Posts tagged as 'Studio Makkink & Bey'

'Objets mélancoliques' bronze objects by Frederic Dedelley, each of the objects has been produced by a limited edition of 6 plus 2 artist's proofs

Today sees the opening of an excellently-curated exhibition showcasing works of Swiss and international designers at a temporary exhibition- and work-space area in Zurich.

 

(more…)

‘Industrious|Artefacts, the evolution of crafts’ exhibition at the Zuiderzee Museum; photo by Rufus de Vries

Rianne Makkink and Jurgen Bey, the architects behind the Dutch practice Studio Makkink & Bey have curated the ‘Industrious|Artefacts, the evolution of crafts’ exhibition which opened last Friday (27 May) at the Zuiderzee Museum in Enkhuizen. The show, which will remain on view until 12 February 2012, explores the development of industrial processes and features works by a number of local and international artists and designers as well as projects by the students from the Applied Arts Department of the Amsterdam’s Sandberg Instituut. (more…)

Interior of MVRDV's 'The Balancing Barn' by Studio Makkink & Bey

The Dutch Studio Makkink & Bey recently completed the interior design for MVRDV’s impressing ‘Balancing Barn’ in Suffolk, UK. The Rotterdam based architects were commissioned by Living Architecture, a Britsh not-for-profit organisation that is dedicated to introducing the best of contemporary architecture to the public by offering a chance to rent houses for a holiday designed by some of the most talented architects at work today, such as Peter Zumthor, Michael & Patty Hopkins, NORD.

Furnishing the space with pieces by Dutch designers such as Hella Jongerius, Ineke Hans and Gerrit Rietvelt Makkink & Bey designed an interior which underlines the barn-character of house.

(more…)

'Washhouse' installation by Studio Makkink & Bey

The latest exhibition at the Berlin gallery HELMRINDERKNECHT is dedicated to the newest work of the Dutsch design duo Makkink & Bey. The showcased woollen blankets are the result of the Textielmuseum’s workshop, Textilelab, in Tilburg, Netherlands. Studio Makkink & Bey has created a site-specifc walk through the three dimensional landscape of a rural village. Hanging on a clothesline the blankets give shape to the space and divide it. Individually woven patterns and lines become a house’s exterior walls or refect the imagery of the surrounding landscape.

(more…)

'Villa Vals' by SeARCH and CMA, photo by Iwan Baan

'Villa Vals' by SeARCH and CMA, photo by Iwan Baan

Together with CMA/Christian Müller Architects the Dutch practice SeARCH realised this holiday home close to the famous thermal baths of Vals in Switzerland. The interior was designed by Hella Jongerius, Aldo Bakker, Studio Makkink & Bey and others.

'Villa Vals' by SeARCH and CMA, photo by Iwan Baan

'Villa Vals' by SeARCH and CMA, photo by Iwan Baan

Here is what the architects say:

“Shouldn’t it be possible to conceal a house in an Alpine slope while still exploiting the wonderful views and allowing light to enter the building?

“Surprised that it was permissible to construct a pair of dwellings so close to the world famous thermal baths of Vals, the client seized the opportunity to develop the site, without disturbing the bath’s expansive views. The introduction of a central patio into the steep incline creates a large façade with considerable potential for window openings. The viewing angle from the building is slightly inclined, giving an even more dramatic view of the strikingly beautiful mountains on the opposite side of the narrow valley.”

'Villa Vals' by SeARCH and CMA, photo by Iwan Baan

'Villa Vals' by SeARCH and CMA, photo by Iwan Baan

“The Local Authority’s well intentioned caution, that unusual modern proposals were generally not favoured, proved unfounded. The planners were pleased that the proposal did not appear ‘residential’ or impose on the adjacent baths building. The scheme was not perceived as a typical structure but rather an example of pragmatic unobtrusive development in a sensitive location. The placing of the entrance via an old Graubünder barn and an underground tunnel further convinced them that the concept, while slightly absurd, could still be permitted.

Switzerland’s planning laws dictate that it is only possible to grant a definitive planning permission after a timber model of the building’s volume has first been constructed on site. This can then be accurately appraised by the local community and objected to if considered unsuitable. For this proposal, logic prevailed and this part of the process was deemed to be unnecessary.”

'Villa Vals' by SeARCH and CMA, photo by Iwan Baan

'Villa Vals' by SeARCH and CMA, photo by Iwan Baan

'Villa Vals' by SeARCH and CMA, photo by Iwan Baan

'Villa Vals' by SeARCH and CMA, photo by Iwan Baan

'Villa Vals' by SeARCH and CMA, photo by Iwan Baan

'Villa Vals' by SeARCH and CMA, photo by Iwan Baan

Architect: SeARCH and CMA

Design: Bjarne Mastenbroek and Christian Müller,

Assistants SeARCH: Louis Toebosch, Ton Gilissen, Laura Álvarez Rodríguez, Alexandra Schmitz w/ Michal Palej, Daniel Abraha, Markus Wesselmann

Assistants CMA: Blazej Kazmierski, David Strebicki


to the SeARCH website

to the CMA website

to the Iwan Baan website

to the Villa Vals website