucher website

 

view more architecture on Architonic