December 2016
M T W T F S S
« Nov    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Posts tagged as 'School'

Middle East Technical University Modsimmer Modelling and Simulation Research Center, photo by Yunus Özkazanç – Kerem Yazgan

The Turkish architectural practice YAZGAN Design-Architecture-Construction designed the Modelling and Simulation Research Center for the Middle East Technical University Modsimmer in their hometown Ankara. The building’s composition is based on consecutive functional strips: sun shading steel frame, the eye-catching facade strip made from painted glass in five different colors, the strip of work spaces, storage, counter, shaft, door band, circulation band, atrium and the mirror coated pool base.

(more…)

Wed 21.7.

Ponzano Primary by C+S Associati (IT)

Posted by Nora Schmidt on 21.07.2010 - Tagged as: , , ,

Ponzano Primary by C+S Associati, photo by Alessandra Bello

The Treviso based architectural practice C+S Associati realised this primary school for 375 children in Ponzano, Italy close to their home town. The outer facade of the atrium building is characterised by regularly arranged diagonal pillars which form a corridor with the glass front of the class rooms.

(more…)

New café at Hochschule für Wirtschaft und Technik, photo by Michael Schnell

The Stuttgart based practice MGF Architekten realised this new cafeteria at the Hochschule für Technik und Wirtschaft close to their hometown in Aalen, southwest Germany. The long and slender building offers space for 1200 students and teachers and is characterised by a wooden facade made from 214 vertical planks, which carry the 11,70 m column-free roof and provide a static external sunblind at the same time.

New café at Hochschule für Wirtschaft und Technik, photo by Michael Schnell

New café at Hochschule für Wirtschaft und Technik, photo by Michael Schnell

New café at Hochschule für Wirtschaft und Technik, photo by Michael Schnell

New café at Hochschule für Wirtschaft und Technik, photo by Michael Schnell

New café at Hochschule für Wirtschaft und Technik, photo by Michael Schnell

to the MGF Architekten profile @ Architonic

École Professionelle in Viège / Switzerland, photo by Hannes Henz

The Swiss architectural practice Bonnard Woeffray Architectes recently completed this extension of an elementary school in the South of Switzerland. The remarkable facade is characterised by the constructive grid of the supporting structure. The hanging facade is based on three layers: A floor-to-ceiling glazing, full-length lamellar blinds and a cladding of high polished stainless steel panels.

École Professionelle in Viège / Switzerland, photo by Hannes Henz

École Professionelle in Viège / Switzerland, photo by Hannes Henz

École Professionelle in Viège / Switzerland, photo by Hannes Henz

École Professionelle in Viège / Switzerland, photo by Hannes Henz

École Professionelle in Viège / Switzerland, photo by Hannes Henz

to the Bonnard Woeffray Architectes profile @ Architonic

Tue 27.4.

primetime nursery school by studio mk27 (BR)

Posted by Nora Schmidt on 27.04.2010 - Tagged as: , , , ,

primetime nursery school by studio mk27, photo by Nelson Kon

The Sao Paulo based architectural practice studio mk27, founded in the 1980s by Marcio Kogan, realised this nursery school in their hometown. It is the first Brazilian nursery developed from a program specially directed for children aged from zero to 3 years, based on an exclusive educational concept.

primetime nursery school by studio mk27, photo by Nelson Kon

“The priority was to conceive of an abstract non-stereotypical space with a ludic character that would meet the functional demands of the numerous procedures involved.
Circulation is achieved through ramps and the use of friendly materials such as, the soft floor and operational ergonometry, were fundamental for a safe and comfortable environment where the children could readily develop their activities.
The technical team involved adhered to this same orientation, offering ideal solutions for the best air and water quality, floor heating and balanced lighting.
The landscaping was equally conceived to guarantee the safe interaction among the children.
In addition to using natural materials, the colors yellow, orange and red were selected to create a stimulating atmosphere.”

primetime nursery school by studio mk27, photo by Nelson Kon

primetime nursery school by studio mk27, photo by Nelson Kon

primetime nursery school by studio mk27, photo by Nelson Kon

primetime nursery school by studio mk27, photo by Nelson Kon

Design team:
author: marcio kogan
co-author: lair reis
interior design co-authors: diana radomysler, regiane leão
project architects: beatriz meyer, carolina castroviejo, eduardo chalabi, eduardo glycerio, gabriel kogan, maria cristina motta, mariana simas, oswaldo pessano, renata furlanetto, samanta cafardo, suzana glogowski

Client:
fakiani contruções

Project partners:
landscape architect: renata tilli
lightning project: marcio kogan, beatriz ennes
structural design: aluizio d’ávila
instalations: grau engenharia
consultant kitchens: gisela porto


to the studio mk27 profile @ Architonic

Bailly School Complex, photo by Kleinefenn

Bailly School Complex, photo by Kleinefenn

The Paris based architectural practice Mikou Design Studio realised this school building for the City of Saint-Denis in the north of their hometown.

Bailly School Complex, photo by Kleinefenn

Bailly School Complex, photo by Kleinefenn

“The school complex of Bailly is situated on a changing territory and is located on the starting point of the reconstruction of the scale of the district. The expression of the project is inspired by this specific context of the material used – glazed brick – and by the idea of the roof which give reference to the lanterns of the cathedrals.

The school complex is aligned on the rue de Bailly like a “building wall” on one level which grows hollow and inflects to form the esplanade for the entrance.”

Bailly School Complex, photo by Kleinefenn

Bailly School Complex, photo by Kleinefenn

“The esplanade is designed like a space of hospitality, protected and covered by a playful light shelter. Its base of brick is extended in the building by an internal brick street which functions as an interspace area to access both schools, the recreation centre and at the same time serve like the connection area for the various functions.

The body of the building seen from the rue de Bailly shows a glazed screen printed façade to protect the intimacy of the children, giving the possibility for transparency in the interior gardens and under the coloured ceiling.

The classrooms are organised in the north-south transverse on two levels which end on the firewall on the side of the railway. They are structured by horizontal circulations and interior gardens protected by noise by a glass screen.

This configuration makes it possible to limit the façade exposed direct to the noise and to create independent units emphasised by the green transparency for the preschool, the recreational centre and the elementary school which are connected between them by an interior street open towards the forecourt.”

Bailly School Complex, photo by Kleinefenn

Bailly School Complex, photo by Kleinefenn

“In this constellation, the preschool and the elementary school yard are located sidewards in contrast to the units for the teachers. Placed on the north and south end of the site, they are protected by noise and acoustic screen made up of circular tubes of different densities from the west which also absorb the noise during the recreation.

Each schoolyard is extended visually one level higher by the garden, accessible by a ramp connected from the schoolyard. These gardens, important for the class rooms on the higher levels, bring freshness to the project and enable the children to get fresh air between the lessons and to connect with the schoolyard while walking on the protected and planted way.

The school complex of Bailly is on a site which is under the development of Plaine Commune who want it to be the initiator for the reorganisation for the district along the rue de Bailly.

Being a building on two levels, its roof will be apprehended as a pedestrian scale because of the surrounding high buildings. The roof therefore is designed like a crucial factor of the project; it is the fifth façade seen from the rue de Bailly by the children like a bright coloured pallet, visible from the surrounding high buildings in the shape of thin straps of vegetation cut in the sheds.”

Bailly School Complex, photo by Kleinefenn

Bailly School Complex, photo by Kleinefenn

to the Mikou Design Studio website

more architcture and design projects @ Architonic

Technology College of Barreiro by ARX Partugal Arquitectos, photo by FG + SG - Fotografia de Arquitectura

Technology College of Barreiro by ARX Partugal Arquitectos, photo by FG + SG - Fotografia de Arquitectura

The Technology College of Barreiro has been awarded the International Architecture Award for the Best New Global Design 2009 by the Chicago Athenaeum, Architect and Design Museum. It has also been shortlisted for ENOR 2009 and FAD 2009, the results of which will be announced in the next couple of months. Located on the outskirts of Lisbon the college was designed by ARX Portugal, the firm lead by brothers Nuno and José Mateus.

Technology College of Barreiro by ARX Partugal Arquitectos, photo by FG + SG - Fotografia de Arquitectura

Technology College of Barreiro by ARX Partugal Arquitectos, photo by FG + SG - Fotografia de Arquitectura

“The building site assigned for the School is located in the outskirts of the city of Barreiro. These are rural territories which were invaded by recent constructions intersecting green-gardens and reed plots. Residence houses are predominant and other functions were not predicted for this area and so this neighbourhood is now just a suburb with little urban life. The soil, however, is quite interesting: broad, softly inclined and well-related with its shape – unevenness of 13,12 feet in perimeter to north and south – having at one end a dense forest of cork and large pine trees.”

Technology College of Barreiro by ARX Partugal Arquitectos, photo by FG + SG - Fotografia de Arquitectura

Technology College of Barreiro by ARX Partugal Arquitectos, photo by FG + SG - Fotografia de Arquitectura

“There are some projects that cause a public reaction even before its existence, and there one can find a great deal of important matters to consider. This school is such an example. The inhabitants of this “neighbourhood” protested against its existence because they wanted a primary school instead – which was transferred elsewhere –, but also because they feared the impact a building of large proportions would have, both visually and ecologically. Fearing that the trees would be cut down, they counted and marked every single one.

We aimed at imprinting to the building a somewhat ambiguous character. On one hand it “dissipates” and accepts the prevalence of the natural elements, on the other hand it deals with their presence as an artificial element of abstract origin. This principle is highlighted by the constructive choices: big coal-grey block that, when sectioned, reveals a white interior.

The architecture becomes more topographic in one of the extremities of the building, where there is no way to tell where the surrounding starts or ends, and in the opposite side, with its more present limits, defined by the alignment of the tops of the different bodies of the building.”

Technology College of Barreiro by ARX Partugal Arquitectos, photo by FG + SG - Fotografia de Arquitectura

Technology College of Barreiro by ARX Partugal Arquitectos, photo by FG + SG - Fotografia de Arquitectura

Construction: 2005 – 07

Architecture: ARX PORTUGAL, Arquitectos Lda., José Mateus, Nuno Mateus

Project Team: Paulo Rocha, Stefano Riva, Andreia Tomé, Clara Martins, Marco Roque Antunes, Nuno Grancho, Pedro Alves, Pedro Dourado, Pedro Sousa, Tânia Pedro, Francisco Marques, Sónia Luz

Landscape Architecture: GLOBAL, Arquitectura Paisagista Lda.

Structural Engineering: TAL PROJECTO, Projectos, Estudos e Projectos de Engenharia Lda.

Electrical and Telecomunications Planning, Security Planning, Mechanical Planning: AT, Serviços de Engenharia Electrontécnica e Electrónica Lda.

Sanitary Planning: AQUADOMUS, Consultores Lda.

Contractor: Obrecol

Gross Construction Surface: 10 500 m2

to the ARX Portugal Arquitectos website

seen at World Architecture News

Panta Rhei School by i29 and Snelder Architecten

Panta Rhei School by i29 and Snelder Architecten

Together with the interior architects of i29 the Dutch practice Snelder Architecten realised this interior design for a public school in Amstelveen in the south of Amsterdam.

Panta Rhei School by i29 and Snelder Architecten, photo by Jeroen Musch

Panta Rhei School by i29 and Snelder Architecten, photo by Jeroen Musch

Here is what the architects explain:

Architecture and interior
“In the design for the new accommodations of public school Panta Rhei in Amstelveen (NL) there is a lot of attention on the balance between freedom and a sense of security. Snelder Architecten realised a building with many open multifunctional spaces where students can make themselves familiar with the teaching material. The interior design by i29 links up with that perfectly and gives the spaces an identity that connects with the students’ environment and addresses them directly and personally. i29 let itself be inspired by the name of the school. Panta Rhei, meaning ‘everything flows’, ‘everything is in motion’. This led to a design that leaves space for the imagination of the users, offering elements that can be used flexibly, which also propagates the school’s identity.”

Panta Rhei School by i29 and Snelder Architecten, photo by Jeroen Musch

Panta Rhei School by i29 and Snelder Architecten, photo by Jeroen Musch

Poems

“Throughout the entire school poems have been applied to the linoleum floors and the furniture. The thought behind this is that there are moments outside of the classroom when you can learn and gain insights: often a casual setting is very inspiring. Maybe these poems provide a different perspective in an unguarded moment. i29 commissioned the poet Erikjan Harmens for this. He worked out themes like insecurity and friendship together with the students. The open texts leave room for their own interpretation. i29 modelled the poems in ‘carpets of text’ in which the letters stick together and seem to flow from each other. From a distance the texts form intriguing graphic patterns. This imagery has been implemented by i29 in the new school logo, the facade and the signposting throughout the school. The furniture, which was made to measure, is informal and dynamic. Because work takes place both in groups and individually, i29 itself designed tables in asymmetrical, angular shapes. These shapes allow the furniture to be linked together in all kinds of ways and different configurations can be made, such as square, circular or star-shaped set-up. This means the pieces can be used in the general spaces as well as in the classrooms and staff rooms.”

Panta Rhei School by i29 and Snelder Architecten, photo by Jeroen Musch

Panta Rhei School by i29 and Snelder Architecten, photo by Jeroen Musch

Structures
“i29: ‘We think in structures and rhythms and not in taste or style. You can look at it as music which deals with harmony and contrast. One tone is not unconnected to the next and silence is essential.’ i29 has realised a spatial composition which has been carried out without compromise. Over the neutral basis of tables and benches there is a fine fabric of black elements; consisting of the poems, the hassocks and the Magis One-chairs. The furniture is strong and robust, but does not look bulky, rather refined. Remarkable in this context is the choice of the Grcic chair. It matches well here because of its technical aura and it urges you to think about the design and production process. It is a vocational school after all. Just because this is not a university, does not mean you do not have to challenge the students.”

Panta Rhei School by i29 and Snelder Architecten, photo by Jeroen Musch

Panta Rhei School by i29 and Snelder Architecten, photo by Jeroen Musch

Panta Rhei School by i29 and Snelder Architecten, photo by Jeroen Musch

Panta Rhei School by i29 and Snelder Architecten, photo by Jeroen Musch

more information @ Arkinetia