August 2019
M T W T F S S
« Jul    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Share on Facebook

Mon 18.5.

OVD 919 House by SAOTA (ZA)

Posted by Walter Phillips on 18.05.2015 - Tagged as: ,

OVD 919 House by SAOTA, photo: Adam Letch

OVD 919 House by SAOTA, photo: Adam Letch

The brief for OVD 919, a house by SAOTA, was to create a spectacular home which encapsulated the expansive 360 degree mountain and sea views of the site, the Cape Town mountain ridge below Lions Head with views of Robben Island to the North and Camps Bay and the Twelve Apostles to the South.

 

 

OVD 919 House by SAOTA, photo: Adam Letch

OVD 919 House by SAOTA, photo: Adam Letch

Say the architects, “Though views out were paramount this needed to be carefully balanced with the required privacy from within. The living areas were to be open plan – enhancing everyday life. Working with a relatively steep site and the fact that the Southern boundary is shared with a National Park, the design took on a sensitive approach. The secondary spaces were positioned at the lower levels with care taken to limit excavation. From the road these levels are concealed by a large North facing landscape wall – its customised angular design achieves a natural result. Strategically positioned penetrations within the landscape wall permit natural light and ventilation to the rooms beyond but glazing is set back and thereby concealed.”

 

OVD 919 House by SAOTA, photo: Adam Letch

OVD 919 House by SAOTA, photo: Adam Letch

“On arrival at a mid-level one is lured through the main garage with its double volume and graffiti walls towards the shaft of light and splash of landscaping emanating from the glazed Entrance Area beyond. Sculptural timber clad stairs wrap themselves around a centrally positioned glass lift and take one to the upper levels of the house,” says Philip Olmesdahl, SAOTA director and project team member.

 

OVD 919 House by SAOTA, photo: Adam Letch

OVD 919 House by SAOTA, photo: Adam Letch

“The building is limited to only two storeys above the ridge. The main living areas, pool terrace and garden are below with the family bedrooms strategically positioned at the uppermost level for privacy. The ‘layering’ of the house permits different experiences in difference spaces. From the main stairs the linearity of the customised cast bronze coffee bar leads one into the ‘heart of the home’ – the Kitchen. The Kitchen in turn spills into the Dining Room and the Summer Lounge with its high ceiling of ribbed concrete. The Winter Lounge is also adjacent to the Kitchen but this time the ceiling is lower – framing the view – which together with the centrally positioned fireplace creates an intimate space for more informal gatherings.”

 

OVD 919 House by SAOTA, photo: Adam Letch

OVD 919 House by SAOTA, photo: Adam Letch

“Throughout this level boundaries are blurred and there’s a wonderful continuity between internal and external living – it’s a house for all seasons and plays off the mood of the climate and surrounding landscape,” says Tamaryn Fourie, senior associate and project team member.

 

OVD 919 House by SAOTA, photo: Adam Letch

OVD 919 House by SAOTA, photo: Adam Letch

PROJECT DATA
Project Name: OVD 919
Location: Bantry Bay, Cape Town, South Africa
Architects: Architects & Interior Architects: SAOTA
Project Team: Philip Olmesdahl, Tamaryn Fourie & Joe Schützer-Weissmann
Interior Decor: Studio Parkington
Completion Date: 2014

 

to the SAOTA website

 

view more architecture on Architonic