Share on Facebook

Fri 7.8.

Courtyard House by FORM | Kouichi Kimura Architects (JP)

Posted by Walter Phillips on 07.08.2015 - Tagged as: ,

Courtyard House by FORM | Kouichi Kimura Architects, photo: Yoshihiro Asada

Courtyard House by FORM | Kouichi Kimura Architects, photo: Yoshihiro Asada

The site for the Courtyard House by FORM | Kouichi Kimura Architects in Shiga, Japan is in an area surrounded by fields and farms.

 

 

Courtyard House by FORM | Kouichi Kimura Architects, photo: Yoshihiro Asada

Courtyard House by FORM | Kouichi Kimura Architects, photo: Yoshihiro Asada

Say the architects, “The west side of the site is visually connected to the distant hill, making the site look like the original Japanese landscape, together with the Torii gate and the approach to the adjacent shrine.”

 

Courtyard House by FORM | Kouichi Kimura Architects, photo: Yoshihiro Asada

Courtyard House by FORM | Kouichi Kimura Architects, photo: Yoshihiro Asada

“Surrounded by such an environment, a house was requested which blends with the scenery while making the best use of the spacious site of about 330 m2.”

 

Courtyard House by FORM | Kouichi Kimura Architects, photo: Yoshihiro Asada

Courtyard House by FORM | Kouichi Kimura Architects, photo: Yoshihiro Asada

“Incorporating this scenery, the house was then designed to form a U-shaped building with courtyard which secures privacy.”

 

Courtyard House by FORM | Kouichi Kimura Architects, photo: Yoshihiro Asada

Courtyard House by FORM | Kouichi Kimura Architects, photo: Yoshihiro Asada

“The building form accords with the surrounding views and the range linking with the approach to the shrine. The interior is configured by a single open room whereas finishes and levels vary to make each space independent and comfortable, creating various scenes as one moves from one place to another.”

 

Courtyard House by FORM | Kouichi Kimura Architects, photo: Yoshihiro Asada

Courtyard House by FORM | Kouichi Kimura Architects, photo: Yoshihiro Asada

“The huge window and terrace facing the courtyard turns one’s eye to a natural landscape. The terrace and the interior space by the window are related by the same material, making the space flexible by enhancing linkage between inside and outside.”

 

Courtyard House by FORM | Kouichi Kimura Architects, photo: Yoshihiro Asada

Courtyard House by FORM | Kouichi Kimura Architects, photo: Yoshihiro Asada

“Additionally in the courtyard connected with the terrace, a basin which looks like a water channel is designed to aim at creation of visual linkage with the view opening beyond.”

 

Courtyard House by FORM | Kouichi Kimura Architects, photo: Yoshihiro Asada

Courtyard House by FORM | Kouichi Kimura Architects, photo: Yoshihiro Asada

PROJECT DATA
Architects: FORM | Kouichi Kimura Architects
Location: Shiga, Japan
Client: Private
Site Area: 304.0 sqm
Constructed Area: 136.43 sqm
Construction Year: 2015

 

to the FORM | Kouichi Kimura Architects website

 

view more architecture on Architonic