Share on Facebook

Tue 11.8.

Cubo House by PHOOEY Architects (AU)

Posted by Walter Phillips on 11.08.2015 - Tagged as: ,

Cubo House by PHOOEY Architects, photo: Peter Bennetts Photographer

Cubo House by PHOOEY Architects, photo: Peter Bennetts Photographer

Australia’s PHOOEY Architects have transformed an existing double storey Victorian-era heritage-listed attached terrace house in Melbourne into a bespoke, sustainable home for a young family.

 

 

Cubo House by PHOOEY Architects, photo: Peter Bennetts Photographer

Cubo House by PHOOEY Architects, photo: Peter Bennetts Photographer

Say the architects, “Originally, the house was entered via a dark, stuffy corridor located under a staircase. In its place, a new welcoming entry foyer now opens into a sunlight drenched multi-level void with natural ventilation. Centrally located in the re-planned house, a feature stair climbs and descends between three levels. Landings are large enough to work, play or just hang out on.”

 

Cubo House by PHOOEY Architects, photo: Peter Bennetts Photographer

Cubo House by PHOOEY Architects, photo: Peter Bennetts Photographer

“Material pieces salvaged from the demolition were stored on site for up cycling. From the original staircase, existing steps and balustrades became a chandelier suspended in the void. Existing windows became a feature wall and lightwell. Leftover stair balustrades screened a kid’s loft bed and became joinery handles in the kitchen. Metal security doors became external privacy and sun shading devices. Slate roof tiles became window sills and feature elements in the external facade.”

 

Cubo House by PHOOEY Architects, photo: Peter Bennetts Photographer

Cubo House by PHOOEY Architects, photo: Peter Bennetts Photographer

“The existing rear and dysfunctional portions of the house were replaced by habitable environments opening onto the rear garden.”

 

Cubo House by PHOOEY Architects, photo: Peter Bennetts Photographer

Cubo House by PHOOEY Architects, photo: Peter Bennetts Photographer

“Embodied memory and energy lost from the demolished red brick rear facade was fragmented onto the new building envelope. Demolition drawings of the existing rear portion of the house were cut up into equal squares and re-arranged in a surrealist cubomania manner. Tinkering together with the owner produced a resolved floor and facade layout.”

 

Cubo House by PHOOEY Architects, photo: Peter Bennetts Photographer

Cubo House by PHOOEY Architects, photo: Peter Bennetts Photographer

“The language of the house additions extends into a small child friendly garden filled with productive pockets.”

 

Cubo House by PHOOEY Architects, photo: Peter Bennetts Photographer

Cubo House by PHOOEY Architects, photo: Peter Bennetts Photographer

“Photovoltaic cells, solar hot water and water collection tanks are hidden from view. Whereas on display are the upcycled memories from the old house, contextualised by efficient planning and infused with natural air and sunlight.”

 

Cubo House by PHOOEY Architects, photo: Peter Bennetts Photographer

Cubo House by PHOOEY Architects, photo: Peter Bennetts Photographer

PROJECT DATA
Project: Cubo House / PHOOEY Architects
Architect & Interior Designer: PHOOEY Architects
Location: Melbourne, Australia
Design Team: Emma Young, Peter Ho , Adam Gordon, Jessie Cook, Rob Chittleborough, Helen Duong, Anne-Claire Deville & Lucinda Arundel
Year: 2013
Structural Engineer: Perrett Simpson Stantin
Landscape Architect: Simon Ellis
Builder: Conterno Group

 

to the PHOOEY Architects website

 

view more architecture on Architonic