August 2015
M T W T F S S
« Jul    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Posts tagged as 'Japan'

Foo House by Apollo Architects & Associates, photo: Masao Nishikawa

Foo House by Apollo Architects & Associates, photo: Masao Nishikawa

Located in a residential area on a plateau in Yokohama, Japan, the Foo House by Apollo Architects & Associates has a distinctive façade with exposed concrete and wooden lattices of Serangan batu wood.

 

(more…)

Wed 26.2.

Tadao Andō: Journey from the islands of Naoshima to Venice

Posted by Walter Phillips on 26.02.2014 - Tagged as: ,

Palazzo Grassi Teatrino. Concrete and natural light, two elements that are omnipresent in the works of Tadao Ando; photo ORCH orsenigo chemollo

Palazzo Grassi Teatrino. Concrete and natural light, two elements that are omnipresent in the works of Tadao Ando; photo ORCH orsenigo chemollo

Since establishing his design studio in 1969, Tadao Andō has surprised with raw concrete constructions and clean geometric forms, that have become symbols of his success. The Japanese architect has left his mark on the global landscape, from the Modern Art Museum of Fort Worth in Texas to the Armani Teatro in Milan, and Shanghai Opera House, scheduled for spring 2014. (Interview by Keiko Sumino-Leblanc and Silvano Mendes)

 

read this article in full on Architonic

'Krampon' by Shogo Aratani Architect & Associates, photo: Yutaka Kinumaki

‘Krampon’ by Shogo Aratani Architect & Associates, photo: Yutaka Kinumaki

‘Krampon’ by Shogo Aratani Architect & Associates is a house on a rocky slope in Hyogo, Japan. A residential area where vestiges of nature still remain, the site is situated on sloped land amid a natural forest.

 

(more…)

Mon 9.12.

House in Tamatsu by Kenji Ido | Ido, Kenji Architectural Studio (JP)

Posted by Walter Phillips on 09.12.2013 - Tagged as: ,

Box-shaped cantilevered stairs float in the void of House in Tamatsu by Kenji Ido | Ido, Kenji Architectural Studio, photo: Yohei Sasakura

Box-shaped cantilevered stairs float in the void of House in Tamatsu by Kenji Ido | Ido, Kenji Architectural Studio, photo: Yohei Sasakura

A house designed for a small plot in a dense mixed-use area of Osaka, Japan by Ido, Kenji Architectural Studio surprises with ample natural light, a large family room at its center and novel stairs.

 

(more…)

Sun 3.11.

Teshima Island Restaurant by CASE-REAL (JP)

Posted by Walter Phillips on 03.11.2013 - Tagged as: ,

Teshima Island Restaurant by CASE-REAL

Teshima Island Restaurant by CASE-REAL, photo: Hiroshi Mizusaki

Japan’s CASE-REAL has created a seaside restaurant on Teshima, one of the islands in the Seto Inland Sea, the body of water that separates Honshū, Shikoku, and Kyūshū, three of the four main islands of Japan.

 

(more…)

House F by Kenji Ido / Ido, Kenji Architectural Studio, photo: Takumi Ota

House F by Kenji Ido / Ido, Kenji Architectural Studio, photo: Takumi Ota

House F by Kenji Ido is a house designed for a couple in Osaka, Japan, made of wood, is three stories high and is located on a narrow urban site. The neighbourhood is mixed-use where small houses, small factories, and small office buildings coexist without much harmony.

 

(more…)

Wed 5.12.

‘Owl’ chair by h220430 (JP)

Posted by Malgorzata Stankiewicz on 05.12.2012 - Tagged as: , , , , , , ,

‘Owl’ chair by h220430; photo by Ellie

Drawing their inspiration from two traditional Japanese art and craft techniques of origami and furoshiki, the Tokyo-based practice h220430 (established on April 30th, Heisei 22, hence the name) has realised this easy-to-assemble children’s chair called ‘Owl’. Made from a single sheet of a lightweight EVA (ethylene vinyl acetate), the chair’s straightforward, demountable design aims to ‘help nurture children’s creativity’ while making the chair storage and small-space friendly.

(more…)

House Yagiyama by Kazuya Saito Architects; photo by Yasuhiro Takagi

A young Japanese architect Kazuya Saito and his namesake practice have recently completed this single-storey house located in Sendai, Japan. Developed for an elderly couple who “requested living in privacy, but a sunny and breezy house while considering connection with the nearby house,” the dark, opaque and windowless exterior of the structure is offset by a neutrally-coloured, light-filled interior. (more…)