Share on Facebook

Thu 20.8.

House Sperone by Studio Metrocubo (HR)

Posted by Walter Phillips on 20.08.2015 - Tagged as: ,

House Sperone by Studio Metrocubo, photo: Jan Stojkovic

House Sperone by Studio Metrocubo, photo: Jan Stojkovic

Located within the medieval city walls of Novigrad, Croatia, on the coast of the Adriatic sea, House Sperone by Studio Metrocubo makes the most of its seaside site.

 

 

House Sperone by Studio Metrocubo, photo: Jan Stojkovic

House Sperone by Studio Metrocubo, photo: Jan Stojkovic

Says Studio Metrocubo, “The volume of the house is fully defined by the surrounding buildings and the outer edge of the house follows the border of the building plot to maximize the use of its limited surface.”

 

House Sperone by Studio Metrocubo, photo: Level 52

House Sperone by Studio Metrocubo, photo: Level 52

“The architects goal was to create a series of visual experiences generated by the sea and medieval stone walls so all rooms in the house have visual contact with the sea and / or wall.”

 

House Sperone by Studio Metrocubo, photo: Level 52

House Sperone by Studio Metrocubo, photo: Level 52

“The ground floor has a spacious spa area with indoor pool, sauna and gym. Sliding floor to ceiling glass windows can be completely open for access to the lower terrace with summer kitchen and sun deck. Infinity pool gives the impression of merging with the sea. Even the sauna has a sea view window to make guests even more relaxed looking at the blue water.”

 

House Sperone by Studio Metrocubo, photo: Level 52

House Sperone by Studio Metrocubo, photo: Level 52

“Rear, quieter part of the house on the ground floor contains two bedrooms and engine room. Stairs that connect the two floors are located right next to the old stone wall. Special attention was paid to preserve the walls and avoid any structural compounds.”

 

House Sperone by Studio Metrocubo, photo: Jan Stojkovic

House Sperone by Studio Metrocubo, photo: Jan Stojkovic

“Upper floor contains daily spaces – living room, kitchen and dining area incorporated in a whole. Its elegant structure allows uninterrupted views of the sea and the stone walls all over the living area. In front of the living area there is a large terrace directly connected to the interior with sliding glass walls.”

 

House Sperone by Studio Metrocubo, photo: Jan Stojkovic

House Sperone by Studio Metrocubo, photo: Jan Stojkovic

PROJECT DATA
Project title: House Sperone
Author: Studio Metrocubo
Project Team: Zeljko Mohorovic, Ana Grbac, Iva Buljan
Collaborators: Ivana Mohorovic
Year: 2011 – 2014
Location: Novigrad, Croatia
Project type: Single-family residence
Total area: 443 m2
Client: Private

 

to the Studio Metrocubo website

 

view more architecture on Architonic