September 2014
M T W T F S S
« Aug    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Posts tagged as 'Office'

PostPanic - Westerdoksdijk by Maurice Mentjens

PostPanic - Westerdoksdijk by Maurice Mentjens, photo by Arjen Schmitz

The Dutch interior and furniture designer Maurice Mentjens recently unveiled this new office for the advertising agency PostPanic – the company produces both commercial projects for the international advertising, retail, broadcast and music industries and its own internal projects – in Amsterdam.

'A professional playground' by Maurice Mentjens, photo by Arjen Schmitz

'A professional playground' by Maurice Mentjens, photo by Arjen Schmitz

“PostPanic’s projects are strongly focused on images and perception, and the design and layout of the studio directly influence that. This explains why PostPanic, when planning to move in 2008 to a new building at the Westerdoksdijk in Amsterdam, commissioned designer Maurice Mentjens (Holtum, The Netherlands) to design an interior that not only would be pleasant and workable, but also inspiring, and a reflection of the studio’s creative and headstrong mind.

Mentjens’ field of activity: an over five meters high, empty room on the ground floor, the big windows in the slanted facade overlooking the river IJ. Large concrete columns support the concrete construction.

In the briefing, functionality was the biggest priority. To ensure a constant quality, PostPanic purposely chooses to produce, direct, design and animate in-house to stay truth to their original vision, once in production. This approach requires that the various departments of PostPanic each have their clearly divided and defined areas. But at the same time PostPanic required to maintain as much as possible the openness and transparency that the place offered. The design also had to take into account that the workforce fluctuates from 14 to 40, depending on the different stages of production.”

PostPanic - Westerdoksdijk by Maurice Mentjens, photo by Arjen Schmitz

PostPanic - Westerdoksdijk by Maurice Mentjens, photo by Arjen Schmitz

Point of departure

“In his design Mentjens took the existing concrete structure, and more specifically the large concrete columns, as his point of departure. The distance between the columns defines the dimensions of the subsequent areas. The width of production room, meeting room and staff room measures the span between two columns, the studio up on the mezzanine measures twice this size.

By introducing the mezzanine, Mentjens creates the required floor space without compromising the studio’s open feel. Because the low floor height doesn’t allow a lowered ceiling, pipes stay on display. Combined with the large concrete columns, the smooth concrete floors, the lack of thresholds and the fluorescent tubes on the ceiling, this emphasizes the slightly raw, industrial feel the interior has to it.”

PostPanic - Westerdoksdijkby Maurice Mentjens, photo by Arjen Schmitz

PostPanic - Westerdoksdijkby Maurice Mentjens, photo by Arjen Schmitz

Ground floor

“The tall hall, a neutral space with bold elements, at the same time functions as the entry and as exhibition space, is in use for seminars and film screenings and acts as the office’s living room. Wedged between two columns is a monumental, oak grandstand that takes up a quarter of the studio’s width and doubles as stairs to the mezzanine. The grandstand is facing a screen that’s suspended above the bar. This detached bar, tiled in white tiles, is simultaneously an autonomous object and recalls an old-fashioned kitchen.
Parallel to the facade, diagonally placed, is a grand table, meant for reading and dining. This 16-seater (5mx1.20m) holds a lowering in its centre to store books and magazines. Bar, grandstand, table and screen together make up the office’s ‘recreation zone’. From time to time the employees, sitting on the grandstand, a beer in hand, enjoy a film or football match together.
Attached to the ceiling above the grandstand, an installation of fluorescent tubes radiates over the different areas.”

PostPanic - Westerdoksdijk by Maurice Mentjens, photo by Arjen Schmitz

PostPanic - Westerdoksdijk by Maurice Mentjens, photo by Arjen Schmitz

“Attached to two columns in the kitchen are two wooden beams that both serve as a bookcase and as a demarcation between the kitchen and the adjacent production room. Floors and walls in the production room are covered with a deeply red, Persian-style carpet, which softens the nature of the concrete and at the same time dampens the sounds. This semi-open space holds just one, elongated table (6.20mx2m). Employees store their belongings in trolleys that can be parked in a grey, open cupboard. The cupboard extends till the first floor’s handrail height and thus acts as the upper side of the staff room’s balustrade.

The meeting room – floor, walls and table carpeted as it being one single object – with its fluid lines resembles a futuristic grotto. Large wooden pivot doors separate meeting room and hall.

The mirroring walls in the edit room invoke an illusion of endless space. A carpeted niche in one of the walls forms a bench on which clients can sit down and watch clips. These clips are projected on a big screen that is integrated in a purposely built, glossy black edit table.”

PostPanic - Westerdoksdijk by Maurice Mentjens, photo by Arjen Schmitz

PostPanic - Westerdoksdijk by Maurice Mentjens, photo by Arjen Schmitz

continue @ Architonic

to the Maurice Mentjens website

'Cocoon' in Zurich by Camenzind Evolution

'Cocoon' in Zurich by Camenzind Evolution, photo by Ferit Kuyas

For the headquarter of Swiss Life – a Swiss insurance company – the Zurich-based architects Camenzind Evolution realised this spiral building, located in Zurich’s Seefeld district on a beautiful hillside with excellent lake and mountain views.

Entrance Hall, 'Cocoon' by Camenzind Evolution

Entrance Hall, 'Cocoon' by Camenzind Evolution

Here is what the architects say:

“The location’s distinctive flair stems from the exceptional park-like setting – a green oasis into which Cocoon snugly nestles. Flanked on three sides by mighty, age-old trees the elliptical structure reads as a freestanding sculptural volume that gracefully spirals up from the park. The stainless steel mesh enveloping the building combines visual privacy with restrained elegance, while establishing a strong and unmistakable presence.”

Spiral atrium, 'Cocoon' by Camenzind Evolution, photo by Nick Brändli

Spiral atrium, 'Cocoon' by Camenzind Evolution, photo by Nick Brändli

“The bold stand-alone building embodies an innovative conception of interior spatial organization and interaction with the surrounding environment. In doing so, it caters for a wide variety of workplace and occupancy concepts. With its spiral massing, Cocoon may be conceived as a sort of “communication landscape” that creates a unique spatial configuration and working environment in a matchless setting. The stepped, upward-winding sequence of segments also shapes the character of the building interior. All spaces are arranged along a gently rising ramp, which wraps around a central, light-flooded atrium. The space planning concept dispenses with the traditional division into horizontal storeys in favour of a seemingly endless sequence of elliptical floor segments. By eliminating the usual barriers to communication, this generates a unique spatial experience and working environment that unlocks a host of intriguing possibilities for interaction and co-operation. The floorspace design is occupancy-neutral and provides for fully flexible partitioning together with the adaptability necessary to meet the shifting needs of future users. Together, the various elements – lift, spiral ramp, segments and stairwell – constitute a clearly structured, versatile circulation system that provides for both the desired interaction and the necessary flexibility to accommodate alternative uses.”

Rooflight, 'Cocoon' by Camenzind Evolution

Rooflight, 'Cocoon' by Camenzind Evolution

“Internally, a light-flooded, upwardly widening atrium forms the centrepiece of Cocoon. Around this, the circulation and communication ramp winds its way upwards in gently curving contours, to provide a fluid link between all the internal spaces. Internally, as the ellipses expand with each turn of the spiral, the skylight void opens up in a stunning spectacle. Externally, the building adopts the guise of a dynamic, upward-reaching sculpture. The dramatic atrium, with its wealth of internal visual links, generates a natural ambience conducive to communication and a sense of community.
The facade assembly consciously adds a note of subtlety and sophistication to the overall composition. The building is wrapped in a fine, almost scaly veil of stainless steel wire mesh. This curtain curls elegantly upwards in soft lines along the expanding spiral, its junction with the roof terrace accentuated by an open facade frame. The shrouded, sculptural stand-alone building, introverted during the daytime as it looks inwards towards the atrium, is recast in the evening hours as a transparent shining beacon. Cocoon uses a Air-source heat pump system for environmentally-friendly heating and cooling.”

'Cocoon' by Camenzind Evolution

'Cocoon' by Camenzind Evolution

Design team: Projektleitung: Marco Noch
Projekt Team: Stefan Camenzind, Susanne Zenker

Completion September 2007

Floor Area: 1’900 m2
Building Volume: 8’400 m3
Building Costs: CHF 11’000’000.-

to the Camenzind Evolution website

Business Center 'De Cecco' by Fuksas Architects

Business Center 'De Cecco' by Fuksas Architects, photo by Moreno Maggi

The Rome-based Fuksas Architects realised this new business building in the southern Italian city Pescara. The complex is the result of integration of two simple elements: a low height building with a punctured plane and the “annular” building sitting on top.

Business Center 'De Cecco' by Fuksas Architects

Business Center 'De Cecco' by Fuksas Architects, photo by Moreno Maggi

Here is what the architects explain:

The dynamic three-dimensional structure of the rounded building punches the straightforward structure of the “holed” lower volume, linking the two bodies in a whole element. Natural light is brought to the office levels through the floor openings. The random position of these apertures creates diagonal views through levels.

Business Center 'De Cecco', photo by Moreno Maggi

Business Center 'De Cecco', photo by Moreno Maggi

The water plane at the sixth level recalls the river Pescara where the city takes its name, creating a perfect place to meet and rest. These complex establishes itself as icon of early twenty first century architecture.

Business Center 'De Cecco' by Fuksas Architects, photo by Moreno Maggi

Business Center 'De Cecco' by Fuksas Architects, photo by Moreno Maggi

Business Center 'De Cecco' by Fuksas Architects, photo by Moreno Maggi

Business Center 'De Cecco' by Fuksas Architects, photo by Moreno Maggi

Program:

Office: 11.000mq Underground Parking 200 p.a

Total area: 6.300 mq

Consultants:

Technical Projects Coordination and Security: Progetto CMR, Milano

Structure: Studio Ing. Toniolo, Sirmione (BS)

Instalations and space Planning: Progetto CMR, Milano

Fire Systems: Arch. Di Fazio, Pescara

Fire Protection: Ing. Pustorino, Livorno

seen @ ArchDaily

to the Fuksas Architects website

Scenography for “Medea and Edipo a Colono” in Siracusa / Italy by Fuksas Architects

New Church of Foligno/Italy by Fuksas Architects

Peres Peace House, Jaffa/Israel by Fuksas Architects

Laptop Tower (LT) by Ursula Maier Möbel

Laptop Tower (LT) by Ursula Maier Möbel

The Laptop Tower (LT) by german young label Ursula Maier is a standing desk for use at home, in offices or in public settings. The finely crafted piece is handsomely finished with a combination of veneer and paint in different styles called “veneer partitas” (“Furnierpartituren”), henceforth (FP).

 

The Laptop Tower (LT) is a compact standing desk on castors. It allows the user to work ergonomically while standing or leaning, and it is a functional, space-saving piece of furniture. Serving as a meeting point, place to read or lectern, this mobile standing desk comes replete with an illuminated, pull-out laptop shelf with a mousepad, four lower shelves, and sockets for a small printer, projector and rechargers. The leather desktop can be tilted to a reading position. Its illuminated pedestal makes the tower appear to be floating. A single transparent cable supplies the Laptop Tower with electricity. The furniture may be finished with various kinds of veneer.

Laptop Tower LT FP.2

Laptop Tower LT FP.2

Veneer Partita Red Gum

This timber grows in the south-eastern United States, reaching a height of 30 m. It has reddish to brown-coloured heartwood bordered by creamy white sapwood. Red gum can be beautifully finished to a high polish. Logs with red and highly figured heartwood are especially prized. The veneer is particularly striking in combination with cream-coloured paint.

Laptop Tower LT FP.1

Laptop Tower LT FP.1

Veneer Partita Bog Oak

Bog oak is a rare, exceptionally valuable timber. The veneer is light brown at the heart and darker toward the outer rings. It comes from oak trees that have lain submerged in peat bogs and marshes for up to 8,000 years. The chemical reaction between the tannins in the oak and iron sulphate in the water greatly darkened the wood and increased its density over the centuries.

 

more products from Ursula Maier @ Architonic

Freely suspended from the ceiling using the Yoyo suspension system.

All installation elements are made of nickel-plated metal.

Simple and meticulously designed, the unpretentious Yoyo suspension system by the german manufacturer acousticpearls lets you suspend panels from the ceiling anywhere in a room. There are round openings on the back of the panels. Two panels can be placed back-to-back and hung at any height using the steplessly adjustable mounting fixtures of the suspension system. Voilà, a lightweight floating element that makes a statement: You can create stylish partitioning elements between workspaces, spaces within a room or anywhere else that needs acoustic protection without any available walls.

Freely suspended from the ceiling using the Yoyo suspension system.

Freely suspended from the ceiling using the Yoyo suspension system.

The Yoyo suspension system can be used to suspend a pair of equally-sized panels by acousticpearls freely in a room. The panels can be suspended either vertically or horizontally. The suspension system of the panels consists of two ceiling anchors using a simple metal cylinder with a cover plate, two thin, extremely sturdy metal cables with ball-type nipples, and two freely height-adjustable mounting fixtures for attaching the panels.

more products from acousticpearls @ Architonic

Mon 6.7.

Dave N. Port by aer

Posted by NoéMie Schwaller on 06.07.2009 - Tagged as: , , , ,

Dave N. Port by Rolf Carl Nimmrichter for aer 2009

Dave N. Port by Rolf Carl Nimmrichter for aer 2009

Rolf Carl Nimmrichter is an independent Swiss architect and designer since 1999 and engaged with Corporate Design and Brand Development. The focus of his work is Corporate Architecture which means architecture as an expression of corporate values and instrumental in the identity and marketing of companies. 2009 he established the label aer for contemporary classic design.

The davenport is back

The davenport is back

Dave N. Port by aer 2009 is a small, elegant writing and computer desk for the bedroom or the study. It is made entirely of european walnut and soft leather covering. A slidable worktop hides a shelf for keyboard, laptop and other writing utensils. Multi-plugs and power adapters are hidden in an easy accessible box. cables find their way through the table legs. The davenport is back.

 

to aer @ Architonic

Wed 1.7.

Mtoo by Bulo: new functions & new emotions

Posted by NoéMie Schwaller on 01.07.2009 - Tagged as: , ,

The innovations of Mtoo act in response to the new functions and emotions.

The innovations of Mtoo act in response to the new functions and emotions. Photo: Stijn Bollaer

The Belgian manufacturer Bulo redesigned the Mtoo desk. The 1m2 desk has been reconceived whilst retaining its basic concept: a drawer unit, a footrest and a floating worktop. The innovations of Mtoo act in response to the new functions and emotions, expected from the 21st century desk.

New Mtoo desk by Bulo

New Mtoo desk by Bulo. Photo: Stijn Bollaer

Mtoo is height adjustable and the various accessories facilitate filing and sorting. An optimum sense of well-being is created by a footrest / carpet allowing users to kick off their shoes and work on bare feet. Love your office!

more Bulo products @ Architonic

The Independent Source for
Products, Materials and Concepts Architonic | architecture and design
Creative materials consultants to the architecture and creative industries. Creative materials consultants to the architecture and creative industries.
Fascinating World of Design for
Modern Kids Kidsmodern - Fascinating World of Design for Modern Kids
Broadcasting Architecture Worldwide Broadcasting Architecture Worldwide
International Architecture News International Architecture News
Online Design Magazine Online Design Magazine