Posts tagged as 'industrial architecture'

Wed 19.3.

Sauflon Innovation Centre by Foldes Architects (HU)

Posted by Walter Phillips on 19.03.2014 - Tagged as:

Sauflon Innovation Centre by Foldes Architects, photo: Tamas Bujnovszky

Sauflon Innovation Centre by Foldes Architects, photo: Tamas Bujnovszky

The Sauflon Innovation Centre, a contact lens centre of innovation designed by Foldes Architects in Hungary, has a 24 meter passage “surrounded by the reflections of reflections”.

 

(more…)

Pump station by Wenk und Wiese Architekten, photo by Udo Meinel, Berlin

The Berlin based Wenk und Wiese Architekten realised the conversion of an old pump station of the early 20th century into an atelier, dwelling and gallery space for a German couple. The existing structure is characterised by some artful architectural details such as the clinker facade with its rhythmical divisions and the vertical windows.

(more…)

Metal recycling plant in Pivka by dekleva gregoric arhitekti, photo by Matevz Paternoster

This metal recycling plant in the Pivka, Slovenia was realised by the Ljubljana based practice dekleva gregoric arhitekti. The complex is composed of a huge concrete plateau with an attached concrete service building and a small, cantilevered metal office building, a control deck supervising the weighing of the incoming waste and out-coming metals.

(more…)

Extension of a power station by Brückner & Brückner Ingenieure, photo by Constantin Meyer

Extension of a power station by Brückner & Brückner Ingenieure, photo by Constantin Meyer

The German engineers Brückner & Brückner realised the extension of this after several architectural modifications quiet heterogeneous power station in Würzburg, south of Germany. Therefore one important aim was to connect the different structures to a consistent complex.

The new facade consists of bicoloured metal profiles of different dimensions which are applied in varying rhythm.

Extension of a power station by Brückner & Brückner Ingenieure, photo by Constantin Meyer

Extension of a power station by Brückner & Brückner Ingenieure, photo by Constantin Meyer

Extension of a power station by Brückner & Brückner Ingenieure, photo by Constantin Meyer

Extension of a power station by Brückner & Brückner Ingenieure, photo by Constantin Meyer

Extension of a power station by Brückner & Brückner Ingenieure, photo by Constantin Meyer

Extension of a power station by Brückner & Brückner Ingenieure, photo by Constantin Meyer

Extension of a power station by Brückner & Brückner Ingenieure, photo by Constantin Meyer

Extension of a power station by Brückner & Brückner Ingenieure, photo by Constantin Meyer

to the Brückner & Brückner profile @ Architonic

Office, Store & Shop Concrete Container by OFIS, Photo by Tomaz Gregoric

Office, Store & Shop Concrete Container by OFIS, Photo by Tomaz Gregoric

The Ljubljana- based OFIS Architects recently unveiled this storage and retail building in their home country Slovenia. A beautiful detail is the colour scheme of the polycarbonate screens, which marks the different functions of the building’s sections.

Office, Store & Shop Concrete Container by OFIS, Photo by Tomaz Gregoric

Office, Store & Shop Concrete Container by OFIS, Photo by Tomaz Gregoric

Here is what the architects explain:

The site plot is in the industrial area of Skofja Loka, Slovenia. Client bought the site in industrial zone together with constructional permit plans. The building dimensions are 35 x 22.5m and 11,50m in height. Furthermore contract included executive Construction Company for entire industrial zone with their system of prefabricated concrete system with ready made openings on each elevation.

The project task was to merge a program inside the given volume and redefine existing elevations. The existing sections had to remain the same. A client’s company produce and merchandise safety equipment and devices which had to be stored in the 2/3 of the volume. The program was defined and inserted into 4 divisions following functional demands: Offices – storage loading – central storage – storage with attached loading.”

Office, Store & Shop Concrete Container by OFIS, Photo by Tomaz Gregoric

Office, Store & Shop Concrete Container by OFIS, Photo by Tomaz Gregoric

The project scheme incorporated storage for goods of different sizes with loading areas, store, offices and classroom for lectures of safety.

The elevation cuts break the functional façade grid and reinstate flowing concrete elements in between translucent screens; Offices with transparent double-glazed façade, storage spaces with semi-translucent polycarbonate elements and two openings on the back as loading dock doors.

Materials are polished concrete, glass, metal and polycarbonate plates.”

Office, Store & Shop Concrete Container by OFIS, Photo by Tomaz Gregoric

Office, Store & Shop Concrete Container by OFIS, Photo by Tomaz Gregoric

Project leaders: Rok Oman, Spela Videcnik

Project team: Andrej Gregoric, Katja Aljaz, Janez Martincic, Magdalena Lacka

Location: Trata, Skofja Loka, Slovenia
Type: storage
Client: private
Site Area: 2500
m2
Bldg. Area: 780m2
Gross Floor Area: 1.080m2

Structure: reinforced concrete – prefabricated

Budget: 180.000 EUR

Office, Store & Shop Concrete Container by OFIS, Photo by Tomaz Gregoric

Office, Store & Shop Concrete Container by OFIS, Photo by Tomaz Gregoric

Farewell Chapel in Krasnja / Slovenia by OFIS Arhitekti

to the OFIS website

Hydroelectric Power Station by monovolume

Hydroelectric Power Station by monovolume

The architects Patrik Pedó and Juri Pobitzer have been working together since their architecture study at the University of Innsbruck. In 2003 they founded their studion monovolume in Bozen / Italy.

This year they finished a hydroelectric power station, located near Winnebach brook in Dörfl (BZ) – a polygonal monolith whose design lives up to the studio’s name.

Detail

Detail

Her is what the architects say:

“The station is conceived as an artificial rock quarried out of the slope. This sensation is underlined by a very reduced use of materials (concrete, glass and steel) in their rougher form, as well as by the “veins” which cross the volume. These “veins” consist of light bands of layered glass and run around the building. At some specific points of those light bands a normal single glass delivers insight to the power station’s bowels.”

Inside

Inside

“The main building material is watertight concrete, which was pigmented with white mortar and aftertreated with hydraulic jet in order to acheive a raw appearance.

The building has two storeys — a ground floor and a basement. The basement shelters the generating set, the distributing unit and the wire room, control tank as well as a storage room. The generating set room extends to the whole building height and is accessible by ground floor. The ground floor itself contains the space for the utility companies and the control room of the power station.”

Hydroelectric Power Station by monovolume

Hydroelectric Power Station by monovolume

to the monovolume website

The Independent Source for
Products, Materials and Concepts Architonic | architecture and design
Creative materials consultants to the architecture and creative industries. Creative materials consultants to the architecture and creative industries.
Fascinating World of Design for
Modern Kids Kidsmodern - Fascinating World of Design for Modern Kids
Broadcasting Architecture Worldwide Broadcasting Architecture Worldwide
International Architecture News International Architecture News
Online Design Magazine Online Design Magazine