Share on Facebook

Tue 6.10.

‘Villa Röling’ in Kudelstaart / Netherlands by Architectenbureau Paul de Ruiter

Posted by Nora Schmidt on 06.10.2009 - Tagged as: , ,

'Villa Röling' by Architectenbureau Paul de Ruiter

'Villa Röling' by Architectenbureau Paul de Ruiter

The Dutch Architectenbureau Paul de Ruiter realised this single family house beautifully located along the shore in the north of Holland.

'Villa Röling' by Architectenbureau Paul de Ruiter

'Villa Röling' by Architectenbureau Paul de Ruiter

Here is what the architects explain:

“The clients of Villa Röling are passionate art collectors. They love to be surrounded by works of art. Therefore their main wish regarding their new dwelling was that it would do greatest justice to their collection of paintings and sculptures. However, the location of their house, at the edge of the lake Westeinderplas, is so spendid that it was no option to make a closed volume which would have large wall surfaces for hanging on the paintings but would limit the view of the surroundings. The view of the lake and the garden should be maximal. Therefore we decided to design two contrasting volumes, a transparent glass volume overlooking the lake and the garden, and a ´floating´ wooden box on top of it for the works of art.”

'Villa Röling' by Architectenbureau Paul de Ruiter

'Villa Röling' by Architectenbureau Paul de Ruiter

“The ground floor consists of a series of museumlike ordened spaces, offering varying views of the lake and the surroundings. The overall glass facade folds itself almost invisibly around the spaces and creates a contour which together with the overhanging superstructure alllows for varying incidence of light. At the outside, back from the glass facade, there are cloths which can be pulled up. The cloths not only screen from solar heat, they create a covered and screened off terrace too.”

'Vila Röling' by Architectenbureau Paul de Ruiter

'Vila Röling' by Architectenbureau Paul de Ruiter

“The wooden box on top has several big openings in it. In the centre of the house there is an empty space with a skylight and all four facades have a large window. At the two ends of the superstructure are the bedrooms with a maximal view of the surrounding nature. Sunblinds, developed by our own, screen from sunlight and solar heat. The sunblinds, made of horizontal slats, move like shutters. Because they consistst of two parts with a bend in the middle, the shutters when opened raise like porches above the glass facade. The paintings and sculptures can be exhibited in the centre of the house around the empty space. The empty space unites spatially ground fl oor and top fl oor and the skylight allows daylight to enter both floors.”

'Villa Röling' by Architectenbureau Paul de Ruiter

'Villa Röling' by Architectenbureau Paul de Ruiter

'Villa Röling' by Architectenbureau Paul de Ruiter

'Villa Röling' by Architectenbureau Paul de Ruiter

to the Architectenbureau Paul de Ruiter website