Posts tagged as 'Vals'

Peter Zumthor's Therme Vals in Graubunden, Switzerland, 1996; photo by Helene Binet

Earlier this week, we have come across yet another highly-interesting podcast, this time from World Radio Switzerland’s Swiss By Design series. In this 17-minutes-long episode, award-winning

broadcaster and journalist Jennifer Davies meets the celebrated architect and 2009 Pritzker Architecture Prize laureate Peter Zumthor who tells her about his spa complex in Vals, how becoming an architect was a ‘big escape to get away’ from his father and why the ‘the smell of the earth of the area’ plays an important role while designing a building.

 

listen to the ‘Swiss By Design: Architectural delights’ podcast

'Hidden Lines' by Studio JVM

'Hidden Lines' by Studio JVM

The Amsterdam based Studio JVM created this interior design for a newly designed villa that was carved out of a mountain wall in the village of Vals in Switzerland. This special villa, designed by the renowned architectural firm SeARCH in collaboration with Christian Müller architects, has only one visible element which is an elliptical patio, manifest as a circular hole in the steep mountainside. Studio JVM designed a vault like library cabinet made from cardboard.

'Hidden Lines' by Studio JVM

'Hidden Lines' by Studio JVM

'Hidden Lines' by Studio JVM

'Hidden Lines' by Studio JVM

Here is what the architects explain:

By materializing the invisible lines that define the very conditions of this house (the contour of the mountain, and the radials of the patio) a 3-dimensional cardboard matrix is created. Two typical chapel-like volumes are carved from this matrix. The cavities created are the bedroom and bathroom now enveloped by a 3 dimensional library cabinet. The idea was inspired by the medieval painting ‘St. Jerome in his study’ by Antonello da Messina. Like this painting, the cardboard-carved “inverted chapel” becomes an autonomous space, which -like the mountain house-reversed- materializes in the genius loci of the house. Lightweight cardboard sandwich panels were directly CNC-carved from the design files. In 2 days the cardboard space was simply pieced together by the design team.”

'Hidden Lines' by Studio JVM

'Hidden Lines' by Studio JVM

'Hidden Lines' by Studo JVM

'Hidden Lines' by Studo JVM

Inspiration for 'Hidden Lines'

Inspiration for 'Hidden Lines'

Project: Hidden Lines, a cardboard cabinet

Design: Jeroen van Mechelen, Studio JVM (www.studiojvm.nl)

CNC Carving: Nedcam b.v.

Photo’s: B. Mastenbroek & J. van Mechelen

to the Studio JVM website

The Independent Source for
Products, Materials and Concepts Architonic | architecture and design
Creative materials consultants to the architecture and creative industries. Creative materials consultants to the architecture and creative industries.
Fascinating World of Design for
Modern Kids Kidsmodern - Fascinating World of Design for Modern Kids
Broadcasting Architecture Worldwide Broadcasting Architecture Worldwide
International Architecture News International Architecture News
Online Design Magazine Online Design Magazine