Posts tagged as 'Yuri Vital'

Tue 8.9.

Gru Chapel in Guarulhos, Sao Paulo / Brazil by Yuri Vital

Posted by Nora Schmidt on 08.09.2009 - Tagged as: , , ,

Gru Chapel by Yuri Santos

Gru Chapel by Yuri Vital

With his Gru Chapel, the young Brazilian architect Yuri Vital created a poular church for a poor community of the city of Guarulhos, Sao Paulo. Yuri’s talent and social initiative, already prooved with his Box House project, was once more honored, this time by the most important Award for young Brazilian architects, 9° Prêmio Jovens Arquitetos 2009.

Gru Chapel by Yuri Vital

Gru Chapel by Yuri Vital

Here is what Yuri Vital explains:

In Guarulhos suburbs, close to the Guarulhos International Airport, was elaborated a simple popular chapel. The client asked for a low cost project that should also be able to become a great religious reference for the region.

It was created a unadorned, pure and simple monolith, offering a great lightness and minimizing the cost of construction. The lot has a 3 meters inclination, which allowed the idealization of a street level entrance, while accommodating the parking lot at the gap.

Gru Chapel by Yuri Vital

Gru Chapel by Yuri Vital

With the project, it was also asked areas of specific activities (such as the administration, library, cafeteria, and restrooms). The accesses to these areas are made independently, allowing the visitors to exclusively access the area they want to, without interfering in the religious space.

 

Structure

The largest distance in between columns is 8.4 meters, so that the chapel is entirely made with pre-cast slabs, facilitating the construction and reducing the cost, due to the reduce of the need of time.

To gain flexibility, the parking lot has no pillars and the whole weight of the monolith is distributed by the lateral blades. The mezzanine is supported by the wall on the left and by a small metal structure.

The cover is made with a metallic thermal tile, supported also by a metallic structure, which is embedded in the side of the chapel. This coverage has two side sheds for lighting.

Gru Chapel by Yuri Vital

Gru Chapel by Yuri Vital

Light

The chapel is lit mostly by natural light, with three main points: the very front facade (composed by a skin “Cobogós”), and two lateral cuts on the roof. These zeniths are protected from rain by a skin of laminated glass.

The library and cafeteria also have natural light due to a glass skin on the sides.

Section

Section

to the Yuri Vital website

 

to the Box House by Yuri Vital

'Box House' by Yuri Vital

'Box House' by Yuri Vital

Last year at the tender age of 28 years the Brazilian architect Yuri Vidal received the Award of the Brasilian Institute of Architects in the category social housing. His awarded project, the ‘Box House’ is a residential complex for 17 low-cost units.

 

But let the architect explain it better:

“With the main duty to tell the world how architecture can contribute to good housing solutions for those who has a less-favored income, this project begins with the ideal that social housings can unite both aesthetic and functional qualities, with no need of high costs.”

One unit

One unit

“A project of a residential complex was needed, and it should combine low cost and a new architecture, to enforce the ideal of quality in a new developer enterprise. Thus, using a cleaning and formal rationality, it was possible to develop a set of 17 low-cost units.

The structural solution, achieved through innovative ideal, show a mixed structure of masonry and conventional structure in which the slab with a large windward sheet is mounted in a beam (flat, so as not to be noticed in the rear below), which in turn connects to the main structure of the house.”

Inside

Inside

“In a high place and with an expressive slope, the project has an inside street which connects units, providing an axis of great visibility of the surroundings.

Each residence has a one car garage above. To don`t exceed the legal high limit of 6 meters tall established by the city, it was designed a mid-low level to accommodate the garage, deposit and a working area, on the next floor (mid-high level), there is the living room, toilet, kitchen and the service area. The second floor accommodates two bedrooms and a bathroom.

The water tower stands as a structural, plastic and low cost solution to the project, because it is located on the front facade of each unity, giving a individual touch, while concentrating all wet area in only one point.

The details of the project are all largely concerned, mostly to provide economy. It has been described all the way l from the edge of drippers in all slabs, to the interior of the water tank.

The total area is 1011 m², and the area of each unit is 46 m².”

The 'Box House' by Yuri Vital

The 'Box House' by Yuri Vital

Illustration by Yuri Vital

Illustration by Yuri Vital

to the Yuri Vital website

The Independent Source for
Products, Materials and Concepts Architonic | architecture and design
Creative materials consultants to the architecture and creative industries. Creative materials consultants to the architecture and creative industries.
Fascinating World of Design for
Modern Kids Kidsmodern - Fascinating World of Design for Modern Kids
Broadcasting Architecture Worldwide Broadcasting Architecture Worldwide
International Architecture News International Architecture News
Online Design Magazine Online Design Magazine