Posts tagged as 'SeARCH'

Wed 31.10.

House G12 by (se)arch (DE)

Posted by Malgorzata Stankiewicz on 31.10.2012 - Tagged as: , , ,

House G12 by (se)arch; photo by Zooey Braun

Stuttgart-based architectural practice (se)arch realized this streamlined, minimalist house overlooking Lake Constance. Located in the German city of Überlingen, House G12 has two storeys and boasts spectacular, panoramic views of the lake and the Swiss Alps thanks to floor-to-ceiling windows which are shielded from the outside by a delicate, semi-transparent façade. (more…)

'Villa Vals' by SeARCH and CMA, photo by Iwan Baan

'Villa Vals' by SeARCH and CMA, photo by Iwan Baan

Together with CMA/Christian Müller Architects the Dutch practice SeARCH realised this holiday home close to the famous thermal baths of Vals in Switzerland. The interior was designed by Hella Jongerius, Aldo Bakker, Studio Makkink & Bey and others.

'Villa Vals' by SeARCH and CMA, photo by Iwan Baan

'Villa Vals' by SeARCH and CMA, photo by Iwan Baan

Here is what the architects say:

“Shouldn’t it be possible to conceal a house in an Alpine slope while still exploiting the wonderful views and allowing light to enter the building?

“Surprised that it was permissible to construct a pair of dwellings so close to the world famous thermal baths of Vals, the client seized the opportunity to develop the site, without disturbing the bath’s expansive views. The introduction of a central patio into the steep incline creates a large façade with considerable potential for window openings. The viewing angle from the building is slightly inclined, giving an even more dramatic view of the strikingly beautiful mountains on the opposite side of the narrow valley.”

'Villa Vals' by SeARCH and CMA, photo by Iwan Baan

'Villa Vals' by SeARCH and CMA, photo by Iwan Baan

“The Local Authority’s well intentioned caution, that unusual modern proposals were generally not favoured, proved unfounded. The planners were pleased that the proposal did not appear ‘residential’ or impose on the adjacent baths building. The scheme was not perceived as a typical structure but rather an example of pragmatic unobtrusive development in a sensitive location. The placing of the entrance via an old Graubünder barn and an underground tunnel further convinced them that the concept, while slightly absurd, could still be permitted.

Switzerland’s planning laws dictate that it is only possible to grant a definitive planning permission after a timber model of the building’s volume has first been constructed on site. This can then be accurately appraised by the local community and objected to if considered unsuitable. For this proposal, logic prevailed and this part of the process was deemed to be unnecessary.”

'Villa Vals' by SeARCH and CMA, photo by Iwan Baan

'Villa Vals' by SeARCH and CMA, photo by Iwan Baan

'Villa Vals' by SeARCH and CMA, photo by Iwan Baan

'Villa Vals' by SeARCH and CMA, photo by Iwan Baan

'Villa Vals' by SeARCH and CMA, photo by Iwan Baan

'Villa Vals' by SeARCH and CMA, photo by Iwan Baan

Architect: SeARCH and CMA

Design: Bjarne Mastenbroek and Christian Müller,

Assistants SeARCH: Louis Toebosch, Ton Gilissen, Laura Álvarez Rodríguez, Alexandra Schmitz w/ Michal Palej, Daniel Abraha, Markus Wesselmann

Assistants CMA: Blazej Kazmierski, David Strebicki


to the SeARCH website

to the CMA website

to the Iwan Baan website

to the Villa Vals website

'Hidden Lines' by Studio JVM

'Hidden Lines' by Studio JVM

The Amsterdam based Studio JVM created this interior design for a newly designed villa that was carved out of a mountain wall in the village of Vals in Switzerland. This special villa, designed by the renowned architectural firm SeARCH in collaboration with Christian Müller architects, has only one visible element which is an elliptical patio, manifest as a circular hole in the steep mountainside. Studio JVM designed a vault like library cabinet made from cardboard.

'Hidden Lines' by Studio JVM

'Hidden Lines' by Studio JVM

'Hidden Lines' by Studio JVM

'Hidden Lines' by Studio JVM

Here is what the architects explain:

By materializing the invisible lines that define the very conditions of this house (the contour of the mountain, and the radials of the patio) a 3-dimensional cardboard matrix is created. Two typical chapel-like volumes are carved from this matrix. The cavities created are the bedroom and bathroom now enveloped by a 3 dimensional library cabinet. The idea was inspired by the medieval painting ‘St. Jerome in his study’ by Antonello da Messina. Like this painting, the cardboard-carved “inverted chapel” becomes an autonomous space, which -like the mountain house-reversed- materializes in the genius loci of the house. Lightweight cardboard sandwich panels were directly CNC-carved from the design files. In 2 days the cardboard space was simply pieced together by the design team.”

'Hidden Lines' by Studio JVM

'Hidden Lines' by Studio JVM

'Hidden Lines' by Studo JVM

'Hidden Lines' by Studo JVM

Inspiration for 'Hidden Lines'

Inspiration for 'Hidden Lines'

Project: Hidden Lines, a cardboard cabinet

Design: Jeroen van Mechelen, Studio JVM (www.studiojvm.nl)

CNC Carving: Nedcam b.v.

Photo’s: B. Mastenbroek & J. van Mechelen

to the Studio JVM website