April 2014
M T W T F S S
« Mar    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Posts tagged as 'extension'

Studio by fernlund + logan

Studio by fernlund + logan

The architects Solveig Fernlund, who attended the University of Lund, Sweden and Neil Logan, who studied architecture at Rhode Island School of Design, and Columbia University opened their studio fernlund + logan in the early 1990s. Since then they have been commissioned with several residential and commercial designs – above all offices and showrooms for the well known US textile manufacturer Maharam.

Studio in Guilford, Connecticut by fernlund + logan

Studio in Guilford, Connecticut by fernlund + logan

The studio in Guilford, Connecticut, which they finished in 2006 is exemplary for their residential architecture which clearly refers to the Scandinavian roots of the studio.

But let the architects explain it better:

“The house originally designed by Tony Smith in the 50′s consists of a main building, a guesthouse on stilts accessible from a ramp and a swimming pool built around a rock that marks the high point on the coast.”

Kitchen and living room

Kitchen and living room

“A studio / utility building has been added to the site replacing a derelict structure in the hillside. It consists of a structure of cast-in-place reinforced concrete following the contour lines of the hill with only 3 feet of the back wall and roof visible from the main building. No exterior or interior finishes have been added and a planted “green roof” integrates the structure to the garden. A cantilevered walkway serves as an outdoor corridor connecting the two separate functions of studio and mechanical room. In the main building, an exposed new kitchen was inspired by the materials and work of Tony Smith. In addition, extensive renovations of the existing swimming pool were made.”

Kitchen

Kitchen

to the fernlund + logan website

"Connector" for Architecture and Engineering buildings at Technical University of Lodz by formodesign

“Connector” for Architecture and Engineering buildings at Technical University of Lodz by Le 2 Workshop

The young Polish practice formodesign – founded in 2004 – designed this connection between the Architecture and Engineering building of the Technical University in Lodz.

“The challenge was to pay respect to rules dominating the existing buildings, as they were designed by well known Polish architect Boleslaw Kardaszewski (one of the University’s leading professors)”, the architects say. According to this the design is based on the existing module of 3,3m as the base dimension.

Extension of the University of Lodz

Extension of the University of Lodz

Here is what the architects say:

 

“Some factors we had to take in consideration:

- the need for fire-safety drive

- only 1st floor was available at the Architecture Department (the tall one)

- need for an elevator

- need for a small workshop on the ground floor

- both departments are situated next to a park on the side of the connector

- connect Architecture 1st floor with Engineering 2nd and 3rd floors

 

We designed a 2 storey main form which is flat-closed with a classrom on each floor. The staircase and elevator are incorporated into the construction supporting system.

The corridors, with an open view on the park, are used for exposition of student works – for educational reasons we wanted to let the students of both departments use the same expo space!

Under the main connector, on the 1st floor level, we proposed a space which connects the new and old buildings and would be used for exibitions that need to be lit only by artificial light. As this space would be mainly used for communication there is an outer garden available.

The ground level glass box hides the construction supporting columns and is used as the students’ (workshop) space with a view on the park.”

Extension by formodesign

Extension by fLe 2 Workshop

"With respect to the existing buildings, which were designed by the well known Polish architect Boleslaw Kardaszewski

With respect to the existing buildings, which were designed by the well known Polish architect Boleslaw Kardaszewski

to the Le 2 Workshop website

Extension of the Ars Electronica Centre in Linz / Austria, Photo by Rupert Steiner

Extension of the Ars Electronica Center in Linz / Austria, Photo by Rupert Steiner

The Vienna-based practice Treusch Architecture unveiled the new extension of the Ars Electronica building in Linz in January this year. The sculptural glass-steel construction has been nominated for this year’s WAF Award (World Architecture Festival), shortlisted under the ‘Culture’ category.

 

Situated between the River Danube and the historic buildings on the one hand and the new Ars Electronica Center on the other, the open deck of Treusch’s extension – the “heart of the Center” – provides public space and seating for open-air theatre and presentations and seems to be perfectly integrated into the city’s events.

Extension of the Ars Electronic Centre by Treusch Architects, Photo by Rupert Steiner

Extension of the Ars Electronic Center by Treusch Architects, Photo by Rupert Steiner

But let’s the architects explain it better:

The main thought behind the design has been to create a sculptured building with a structure totally accessible by foot, and therefore an exciting experience within itself. The existing Ars Electronica Center and the new extension are connected to form one unit to be perceived as an ensemble. The crystal-like appearance generates a homogeneous interaction with its surroundings, at the same time becoming a distinctive landmark.

 

The Layout

The new building forms a unit with the existing AEC. By designing the building in the form of a large glass cube with a double facade, an impression of homogeneity is achieved.

The exhibition area is located beneath this outdoor platform – the main deck – between the main building and the future lab facilities and can be flexibly divided into larger or smaller exhibition areas.

The future lab facilities – for media art research – comprise laboratories and workshops in the basement with offices and recreation rooms above. The upper deck, which is also an outdoor platform two storeys higher than the main deck (and adjacent thereto ?), offers space for additional exhibition areas, presentations, events, etc.

The open space

The open deck, Photo by Rupert Steiner

Facade Design

The existing Ars Electronica Center is connected to the new main and supply building by a steel & glass construction.

The double glass facade, partly transparent and partly translucent, can be illuminated by LED (liquid emitting diode) technology installed in the space between the two layers of the facade.

Each facade element with its own LED panel can be individually controlled, with colour and brightness/intensity (RGBW) infinitely variable.

This innovative lighting system – unique in Europe – presents artists with a whole new range of imaginative creativity. The Ars Electronica Center also presents another speciality as standard illumination, the facility to display pure white light. The AEC building turns into a glowing white crystal at the touch of a button.

The illuminated facade

The illuminated facade, Photo by Andreas Buchberger

Static constructive concept

An encasing steel-glass-construction connects the existing and new several stored main- and supply building.

All new main bodies will be erected with massive construction.

At the main and supply building with 3 basements, ground floor and 5 upper floors, the solid ceilings reach from exterior wall ~12m from exterior wall to exterior wall. The exterior wall till inclusive 1 upper floor will be accomblished through massive ferro- concrete walls with minimum approx. 50% wall percentage. Beyond there is a frontage-backup- system which is absorbing the ceiling.

The encumbrances will be bleed off by raft footing into the underground. All assemblies are accomplished as waterproof ferroconcrete construction till the level of the 500 annual flooding. The lift security is given by empty weight.

The occurred horizontal encumbrances are bleed off into the underground through the north side arranged staircase core as well as the massive exterior walls in connection with the stiff ceiling disc.

Inside

Inside, Photo by Rupert Steiner

Location: Linz, Austria, EU- wide competition 1st price

Employer: City Linz, represented by Immobilien Linz GmbH und CoKEG

Project leader: Ing. Harald Jakober

Architect and General- Planning: Treusch Architecture ZT, Architect Dipl.-Ing. Andreas Treusch

Realisation time period: Begin of planning 2006, Conclusion December 2008, opened 2. January 2009

Data (total, holding): Land area: 4.227m², Building area: 3.336 m², Floor space: 5.074 m², Gross floor area: 10.557 m², Gross volume: 57.159 m³

 

to the Treusch Architects website

 

to the World Architecture Festival website

Showroom Ofimodul

Photos by Eduardo Hernàndez

This extension, designed by the very young – non of the partners has reached the age of 30 yet – mexican architecture pactice stación-ARquitectura Arquitectosdesign, is a small showroom and a design center for a company specialized in office furniture.

Showroom designed by stación-ARquitectura Arquitectos

Showroom designed by stación-ARquitectura Arquitectos, Photos by Eduardo Hernàndez

What the architect say:

In this space both the first and the last steps of the manufacturing process of the furniture should be unified: the design stage as well as their exhibition and sale.

It was chosen to make an intervention that will put in manifest each program of the building, making a constructive operation that transcends the site’s structure, composed by one side of the manufacture building (factory) and by the other a loading and parking area for trucks, both already existing in the terrain.

Showroom by stación-ARquitectura Arquitectos

Showroom by stación-ARquitectura Arquitectos, Photos by Eduardo Hernàndez

So the building is formed by two parts, one heading to the front yard of the terrain and the other that is embedded in the factory. Each part is separated one from the other by a different ground level and by a basic services core. The exterior part of the building was built over a former parking lot, as a condition that the same program will be respected in the intervention. This way the volume rise over the vehicles of directives and clients and its connected with the interior part of the building, built over a former storage space of the factory that is now used for the design and monitoring of what takes place inside the warehouse were the furniture is manufactured, so it requires a high degree of acoustic insulation between both activities.

This way half the interior part of the building (inside the manufacture area) is closed and opaque meanwhile the other half in the exterior (front yard) is open and almost transparent, because is there where the access and exhibition zone of the finished furniture takes place, making its function of a big shelter.

Inside the showroom

Inside the showroom

Project name: Showroom Ofimodul.

Architects: stación-ARquitectura Arquitectos + Armando Cantú

Associated Architect: Armando Cantú.

Location: Monterrey, México
Project team: César Augusto Guerrero Rodríguez, Armando Cantú, Ana Cecilia Garza Villarreal, Carlos Raúl Flores Leal, María Sevilla Gómez.

Size of the project : 272 m2.

Project year: 2008

Construction: 2008 - 2009

Materials: Concrete, Steel and Glass.

to the stación-ARquitectura Arquitectos website

West Basin House by Signer Harris Architects

West Basin House by Signer Harris Architects

This year´s winners of the Boston Society of Architects in the category Sustainability Citation have been Signer Harris Architects with their ‘West Basin House’ in New Mexico, a 7000 sf-extension of a traditional New Mexican residence building.

Independent from the electric utility grid

Independent from the electric utility grid

The goals of the architects were to create a home truly reflective of the site and the local culture and implement the principles of sustainable design and material selections – including the use of solar electrich panels for generating power and leaving the home completely off the electric utility grid. Understandable that it was a challenge to adress the desire of the client to have an “antique home of traditional architecture” on the one hand avoiding cliché on the other hand.

7000sf extension of an existing traditional residence building

7000sf extension of an existing traditional residence building

Here the design response:

We created a traditional courtyard plan where each component – living room/kitchen, bedrooms, and master bedroom – is connected only by exterior portals (vernacular term for “covered porches”). The courtyard elements should frame views of the ranch lands and mountains. We tried to vary the design of each component in an evolving architectural style – from the traditional living/dining/kitchen building at the core of the home, to what appear to be more recently constructed bedroom and master suite buildings around the courtyard. The design variations suggest a narrative and an evolution of the home, providing a sense of history and the character that comes with age. We took advantage of sustainable materials, such as autoclaved aerated concrete blocks, that inherently support natural responses to environmental conditions. In adition to that we incorporated a full array of photovoltaic panels, solar heating panels, batteries, and other technologies to allow for modern living in this energy independent home.

Water Basin House by Signer Harris Architects

West Basin House by Signer Harris Architects

to the Signer Harris Architects website

seen @ Materialiciuos

The Independent Source for
Products, Materials and Concepts Architonic | architecture and design
Creative materials consultants to the architecture and creative industries. Creative materials consultants to the architecture and creative industries.
Fascinating World of Design for
Modern Kids Kidsmodern - Fascinating World of Design for Modern Kids
Broadcasting Architecture Worldwide Broadcasting Architecture Worldwide
International Architecture News International Architecture News
Online Design Magazine Online Design Magazine