Share on Facebook

Tue 6.2.

Twisting Courtyard by ArchStudio

Posted by Walter Phillips on 06.02.2018 - Tagged as:

Twisting Courtyard by ArchStudio

Photographer: Wang Ning and Jin Weiqi

 

Twisting courtyard is located in Paizihutong, Dashilar Area, Beijing. It used to be a Siheyuan with one single entry. The purpose of the improvement is to upgrade the necessary infrastructure needed for modern life, thus turning this traditional courtyard, which mainly serve as a residence, into an attractive public space of Beijing Inner City.

 

1.Twist within regular layout.
The design aims at getting rid of the solemn and stereotyped impression given by Siheyuan, and creating an open and active living atmosphere. Based on the existing layout of the courtyard, the undulated floor is used to connect indoor and outdoor spaces of different height. And it is extended to the inside of the house, twisting into walls and roof, thus creating dynamic connection between inside and outside space.

 

What’s hidden within the curved wall is necessary auxiliary spaces such as kitchen, toilet and warehouse; while reception and dinning spaces are shown outside the curved wall and connect to the courtyard as a whole. Both indoor and outdoor floors are paved with gray brick. A hawthorn tree in the courtyard is kept and being part of the twisting landscape.

 

Read the full article on Architonic

Twisting Courtyard by ArchStudio

Photographer: Wang Ning and Jin Weiqi

Twisting Courtyard by ArchStudio

Photographer: Wang Ning and Jin Weiqi

Twisting Courtyard by ArchStudio

Photographer: Wang Ning and Jin Weiqi

Twisting Courtyard by ArchStudio

Photographer: Wang Ning and Jin Weiqi

Twisting Courtyard by ArchStudio

Photographer: Wang Ning and Jin Weiqi

Twisting Courtyard by ArchStudio

Photographer: Wang Ning and Jin Weiqi

Twisting Courtyard by ArchStudio

Photographer: Wang Ning and Jin Weiqi