Posts tagged as 'Sport Complex'

Foster + Partners' showpiece stadium for Qatar’s 2022 World Cup bid; image © courtesy Foster + Partners

As the cost of hosting major sporting events continues to rise, the need for something positive to be left behind once the fun and games are over becomes ever more vital. Architonic examines past and future events and the differing approaches to planning, designing, adapting and repurposing venues and infrastructure in order to create a medal-winning sporting legacy. (by Alyn Griffiths)

 

to Alyn Griffiths’ article on Architonic

Holmenkollen Ski Jump in Norway by JDS Architects, photo by Steven Walters

The Copenhagen based practice JDS Architects recently unveiled the new construction of the famous ski jump at the Norwegian village of Holmenkollen – one of the world’s most recognizable sports facilities. The giant cantilevered structure is clad in aluminum and glass and rises 58 meters in the air.

(more…)

Fri 12.3.

New Holmenkollen Fyr in Oslo by JDS Architects (DK)

Posted by Nora Schmidt on 12.03.2010 - Tagged as: , ,

New Holmenkollen Fyr by JDS Architects

Even though the new ski-jumping hill ‘New Holmenkollen Fyr’ in Oslo designed by the Danish JDS Architects is not fully completed, some jumps will be held on 13th and 14th of March. It is a trial test before the FIS Nordic World Ski Championships next year in Oslo, 24th of February – 6th March 2011.


“On the 3rd of March, Annette Sagen became the first official ski jumper to jump 106.5 meters during the opening ceremony of the Skijump, which set a new Holmenkollen jump record. From the 20 ski jumpers taking part of the opening ceremony, Rune Vetla, a local ski jumper had the longest jump at 141 meters, breaking and currently holding the record at Holmenkollen hill!”

New Holmenkollen Fyr by JDS Architects

After this weekend’s event, JDS Architects will continue the remaining work on the completion plans until 2011.


to the JDS Architects profile @ Architonic

Tue 4.8.

Wellness Sky

Posted by NoéMie Schwaller on 04.08.2009 - Tagged as: , , , ,

Belgrade-based design studio 4of7 and London-based practice Superfusionlab have completed the conversion of a former restaurant in Belgrade, Serbia, into a gym and spa.

Belgrade-based design studio 4of7 and London-based practice Superfusionlab have completed the conversion of a former restaurant in Belgrade, Serbia, into a gym and spa. Photos: Ana Kostic

The building named ’Danube Flower’ was built some thirty-five years ago to become a landmark at Belgrade waterfront in Serbia. It used to house an exclusive restaurant which was a segment of a larger recreational centre accessible to the public. The project was sponsored by the communist government of the time and endorsed by then ubiquitous president J.B.Tito, who was the first guest at the restaurant on November 22nd 1973. It was a famed hangout spot until its decay in the nineties and its final closure which coincided with the start of the civil war in the country. For the period of fifteen years building was not in operation and has deteriorated considerably.

Design Team: Djordje Stojanovic, Vlada Pavlovic, Slavko Milanovic

Design Team: Djordje Stojanovic, Vlada Pavlovic, Slavko Milanovic

In many ways the building is particular but above all for its synthesis between architectural and structural reasoning. The main volume of the building, triangular in plan, is elevated some fifteen meters above the river and the ground level with the pedestrian esplanade. It is supported solely by the central core which contains two elevator shafts and double spiral staircase. Cantilevers are reaching out some twelve meters giving a levitating feel to the building.

In addition one more structural move is crucial for seamless interaction between exterior and interior of the building. Concrete floor-slab and ceiling shell are not connected at the perimeter of the building, allowing for the continuity of the glass façade to the full extent. Uninterrupted glass strip, with the total length of 150 meters, is wrapping around the building to give constant presence of the Danube River in the interior, with sweeping views reaching far out, both upstream and downstream.

The former communist building is cantilevered 15 metres above the river.

The former communist building is cantilevered 15 metres above the river.

Originally, building was planed on the grid of 7.3m equilateral triangles which defined its organizational and structural regularity, but with the different brief now we were looking for a change. Defining moment of the new spatial expression is the suspended. Its design is the sequence of geometric transformations and subdivision applied to the original grid. As a result, approximately 390 backlit panels with the finite variation in shape and size are suspended from the triangular steel construction.Reflective resin floor finishes throughout and semi translucent Barrisol stretched ceiling; both are aiming to expose sleek forms of Technogym training equipment in the open plan arrangement.

Approximately 390 translucent, triangular, back-lit panels are suspended from the ceiling’s steel structure.

Approximately 390 translucent, triangular, back-lit panels are suspended from the ceiling’s steel structure.

 

to 4of7

 

to Superfusionlab

Wed 29.7.

3LHD

Posted by NoéMie Schwaller on 29.07.2009 - Tagged as: , , ,

Soprts Hall Bale awarded biennial prize 'Stone in architecture' and winner at the World Architecture Festival Barcelona

Soprts Hall Bale, Croatia, 2007. Awarded biennial prize 'Stone in Architecture' and winner at the World Architecture Festival Barcelona

3LHD was established in 1994, in an atmosphere of Croatia’s political and economic transition, which extends to the present. Under constant pressure from the laws of market transition the studio was formed on the basis of team work and atmosphere.

 

A collaborative architectural studio, which is particularly interested in the integration of architecture, art and (urban) landscape, an approach which has resulted in a series of projects and realizations in Croatia and abroad. The team uses an integrative approach and is primarly involved in thematiclly-driven work. Studio 3LHD represents a kind of frontrunner of the ‘stream of the outcast’ from the tradition of Croatian Modernism.

 

to the World Architecture Festival Barcelona

The traditional local dry stone wall motif has been used as a template/pattern for the whole surfacing of the sports hall.

The traditional local dry stone wall motif has been used as a template/pattern for the whole surfacing of the sports hall.

Bale is a small village in Istria peninsula with mostly agricultural population of 1000 people. The project for the new sports hall has been faced with the rich historical, cultural and social Mediterranean context. Inspiration for structure has been found in the small traditional stone hut – kažun, a small multifunctional building used as a shelter for shepherds that provide a cool environment in hot weather and insulating against the cold in the winter. The traditional local dry stone wall motif has been used as a template/pattern for the whole surfacing of the sports hall.

House J2: large glass walls along the full height of the level and a glass cupola above the main stairs allow light into and guide it through the house space.

House J2, Zagreb, Croatia, 2007: large glass walls along the full height of the level and a glass cupola above the main stairs allow light into and guide it through the house space.

The J2 family house is located in an environment that is typical for the slopes of Sljeme, with randomly situated and unplanned detached houses of various sizes and layouts. The site is very steep and access is difficult. The design was commissioned by a typical family – parents, children and grandmother.The steep terrain defined the shape of the house. Open views and the open atrium create a space which is a combination of light and dark. The living room and the dining room open on to terraces with views across the city and to Sljeme.

 

to 3LHD

Sat 25.7.

Sports Complex by Álvaro Siza

Posted by NoéMie Schwaller on 25.07.2009 - Tagged as: , , ,

Sports Complex by Alvaro Siza

Sports Complex by Alvaro Siza

Designed by spanish Alvaro Siza, the 40,000sq sports compex centre is part of a larger sports park development that includes a new stadium for Barcelona’s “other” football club. The site was a flat rectangle of empty land between the dense streets of the post-war suburb to the north and Barcelona’s ring road to the south. Access roads separate it from a school to the west and playing fields to the east.

Álvaro Siza emerged serene from the creative chaos of the late 20th century as an architect whose work is largely untrammelled by fashion, fickle form-making or extravagant gestures.

Álvaro Siza emerged serene from the creative chaos of the late 20th century as an architect whose work is largely untrammelled by fashion, fickle form-making or extravagant gestures.

The building is set back from the built-up urban edge and made up of a distinct group of large interlocking volumes of white concrete which express the primary programmes within: a rectangular box for the 2,500-seat sports hall, an oval drum for the swimming pool and a long bar for the ancillary facilities. From a distance the ridge of hills that keeps Barcelona’s sprawling suburbs pressed against the sea and gives the city much of its topographical character emerge above the buildings. The scarred concrete profile of the sports hall fits effortlessly into the tableau with the line of tree-covered outcrops on the horizon. Two skylights cut into the ceiling and fill the southern end with a soft glow, drawing you down towards the swimming pool entrance and introducing an other-worldly element to the architectural promenade. Later, when you head back to the entrance to leave, a high-level window frames a view of the rooftops of Cornelia as if to wake you gently and remind you to where you are about to return.

Feted as one of the few living masters of modern architecture (this year he was awarded the RIBA Gold Medal), Siza is a practitioner unconcerned with the superficially heroic and iconic, preferring to create a strong sense of place through his sculptural and monumental works.

Feted as one of the few living masters of modern architecture (this year he was awarded the RIBA Gold Medal), Siza is a practitioner unconcerned with the superficially heroic and iconic, preferring to create a strong sense of place through his sculptural and monumental works.

Deep thresholds separate the sports hall and swimming pool from the circulation space. At the swimming pool entrance, instead of just a row of doors, a kind of anti-space has been made with two curving walls, not as a distinct room but as a distortion of the circulation space, as if the space itself has been morphed around. An event such as this looks naive on a plan but the reality of the experience only induces awe at Siza’s masterful judgment of precisely where to introduce light, how much to curve a wall, when to step a ceiling.

 

more products from Alvaro Siza @ Architonic

 

seen @ cubeme

The Independent Source for
Products, Materials and Concepts Architonic | architecture and design
Creative materials consultants to the architecture and creative industries. Creative materials consultants to the architecture and creative industries.
Fascinating World of Design for
Modern Kids Kidsmodern - Fascinating World of Design for Modern Kids
Broadcasting Architecture Worldwide Broadcasting Architecture Worldwide
International Architecture News International Architecture News
Online Design Magazine Online Design Magazine