Posts tagged as 'interior architecture'

Tue 14.9.

Collector’s Loft by UNStudio (NL)

Posted by Nora Schmidt on 14.09.2010 - Tagged as: , , , , ,

New York Loft by UNStudio, photo by Iwan Baan

The Dutch architectural practice UNStudio recently completed this interior design of an existing loft located in Greenwich Village in Manhattan for a private art collector. The wide space is charcterised by flowing walls which together with articulated ceilings create hybrid conditions for exhibition and living areas.

(more…)

Visitor Center Grube Messel by Holzer Kobler Architekturen, photo by Jan Bitter

For almost 100 years oil shale was mined in the Messel Pit near Darmstadt in central Germany. Here very well preserved fossils were found again and again in the course of mining operations. After the mine was closed in 1971 it turned – due to the great number of fossils that it contains – into an archaeological excavation and was placed under UNESCO protection as a World Heritage Site. The Zurich based practice Holzer Kobler Architekturen recently completed the scenography and interior design for the Visitors Center of the exhibition.

(more…)

'Cargo' by group8, 2010, photo by Régis Golay, FEDERAL studio

This eclectic interior architecture of an office building in Geneva was recently realised by the internationally acting practice group8. Old and disused cargo containers are stacked one upon the other in order to provide some silent work and conference spaces within the otherwise wide and busy open-plan office. The concept was developed in collaboration with the Spanish office furniture manufacturer Dynamobel.

(more…)

Kitchen front made from brushed aluminium, photo by Tobias Heuser

Old disused industrial buildings offer exciting opportunities for architects and interior designers. Berlin is rife with these kinds of spaces and, bit by bit, they are being converted into luxurious homes. The interior of this loft, which is located in an old electricity station, was designed by Berlin-based architect Thomas Wienands (LPDM). The spatial division of the wide dwelling area is based on the minimum of intervention, and results from architectural room-dividing furniture – only the lavatory and storage room are separated off, behind newly constructed walls.

(more…)

Triennale in Kanazawa, photo by Daici Ano

This exhibition design characterised by five pre-fabricated agricultural greenhouses was designed by the Tokyo based designers of Nendo – each house is dedicated to one of the five curators. The temporary exhibition venue, a remaining space left over from a large bookstore, and a limited budget necessitated to leave the empty retail space more or less intact, without placing drastic changes to the leftover interior.

Triennale in Kanazawa, photo by Daici Ano

Here is what the designers explain:

“The lighting used to highlight the works inside would softly pour from the translucent plastic walls, and their gentle glow turned the greenhouses into large lanterns of light. Moreover, winding ”trails” of black stapled carpets ran throughout the exhibition venue, with white vinyl panels for displaying the works positioned alongside there “trails”. While keeping costs low, we were thus able to create the semblance of “farmland” that partitioned the area where people would walk and where the works would be displayed. This form of expression was in fact an expanded version of the “home-use greenhouse” that we had used at our pre-event venue held half a year earlier, and we found that this environment was most suitable for expressing the development and growth of crafts in the unique “soils” of Kanazawa.”

Triennale in Kanazawa, photo by Daici Ano

Triennale in Kanazawa, photo by Daici Ano

Triennale in Kanazawa, photo by Daici Ano

more Nendo products @ Architonic

to the Triennale of Kogei website

'ONE Kearny Lobby' by IwamotoScott Architecture

The San Fransisco based practice IwamotoScott Architecture, founded by Craig Scott and Lisa Iwamoto is famous for its spectectular conceptual interiors and architectural installations. Recently they got the chance to translate their ideas into a permanent installation – the husband-and-wife-team realised this lobby entrance at One Kearny which is characterised by a beautiful lighting sulpture made from cone-shaped translucent wooden veneer.

'ONE Kearny Lobby' by IwamotoScott Architecture

'ONE Kearny Lobby' by IwamotoScott Architecture

'ONE Kearny Lobby' by IwamotoScott Architecture

'ONE Kearny Lobby' by IwamotoScott Architecture

'ONE Kearny Lobby' by IwamotoScott Architecture

to the IwamotoScott Architecture website

‘Voussoir Cloud’ by IwamotoScott with Buro Happold

seen at Pleat Farm

KSA Kurt Salmon Associates Headquarter by ern+ heinzl Architekten, photo by Stefan Müller, Berlin

The Swiss architects ern+ heinzl Architekten have designed the new headquarters for international management consultancy KSA Kurt Salmon Associates in Düsseldorf, Germany.

From the new building, the company will manage clients from all over Europe; more than 50% of employees’ working time will be spent out of the office. KSA presented, as part of their brief, the idea of a space for communication and exchange of experiences and information, rather than an office for permanent and steady work.

KSA Kurt Salmon Associates Headquarter by ern+ heinzl Architekten, photo by Stefan Müller, Berlin

Accordingly, the architects decided to dispense with vertical divisions, keeping one big, open space, and instead to section it into two horizontal levels: one for seated activity and teamwork and the other for standing activity and team-overlapping communication.

KSA Kurt Salmon Associates Headquarter by ern+ heinzl Architekten, photo by Stefan Müller, Berlin

KSA Kurt Salmon Associates Headquarter by ern+ heinzl Architekten, photo by Stefan Müller, Berlin

KSA Kurt Salmon Associates Headquarter by ern+ heinzl Architekten, photo by Stefan Müller, Berlin

KSA Kurt Salmon Associates Headquarter from outside, photo by Stefan Müller, Berlin

to the ern+ heinzl Architekten profile @ Architonic

KINZO interior design: counter and bench

The Berlin based design studio KINZO realised this interior architecture for the newly opened boutique of MAYGREEN, a German eco-fashion label.

KINZO interior design: counter, metal sheet and light installation

“The core of the interior design is the eye-catching light installation akin to a computer chip, the giant grass hopper solely composed of green light, plus the polygonal furniture that seems to float like icebergs on the dark oak floor.

The ceiling-mounted lamps, also designed by KINZO, were specially manufactured for this project by idee.design.licht., the German specialist in individual lighting solutions “Made in Germany”.”

KINZO interior design: long shot rear view

KINZO interior design: special lights by idee.design.licht.

more KINZO products @ Architonic