Posts tagged as 'OFIS Arhitekti'

Office, Store & Shop Concrete Container by OFIS, Photo by Tomaz Gregoric

Office, Store & Shop Concrete Container by OFIS, Photo by Tomaz Gregoric

The Ljubljana- based OFIS Architects recently unveiled this storage and retail building in their home country Slovenia. A beautiful detail is the colour scheme of the polycarbonate screens, which marks the different functions of the building’s sections.

Office, Store & Shop Concrete Container by OFIS, Photo by Tomaz Gregoric

Office, Store & Shop Concrete Container by OFIS, Photo by Tomaz Gregoric

Here is what the architects explain:

The site plot is in the industrial area of Skofja Loka, Slovenia. Client bought the site in industrial zone together with constructional permit plans. The building dimensions are 35 x 22.5m and 11,50m in height. Furthermore contract included executive Construction Company for entire industrial zone with their system of prefabricated concrete system with ready made openings on each elevation.

The project task was to merge a program inside the given volume and redefine existing elevations. The existing sections had to remain the same. A client’s company produce and merchandise safety equipment and devices which had to be stored in the 2/3 of the volume. The program was defined and inserted into 4 divisions following functional demands: Offices – storage loading – central storage – storage with attached loading.”

Office, Store & Shop Concrete Container by OFIS, Photo by Tomaz Gregoric

Office, Store & Shop Concrete Container by OFIS, Photo by Tomaz Gregoric

The project scheme incorporated storage for goods of different sizes with loading areas, store, offices and classroom for lectures of safety.

The elevation cuts break the functional façade grid and reinstate flowing concrete elements in between translucent screens; Offices with transparent double-glazed façade, storage spaces with semi-translucent polycarbonate elements and two openings on the back as loading dock doors.

Materials are polished concrete, glass, metal and polycarbonate plates.”

Office, Store & Shop Concrete Container by OFIS, Photo by Tomaz Gregoric

Office, Store & Shop Concrete Container by OFIS, Photo by Tomaz Gregoric

Project leaders: Rok Oman, Spela Videcnik

Project team: Andrej Gregoric, Katja Aljaz, Janez Martincic, Magdalena Lacka

Location: Trata, Skofja Loka, Slovenia
Type: storage
Client: private
Site Area: 2500
m2
Bldg. Area: 780m2
Gross Floor Area: 1.080m2

Structure: reinforced concrete – prefabricated

Budget: 180.000 EUR

Office, Store & Shop Concrete Container by OFIS, Photo by Tomaz Gregoric

Office, Store & Shop Concrete Container by OFIS, Photo by Tomaz Gregoric

Farewell Chapel in Krasnja / Slovenia by OFIS Arhitekti

to the OFIS website

'Farewell Chapel' by OFIS Arhitekti, Photo by Tamoaz Gregoric

'Farewell Chapel' by OFIS Arhitekti, Photo by Tomaz Gregoric

This year the Ljubljana-based OFIS Arhitekti formed by Rok Oman and Spela Videcnik in 1998 unveiled their latest project, the ‘Farewell Cahpel’ in Krasnja, Slovenia.

'Farewell Chapel', Photo by Tomaz Gregoric

'Farewell Chapel', Photo by Tomaz Gregoric

Here the architect’s description:

The farewell chapel is located in a village close to Ljubljana. The site plot is next to the existing graveyard. The chapel is cut into the rising landscape. The shape is following the lines of the landscape trajectories around the graveyard. Three curved walls are embracing and dividing the programs. External curve is dividing the surrounding hill from chapel plateau and also reinstates main supporting wall.

Services such as storages, wardrobe restrooms and kitchenette are on the inner side along the wall. An internal curve is embracing main farewell space. It is partly glazed and it is opening towards outside plateau for summer gatherings. The roof is following its own curvature and forming external porch. The cross as catholic sign is featured as laying feature positioned on the rooftop above the main farewell space. It also functions as luminous dynamic element across the space during the daytime and lighting spark at a night time.

Materials are polished concrete, larch wood, glass.

'Farewell Chapel', Photo by Tomaz Gregoric

'Farewell Chapel', Photo by Tomaz Gregoric

'Farewell Chapel', Photo by Tomaz Gregoric

'Farewell Chapel', Photo by Tomaz Gregoric

Location: Krasnja, Slovenia
Client: Community of Krasnja
Site Area: 350m2
Bldg. Area: 210m2
Gross Floor Area: 105m2
Structure: reinforced concrete
Max. Height: 4.70 m
Landscape Area: 140m2
Inner space: 70m2

External plateau: 65 m2

Budget: 180.000 EUR

to the OFIS website