Posts tagged as 'timber construction'

The Metropol Parasol towers above the city of Seville; photo courtesy of Arup

Completed less than a year ago in a previously derelict area of Seville, the imposing 30-metre-high Metropol Parasol is one of the largest timber structures ever built. Designed by a Berlin-based architect Jürgen Mayer H. and the engineering specialists Arup, the initially-opposed-by-the-public Parasol has since become one of the city’s most famous landmarks. It has also affected the people who live and work around the Plaza de la Encarnacíon. In their recent documentary about the structure, Arup spoke to a number of local residents and business owners who explained why the Parasol plays such an importnat role in the lives of Sevillians. (more…)

'Metropol Parasol' in Sevilla, Spain by Jürgen Mayer H., photo by Angel Vilches

Giant timber parasols above the Plaza de la Encarnacíon in Seville – this sunday the Berlin based architectural practice Jürgen Mayer H. can finally unveil their most recent urban development project – a new icon for the medieval inner city of Andalusia’s capital. The timber-constructions offers an archaeological museum, a farmers market, an elevated plaza, multiple bars and restaurants underneath and inside the parasols, as well as a panorama terrace on the very top of the parasols.

(more…)

'Holiday House' by Rural Design

'Holiday House' by Rural Design

The Scottish practice Rural Design is specialised in contemporary architecture for the Highlands of Scotland. On Isle of Skye, an island close to the Scottish westcoast, they realised this holiday house.

'Holiday House' by Rural Design

'Holiday House' by Rural Design

Here is what the architects explain:

„On first visiting the site it was difficult to see how any proposal could succeed if it disrupted a landscape that did not lend itself to intervention. The decision to lift the building off the ground on small piloti released the design from convention and allowed it to relate to the wider context – the views to the north and the sun from the south. The form of the house deliberately narrows to the north, reducing its surface area, and leans into the weather.
The entrance bridge lifts one off the landscape and immediately upon entering one is connected with the view through the fully-glazed elevation to the north. The other windows are secondary and draw light into the two storey volume.
Simple timber construction reinforces the character of the house as a visitor in the ancient landscape.“

'Holiday House' by Rural Design

'Holiday House' by Rural Design

'Holiday House' by Rural Design

'Holiday House' by Rural Design

 

'Holiday House' by Rural Design

'Holiday House' by Rural Design

 

to the Rural Design website

'Lightcatcher' by Rooijakkers + Tomesen Architecten

'Lightcatcher' by Rooijakkers + Tomesen Architecten

The Dutch architects Rooijakkers + Tomesen Architecten realised this two-storey garden pavilion, based on a timber construction, in the ‘Kerkebuurt’ (church neighborhood) in Soest / Netherlands – a small historical town centre that, in its entirety, received the ‘protected rural site’ status.

'Lightcatcher' by Rooijakkers + Tomesen Architecten

'Lightcatcher' by Rooijakkers + Tomesen Architecten

But let the architects explain it better:

“One of the most characteristic buildings in this area is the former Old Men and Womens’ House, from 1782. The present owner wanted to increase the size of the house, but all suggested extension-plans were vetoed by the town’s ‘Rijksmonumentendienst’ (Dutch Heritage organization). Therefore, it was decided to build a freestanding garden pavilion on the site of two former barns. The pavilion equals in size an extra house. It contains plenty storage space and, at the same time, can be used as a guest house or as a workshop space. For the owners this especially means an additional ‘flexible’ interior space, complete with a large, partly covered, terrace.”

'Lightcatcher' by Rooijakkers + Tomesen Architecten

'Lightcatcher' by Rooijakkers + Tomesen Architecten

“The pavilion is a two-storey building with a souterrain and ground floor. For the souterrain a poured concrete vessel was lined with raw wood, which when dried retains this texture, of which the edge has been covered with a larix framebeam. The floor beams are laid across this frame, with on the south side a clearly cantilevered terrace. The lightness of the garden pavilion – thanks to the tendril construction and all the glass – is underlined by the level difference between garden and floor: the building seems to float. A special detail along the floor beam between the souterrain and ground floor introduces a glass counterfoil. Through this visual contact with the outside world; and with the ground floor as well, because the floor, between the members, is also of glass.

The superstructure has been carried out entirely in timber construction. To this structure 15 larix load-bearing members have been added in a tight rhythm of 90cm centres. Panels on the street- and backside of the building provide stability. The inside of these panels is covered with larix plywood and on the outside with black raw weather boarding.”

Basement with daylight, 'Lightcatcher' by Rooijakkers + Tomesen Architecten

Basement with daylight, 'Lightcatcher' by Rooijakkers + Tomesen Architecten

“Thus the pavilion turns its back to its neighbors and appears to be an agrarian barn. It opens up to the garden: both the southern- and eastern side are fully composed of glass. Thereby the pavilion acts as a ‘light-catcher’, and also offers a grand view of the historical town centre and the banks of the Eem river.

Wherever possible the construction fulfills several functions. The construction frames on the south side serve as casings, making window frames superfluous. On the inside, against the closed northern back wall, they support a number of bookshelves. Even the brise-soleil are made of larix: six vertical slotted shutters have been introduced on the outside of the glass. They can be slid along each other, making an enormous variation possible of openness or closeness. No extra mechanisms are needed for this ingenious play: they slide smoothly by hand, by means of saw cuts in floor and upper threshold.”

Garden pavilion, 'Lightcatcher' by Rooijakkers + Tomesen Architecten

Garden pavilion, 'Lightcatcher' by Rooijakkers + Tomesen Architecten

“Located in the pavilion’s centre, a rigid core with extremely slender dimensions, links the two storeys together. Actually, it’s a hollow wall containing ventilation, heating, and all necessary piping. Even sliding doors have been integrated: both in the souterrain and on the ground floor they can change undivided space into separate chambers.

This modest pavilion, appearing surprisingly large on the inside, forms a refined whole thanks to the precise detailing. This project has attempted to prove that contemporary architecture can peacefully co-exist with a historical site. As long as it can measure itself with regards to quality and craftsmanship with its surroundings!”

'Lightcatcher' by Rooijakkers + Tomesen Architecten

'Lightcatcher' by Rooijakkers + Tomesen Architecten

to the Rooijakkers + Tomesen Architecten website

more architect’s profiles @ Architonic

The Independent Source for
Products, Materials and Concepts Architonic | architecture and design
Creative materials consultants to the architecture and creative industries. Creative materials consultants to the architecture and creative industries.
Fascinating World of Design for
Modern Kids Kidsmodern - Fascinating World of Design for Modern Kids
Broadcasting Architecture Worldwide Broadcasting Architecture Worldwide
International Architecture News International Architecture News
Online Design Magazine Online Design Magazine