Share on Facebook

Mon 16.6.

Volkshotel interiors by Bas van Tol for Studio Müller Van Tol (NL)

Posted by Walter Phillips on 16.06.2014 - Tagged as: , ,

Volkshotel interiors by Bas van Tol for Studio Müller Van Tol, photo: Ilco Kemmere

Volkshotel interior by Bas van Tol for Studio Müller Van Tol, photo: Ilco Kemmere

The interiors of the new Volkshotel in Amsterdam, a hotel built inside the former home of Dutch newspaper de Volkskrant, is the work of Dutch interior designer Bas van Tol of Studio Müller Van Tol.

 

 

Volkshotel interiors by Bas van Tol for Studio Müller Van Tol, photo: Bart Nieuwenhuijs

Bas van Tol, photo: Bart Nieuwenhuijs

“Volkshotel occupies the former home of Dutch newspaper de Volkskrant, a 1960s concrete structure that is open, optimistic and functional.” says Studio Müller Van Tol. “Bas van Tol preserved these qualities while inserting dynamic interiors for contemporary occupants.”

 

Volkshotel interiors by Bas van Tol for Studio Müller Van Tol, photo: Ilco Kemmere

Volkshotel interior by Bas van Tol for Studio Müller Van Tol, photo: Ilco Kemmere

The hotel features a club, restaurant, cocktail bar, meeting spaces and workspaces for creative firms and studios. For each part of the building, Bas van Tol has provided an initial composition that the owner, personnel and occupants can appropriate and gradually make their own, thus defining the identity of all interiors.

 

Volkshotel interiors by Bas van Tol for Studio Müller Van Tol, photo: Ilco Kemmere

Volkshotel interior by Bas van Tol for Studio Müller Van Tol, photo: Ilco Kemmere

“All interior space serves a purpose, but the space around the building allows for reflection. Bas van Tol frames the view out of bedroom windows with reveals that are deep enough to sit in or work on. Simplicity informs the materials and detailing.”

 

Volkshotel interiors by Bas van Tol for Studio Müller Van Tol, photo: Ilco Kemmere

Volkshotel interior by Bas van Tol for Studio Müller Van Tol, photo: Ilco Kemmere

“Random compositions of multiply in three tones lend each bedroom a unique and crafted feel, so different from the anonymity of standard rooms. Prints silk-screened by hand directly onto the bedroom walls are a final reminder of the tradition of newspaper making that this building symbolises, a tradition revived by Bas van Tol.”

 

to the Studio Müller Van Tol website

 

view more interiors on Architonic

The Independent Source for
Products, Materials and Concepts Architonic | architecture and design
Creative materials consultants to the architecture and creative industries. Creative materials consultants to the architecture and creative industries.
Fascinating World of Design for
Modern Kids Kidsmodern - Fascinating World of Design for Modern Kids
Broadcasting Architecture Worldwide Broadcasting Architecture Worldwide
International Architecture News International Architecture News
Online Design Magazine Online Design Magazine