Share on Facebook

Sun 11.1.

À La Folie by Atelier Moderno & Anne Sophie Goneau (CA)

Posted by Walter Phillips on 11.01.2015 - Tagged as:

À La Folie by Atelier Moderno & Anne Sophie Goneau, photo: Stéphane Groleau

À La Folie by Atelier Moderno & Anne Sophie Goneau, photo: Stéphane Groleau

À La Folie, a pastry shop in Montreal, Canada designed by Atelier Moderno and Anne Sophie Goneau, defies convention by prominently displaying its unique products using a markedly restrained monochromatic interior.

 

 

À La Folie by Atelier Moderno & Anne Sophie Goneau, photo: Stéphane Groleau

À La Folie by Atelier Moderno & Anne Sophie Goneau, photo: Stéphane Groleau

“The execution of the design begins with the storefront.” say the designers. “The shop’s 650 sq.ft. ground floor location on the colorful street of Mont-Royal impelled the creation of a space that is distinguished by its neutrality, acting as a monochromatic backdrop to the vibrancy of both the street and the pastries within. The neutral gray interior elevates the wonderful shapes, textures, and hues of the products on display. This voluntary restraint isolates the senses, and the focus becomes only the pastries themselves; the customer almost begins to taste with their eyes!”

 

À La Folie by Atelier Moderno & Anne Sophie Goneau, photo: Stéphane Groleau

À La Folie by Atelier Moderno & Anne Sophie Goneau, photo: Stéphane Groleau

“All pastries are made in-house, with the production floor set in the rear of the space. It is separated from the shop area by a mid-height wall that encourages the sounds and smells of the kitchen to tease the senses of the patrons beyond. A theme of assembly-line production is demonstrated by a band of hemlock slats that extend above the dividing wall and span the full depth of shop space, recalling the aesthetic of the wooden pallet or the conveyor belt.”

 

À La Folie by Atelier Moderno & Anne Sophie Goneau, photo: Stéphane Groleau

À La Folie by Atelier Moderno & Anne Sophie Goneau, photo: Stéphane Groleau

“The refrigerated display units sit below the wood cladding, while thin and delicate LED suspension defines this exhibit area with its focused and dramatic illumination. The black steel display units were custom designed and fabricated to stand independently; the compressors for each unit are positioned in the basement below, allowing the displays to stand on dainty steel legs, in continuity with the adjacent storage and cash counter units. The cash counter itself is accentuated by the chaotic lighting of the AIM pendant lamp (by Ronan and Erwan Bouroullec).”

 

to the Atelier Moderno website

 

to the Anne Sophie Goneau website

 

view more projects on Architonic