Posts tagged as 'schmidt hammer lassen'

Mon 9.1.

The Crystal by schmidt hammer lassen architects (DK)

Posted by Malgorzata Stankiewicz on 09.01.2012 - Tagged as: , , ,

The Crystal by schmidt hammer lassen architects; photo courtesy of the architects

Realised as an extension to the existing premises of one of Denmark’s leading financial services companies, Nykredit, this slanting parallelogrammically-shaped building has been developed by the Danish architectural practice schmidt hammer lassen architects. Named the Best Structural Design of the Year at last year’s LEAF Awards, the 6,850-square-meters glass-clad structure rests ‘on a single point and a single line’ while studio’s ‘holistic approach to the environmental strategy enabled ‘to combine a completely transparent office building with an exceptionally low energy-consumption at 70 kWh per square metre.’ (more…)

Birkerød Sports and Leisure Centre

Birkerød Sports and Leisure Centre

The Danish practice schmidt hammer lasse architects realised this sports centre in Birkerød, a small town in the north of Copenhagen. The façade’s long sweeping lines and striking sculptural roof contours evoke a sense of movement and activity. This is underlined by a giant sun blind system designed by the Danish textile designer Astrid Krogh.

Birkerød Sports and Leisure Centre

Birkerød Sports and Leisure Centre

“The sports and activity centre is a multifunctional structure. The new building includes a large multipurpose hall with enough space to accommodate two handball courts with accompanying mobile spectator stands, as well as a V.I.P. lounge. The centre also houses two smaller halls. This means the complex can accommodate major sporting events, concerts and other cultural events, but also be adapted for school sporting events and local sports initiatives requiring smaller, more intimate settings.

The new centre is located in the midst of existing football pitches and the old public swimming baths, both of which have received a facelift, and now include a new grandstand for the football pitch and a full-scale remodelling of the public swimming baths which are now significantly larger. This bridges the gap between the existing sports and recreational facilities to create a more coherent offer for sports and cultural activities in Birkerød.”

Birkerød Sports and Leisure Centre

Birkerød Sports and Leisure Centre

“The new centre represents a quantum leap from the typical Danish sports facilities typically characterised by large rectangular halls with laminated wood arches. Birkerød Sports centre is very different in terms of both flexibility and design.

The aesthetics and design of Birkerød Sports centre are immediately distinctive – with its long curves it is a bold and beautiful sculptured focal point for the local community, combining sports, cultural and recreational activities in the Birkerød area.”

Birkerød Sports and Leisure Centre

Birkerød Sports and Leisure Centre

“The series of façades are decorated by graphic artist Astrid Krogh, Denmark. The black circles form interconnected patterns when the louvres are closed and daylight shines in through the oblong window sections. The façades were developed especially for this building project and have since been honoured by inclusion in the Danish Ministry of Culture’s Canon for Design and Craft Art.”

Birkerød Sports and Leisure Centre

Birkerød Sports and Leisure Centre

Birkerød Sports and Leisure Centre

Birkerød Sports and Leisure Centre

to the schmidt hammer lassen architects profile @ Architonic

Thor Heyerdahl School in Norway by Schmidt Hammer Lassen Architects

Thor Heyerdahl School in Norway by Schmidt Hammer Lassen Architects

schmidt hammer lassen architects’ largest school project to date has been completed in Norway. The project is one of Norway’s Schools for the Future, enhancing cross disciplinary learning. The Danish schmidt hammer lassen won the international competition for the school including a 4000 spectator sports arena in 2005. Today, 18 September the school was finally inaugurated.

The entrance hall

The entrance hall

Here is the architect’s statement:

The new school is pointing to the future as a social and educational experiment. The students of the technical educations are deliberately mixed with college students aspiring for later university degrees. Thus, schmidt hammer lassen have made Norwegian thoughts on educational reform concrete.

Schoolchildren are normally divided after secondary school, but in Larvik they will be kept together and blended socially and across educations in an open learning environment. The blend of social classes and the mutual inspiration the students of various trades give each other has the purpose of enhancing equality in society.

The atrium

The atrium

“We have chosen to rethink and challenge the traditional boundaries surrounding school buildings. We wanted to create an architectonic base for a well functioning student environment and increased cross disciplinary activity”, said associate partner Kristian Ahlmark, design architect on the school project.

The building is laid out to place the buzzling social activity in the axis of the house with informal meeting spaces. As you move further away from the axis, the spaces turn into half-open niches and the furthest areas of the wings are calm and secluded to allow concentrated studying.

Thor Heyerdahl School in Norway by Schmidt Hammer Lassen

Thor Heyerdahl School in Norway by Schmidt Hammer Lassen

The teaching takes place in the terraced wings. Parts of the classrooms have glass walls to maintain openness and contact to the common areas. The workshops for the technical educations are also in open contact with the rest of the school.

The architecture is a compact vertically oriented structure with a characteristic and dynamic form of four axes. The central structure consists of an open quadratic deck. This deck has deep incisions that give the building a dynamic form and enable daylight to seep into the furthest corners of the building. The deck above is identical but twisted 180 degrees around the central axis of the building. Hence, at series of single and double height areas are created providing visual contact from one floor to the next. The shifting decks create external terraces in a direct flow from the classrooms.

The sports arena has room for 4000 spectators. It will be used by the school for cultural and sports lessons during the day and serve as the home arena for the local handball club as well as venue for many other sports and cultural events during the evenings.

Thor Heyerdahl School in Norway by Schmidt Hammer Lassen

Thor Heyerdahl School in Norway by Schmidt Hammer Lassen

to the schmidt hammer lassen website