November 2019
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Share on Facebook

Fri 28.11.

Drolet Residence by Naturhumaine (CA)

Posted by Walter Phillips on 28.11.2014 - Tagged as: ,

Drolet Residence by Naturhumaine, photos: Adrien Williams

Drolet Residence by Naturhumaine, photo: Adrien Williams

Canadian Architects Naturhumaine have transformed an urban row house in Montreal, Quebec for a couple with a passion for cooking.

 

 

Drolet Residence by Naturhumaine, photos: Adrien Williams

Drolet Residence by Naturhumaine, photo: Adrien Williams

The briefing consisted of a complete renovation and re-organization of the house with two main objectives; first, a large kitchen island be the focal point of the house, and second, move the living spaces to the second floor where they would benefit from more natural light, while keeping the more intimate bedroom spaces on the ground floor.

 

Drolet Residence by Naturhumaine, photos: Adrien Williams

Drolet Residence by Naturhumaine, photo: Adrien Williams

“The front door opens onto a double height entry foyer where a sculptural stair draws the focus upwards.” say the architects. “The lines of the stair invite the natural and fluid transition from the ground floor entrance to the living spaces above.”

 

Drolet Residence by Naturhumaine, photos: Adrien Williams

Drolet Residence by Naturhumaine, photo: Adrien Williams

“The open plan kitchen, living and dining room are found on the brightly lit second floor. These are all organized around a long linear island topped by a beautiful soap stone countertop. The island basks in natural light as a linear skylight follows its lines directly above. The skylight is interrupted by a monolithic range that protrudes from the ceiling above.”

 

Drolet Residence by Naturhumaine, photos: Adrien Williams

Drolet Residence by Naturhumaine, photo: Adrien Williams

“A block of cabinets, clad in a mix of anigre veneer and lacquered doors, is recessed into the wall behind the island. This block conceals the fridge as well as other appliances, pantry storage and a powder room. Towards the back of the house, the island breaks-off, into a second island that cantilevers into a brightly lit corner becoming the family’s breakfast table. Here, a patio door leads to a large exterior terrace overlooking the backyard.”

 

PROJECT DATA
Type: Single family house
Intervention: Interior re-organization & extension
Location: Drolet Ave. Montreal, Canada
Area: 3000 sqft
Completion Date: 2014

 

to the Naturhumaine website

 

view more architecture on Architonic