Posts tagged as 'New York'

Amirite chairs, variation with wooden legs

At this years International Contemporary Furniture Fair (ICFF) in New York, Jacob Nitz presented a range of chairs made out of folded sheet metal, variations on which feature wooden legs.

Amirite chair with felt cover

Felt covers provide an inventive accessory: a pocket on their rear is the perfect place for magazines and newspapers.

Amirite Chair with felt pocket for magazines

Amirite chair is available in various colours

to the Amirite Design website

Thu 30.7.

41 Cooper Square by Morphosis Architects

Posted by NoéMie Schwaller on 30.07.2009 - Tagged as: , , , ,

41 Cooper Square by Morphosis Architects 2009

41 Cooper Square by Morphosis Architects 2009

The new academic facility is conceived as a stacked vertical piazza, contained within a semi-transparent envelope that articulates the classroom and laboratory spaces. The vertical campus is organized around a central atrium that rises to the full height of the building. This connective volume, spanned by sky bridges, opens up view corridors across Third Avenue to the Foundation Building. The interior space configuration encourages interconnection between the school’s Engineering, Art, and Architecture departments. All institutional amenities – including meeting rooms, social space, seminar rooms, wireless hubs, restrooms, and phones – are located in the fourth and seventh story sky lobbies that surround the atrium. The skip-stop elevator system makes trips exclusively to the fourth and seventh floors, drawing occupants to use, and congregate on, the grand stair; in practice, 50% of people will use the stairs as their sole means of circulation. These key social spaces for students, faculty, and visitors become the places where education informally takes place.

The Cooper Union for the Advancement of Science and Art

The Cooper Union for the Advancement of Science and Art

The building’s physical and visual permeability helps integrate the college into its neighborhood. At street level, the transparent facade invites the neighborhood to observe and to take part in the intensity of activity contained within. Many of the public functions (including retail space and a lobby exhibition gallery) are located at ground level, and a second gallery and a 200-seat auditorium are easily accessible from the street.

A stacked vertical piazza, organized around a central atrium to encourage social exchange.

A stacked vertical piazza, organized around a central atrium to encourage social exchange.

The open, accessible building is exemplary as sustainable, energy-efficient architecture. The building will be the first green academic laboratory building in New York City. A steel-and-glass skin improves the building’s performance through control of daylight, energy use, and selective natural ventilation. The double skin system allows for heightened performance and dynamic composition on several levels: the operable panels create a continually moving pattern, provide surface variety on the facade, reduce the influx of heat radiation during the summer, and give users control over their interior environment and views to the outside.

 

to Morphosis Architects

 

to the Cooper Union for the Advancement of Science and Art

Fri 24.7.

HL23 by NMDA

Posted by NoéMie Schwaller on 24.07.2009 - Tagged as: , , , ,

HL23 by NMDA. All renderings by Hayes Davidson, London

HL23 by NMDA. Renderings by Hayes Davidson

Developed by Alf Naman and currently in construction, HL23 is a 14 floor condominium tower that responds to a unique and challenging site directly adjacent to the High Line at 23rd street in New York’s West Chelsea Arts district. Partially impacted by a spur from the elevated tracks that make up the High Line superstructure, the site is 40′ x 99′ at the ground floor.

NMDA's work with clients is based on a mutual need to make design a key element in solving problems and in projecting an image.

NMDA's work with clients is based on a mutual need to make design a key element in solving problems and in projecting an image.

The site and the developer demanded a specific response, yielding a project that is a natural merger between found and given parameters and architectural ambition. For the client, the question was how to expand the possible built floor area of a restricted zoning envelope. For the site, a supple geometry must be found to allow a larger building to stand in very close proximity to the elevated park of the High Line. Together, the demands produced a building with one unit per floor and three distinct yet coherent facades, a rarity in Manhattan’s block structure.

Renderings by Hayes Davidson, London / copyright 2008

Renderings by Hayes Davidson, London / copyright 2008

With a custom non-spandrel curtainwall on the south and north facades, and a 3D stainless steel panel facade on the east facing the High Line, the project’s geometry is driven by challenges to the zoning envelope on the site and by NMDA’s interest in achieving complexity through simple tectonic operations.

 

to NDMA

Disused High Line before the architectural intervention

The disused High Line before the architectural intervention

The New York High Line was constructed in the 1930s and is a 1.5-mile-long historic elevated rail structure on the West Side of Manhattan, passing the famous Meatpacking District. The today disused High Line was the object of an international competition, which was organised by the City of New York and the Friends of the High Line (FHL), a non-profit organization dedicated to the preservation and reuse of the High Line.

Landscape architecture by Field Operations

Landscape architecture by Field Operations

The team of Field Operations (landscape architecture) and Diller Scofidio + Renfro (architecture) were finally selected to begin design work on the High Line. In June the first section of the green promenade will be opened.

Architecture by Diller Scofidio + Renfro

Architecture by Diller Scofidio + Renfro

Diller Scofidio + Renfro:

“Inspired by the melancholic, unruly beauty of this postindustrial ruin, where nature has reclaimed a once vital piece of urban infrastructure, the new park interprets its inheritance. It translates the biodiversity that took root after it fell into ruin in a string of site-specific urban microclimates along the scratch of railway that include sunny, shady, wet, dry, windy, and sheltered spaces.Through a strategy of agri-tecture – part agriculture, part architecture – the High Line surface is digitised into discrete units of paving and planting which are assembled along the 1.5 miles into a variety of gradients from 100% paving to 100% soft, richly vegetated biotopes. The paving system consists of individual pre-cast concrete planks with open joints to encourage emergent growth like wild grass through cracks in the sidewalk. The long paving units have tapered ends that comb into planting beds creating a textured, “pathless” landscape where the public can meander in unscripted ways. The park accomodates the wild, the cultivated, the intimate and the social. Access points are durational experiences designed to prolong the transition from the frenetic pace of city streets to the slow otherworldly landscape above.”

"1.5 miles variety of gradients from 100% paving to 100% soft, richly vegetated biotopes"

"1.5 miles variety of gradients from 100% paving to 100% soft, richly vegetated biotopes"

to the Diller Scofidio + Renfro website

to the Field Operations website

to the Friends of the High Line website

The inflatable structure is made in cooperation with plastique fantastique

The inflatable structure of 'Spacebuster'

The Berlin based interdisciplinary collective raumlabor was founded in 1999 and is focused on visionary projects in urban and architectural contexts.

Their latest project Spacebuster is a mobile inflatable structure – a portable, expandable pavilion which is mounted on a van and provided place to a 10-day programme of lectures, workshops, screenings and performances, organised by the New York based gallery Storefront.

Raumlabor was invited by the New York based gallery Storefront

raumlabor was invited by the New York based gallery Storefront

The pavilion is comprised of an inflatable bubble-like dome that emerges from a step van that also houses the compressor that keeps the Spacebuster inflated. The dome expands and organically adjusts to its surroundings, be it in a field, a wooded park, or below a highway overpass.”

Spcebuster provided place to a 10 day programme  of lectures, workshops, screenings and performances.

'Spacebuster' provided place to a 10 day programme of lectures, workshops, screenings and performances.

to the raumlabor website

The Independent Source for
Products, Materials and Concepts Architonic | architecture and design
Creative materials consultants to the architecture and creative industries. Creative materials consultants to the architecture and creative industries.
Fascinating World of Design for
Modern Kids Kidsmodern - Fascinating World of Design for Modern Kids
Broadcasting Architecture Worldwide Broadcasting Architecture Worldwide
International Architecture News International Architecture News
Online Design Magazine Online Design Magazine