Share on Facebook

Thu 12.2.

Bolton Residence by Naturehumaine (CA)

Posted by Walter Phillips on 12.02.2015 - Tagged as: ,

Bolton Residence by Naturehumaine, photo: Adrien Williams + David Dworkind

Bolton Residence by Naturehumaine, photo: Adrien Williams + David Dworkind

A sloped wooded plot in Quebec’s Eastern Townships is the site for the Bolton Residence by Naturehumaine, a country house with an imposing cantilevered ground floor volume.

 

 

Bolton Residence by Naturehumaine, photo: Adrien Williams + David Dworkind

Bolton Residence by Naturehumaine, photo: Adrien Williams + David Dworkind

“Having bought a beautiful plot of wooded land in Quebec’s Eastern Townships, the client dreamt of building a country house that would be in perfect symbiosis with its natural environment.” say the architects. “This rugged, sloped site came to a natural plateau just below its highest point, becoming the perfect location to erect the house.”

 

Bolton Residence by Naturehumaine, photo: Adrien Williams + David Dworkind

Bolton Residence by Naturehumaine, photo: Adrien Williams + David Dworkind

“The house is characterized by two stacked volumes; a wooden clad volume anchored into the mountain supports a cantilevering ground floor volume above. This gable roofed volume raised into the air gives the sensation that the house is floating amongst the trees.”

 

Bolton Residence by Naturehumaine, photo: Adrien Williams + David Dworkind

Bolton Residence by Naturehumaine, photo: Adrien Williams + David Dworkind

“Vast views of Mount Orford and the valley below are framed by a long horizontal strip window. The kitchen and master bathroom are carved out of a black volume at the center of the house dividing living spaces from the master bedroom.”

 

PROJECT DATA
Type: Single family house
Intervention: New construction
Location: Bolton East, Quebec, Canada
Area: 1480 sqft
Completion Date: 2014

 

to the Naturehumaine website

 

view more architecture on Architonic