Posts tagged as 'J. MAYER H. Architects'

Courthouse Hasselt by J. MAYER H. Architects, a2o-architecten & Lens °Ass architecten

Courthouse Hasselt by J. MAYER H. Architects, a2o-architecten & Lens °Ass architecten

The team of J. MAYER H. Architects, Lens °Ass and a20-architecten have realized “the new court of justice”, a structure that stands as a contemporary urban landmark in a newly revitalized district in Hasselt, Belgium.

 

(more…)

 

Sarpi Border Checkpoint in Georgia, Photographers: Jesko Malkolm Johnsson-Zahn, Beka Pkhakadze

November 2011 marks the completion of Sarpi Border Checkpoint. Designed by J. MAYER H. architects the customs checkpoint is situated at the Georgian border to Turkey, at the shore of the Black Sea. With its cantilevering terraces, the tower is used as a viewing platform, with multiple levels overlooking the water and the steep part of the coastline. In addition to the regular customs facilities, the structure also houses a cafeteria, staff rooms and a conference room. The building welcomes visitors to Georgia, representing the progressive upsurge of the country.

(more…)

Detail View, Front Facade Steckelhörn, by J. MAYER H. Architects

Detail view, front façade Steckelhörn, by J. MAYER H. Architects, photo by David Franck

The Berlin based J. MAYER H. Architects recently unveiled their project “Steckelhörn 11”, an office building, located in the old centre of Hamburg, close to the prominent new “Hafen City” development. The sculptural architecture replaces a ruinous building and fills the gap between two historic premises. Due to the more or less triangular building area the extremly narrow back side façade is a promising contrast to the expressive front.

Backside View, Katharinenfleet, facade 1,9m, by J. MAYER H. Architects, photo by David Franck

Backside view, Katharinenfleet, façade 1,9m, by J. MAYER H. Architects, photo by David Franck

Here is what the architects say:

“…The vertical design and soft setbacks of the latter pay tribute to the massing of the surrounding structures, as well as to local building-height regulations. Cantilevered elements in the main facade create a series of specific spatial qualities on the inside and outside. The top floors provide additional outside space, offering a spectacular panoramic view over the city of Hamburg.”

Frontal: Main facade: Steckelhörn, by J. MAYER H. Architects, photo by David Franck

Frontal: Main façade: Steckelhörn, by J. MAYER H. Architects, photo by David Franck

“The particular geometry of the floor plan is the basis for the organization of the building, which architecturally and programmatically presents itself openly to Steckelhoern street while at the same time forming a characteristic landmark when perceived from the historic “Speicherstadt” and new “Hafen City”. As the ground level is conceived either as a spacious lobby for the main tenant or a public cafe, the upper floors provide for generous, flexible office space, most of it allowing a view of the “Katharinenkirche” and/or the “Hafen City”. The top floors provide additional outside space on balconies/loggias and a roof terrace, offering a spectacular panoramic view over the old and new city of Hamburg.”

Main Stairs, View down, photo by David Franck

Main stairs, view down, photo by David Franck

Inside: 7th Floor, Office Space, Stairs to Gallery, photo by David Franck

Inside: 7th floor, office space, stairs to gallery, photo by David Franck

Inside: Office Space, photo by David Franck

Inside: Office space, photo by David Franck

Backside View, Katharinenfleet, facade towards Hafencity, photo by David Franck

Backside view, Katharinenfleet, façade towards Hafencity, photo by David Franck

Project Team: Juergen Mayer H., Hans Schneider, Wilko Hoffmann, Marcus Blum

Project Date: 2007-2009

Completion: October 2009

Client: Cogiton Projekt Altstadt GmbH, Hamburg

Architect on Site: Imhotep, Donachie und Blomeyer with Dirk Reinisch, Berlin

Structural Engineers: WTM, Hamburg

Building Services: Energiehaus with Sineplan, Hamburg

Model: Werk5, Berlin

more architect’s profiles @ Architonic

to the J. MAYER H. website

to the David Franck website

SOF Park Inn Hotel Complex, Krakow / Poland by J. MAYER H.

SOF Park Inn Hotel Complex by J. Mayer H.

SOF Park Inn Hotel, photo by Jakub Kaczmarczyk

October 8th 2009 marks the opening of SOF, the new Hotel Park Inn, Krakow, Poland designed by J. MAYER H. architects in collaboration with GD&K Consulting Sp. z o.o. and OVOTZ Design LAB.

SOF Park Inn Hotel by J. Mayer H.

SOF Park Inn Hotel, photo by Jakub Kaczmarczyk

“The hotel is being constructed in the city centre, at the intersection of important transport routes. The hotel is located in the vicinity of the planned Congress Centre as well as near to the Wawel Castel and the histrorical Jewish district. It offers splendid views onto the old city centre. The new porperty is characterized by clear horizontal line, picking out the panorama-view as a central theme. The Facade is emphasized by black and white aluminium stripes, seperated by dark glass windows.”

SOF Park Inn Hotel Krakow / Poland

SOF Park Inn Hotel Krakow / Poland, photo by Jakub Kaczmarczyk

SOF Park Inn Hotel Krakow / Poland

SOF Park Inn Hotel Krakow / Poland, photo by Jakub Kaczmarczyk

SOF Park Inn Hotel Krakow / Poland

SOF Park Inn Hotel Krakow / Poland, photo by Jakub Kaczmarczyk

Client: GD&K Consulting Sp. z o.oSOF Debniki Development Sp. z o.o.. (UBM + GD&K Group)

Project Date: 2005-09

Architects: J. MAYER H., GD&K Consulting Sp. z o.o., OVOTZ Design LAB

Project Team: Juergen Mayer H., MarcusBlum, Jan-Christoph Stockebrand, Wojciech Witek, Magdalena Skoplak-Seweryn, Jakub Kaczmarczyk

Photographer: Jakub Kaczmarczyk, Ovotz design Lab, www.ovotz.pl

to the J. Mayer H. website

Level Green. Photos: Uwe Walter, Berlin

Level Green. Photos: Uwe Walter, Berlin

The Autostadt in Wolfsburg, Germany, launched a new exhibition.

Personal responsibility in the sustainable use of global resources continues to play an increasingly important role in the life of the average consumer. In this context, the offices of J. MAYER H. Architects and Art+Com Berlin were commissioned to develope a permanent exhibition on the topic sustainability for the Autostadt in Wolfsburg, Germany. The exhibition Level Green was opened on the 4th of June 2009 and encompasses approximately 1000 m2, the exhibition renders this highly complex topic tangible, providing for an aesthetic access to information. In so doing, it seeks to unfold the various aspects of the topic while creating an information environment that addresses the visitor on different sensual levels.

The well known PET-sign was taken as a starting point from which the metaphor of the extensively branched web was developed.

The well known PET-sign was taken as a starting point from which the metaphor of the extensively branched web was developed.

Subject to constant re-evaluation based on the latest scientific findings, the term sustainability is characterized by a high degree of complexity. The architectural design of Level Green takes the numerous interdependencies of the topic as a starting point and translates this quality into the metaphor of the web. Similar to a continuous organism, the single elements of the exhibition are connected into one homogenous structure that houses all content and technical installations.

 

read article @ Architonic

The Independent Source for
Products, Materials and Concepts Architonic | architecture and design
Creative materials consultants to the architecture and creative industries. Creative materials consultants to the architecture and creative industries.
Fascinating World of Design for
Modern Kids Kidsmodern - Fascinating World of Design for Modern Kids
Broadcasting Architecture Worldwide Broadcasting Architecture Worldwide
International Architecture News International Architecture News
Online Design Magazine Online Design Magazine