October 2014
M T W T F S S
« Sep    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Posts tagged as 'extension'

'Knocktopher Friary' by ODOS Architects

The Irish practice ODOS Architects realised this extension and refurbishment of an existing protected friary building in Knocktopher, Co. Kilkenny. Since the original collection of extensions and structures to the rear of the Friary building and adjoining Church were demolished the Dublin based architects were commisoned to design a new master plan for this small complex of buildings around a new central courtyard.

(more…)

Svalbard Science Centre 78°north by Jarmund / Vigsnæs AS Architects MNAL, photo by Nils Petter Dale / nispe@datho.no

This extension of an existing university and research building in Svalbard (Spitzbergen), in the very north of Norway was realised by the Oslo based Jarmund / Vigsnæs AS Architects MNAL. The construction which also provides new facilities for the Svalbard Museum is characterised by a faceted insulated copper-clad skin. Its shape is the result of climatic 3D simulations which have been undertaken in order to assure that the accumulation of snow would not create undesired conditions in front of doors and windows.

(more…)

Jovanovic Residence by LOHA Lorcan O’Herlihy Architects, photo by Michael Weschler

The US architectural practice LOHA architects recently realised this extension of a single family home situated on an aggressively sloping site in the Crestwood Hills neighborhood of Los Angeles. A textile facade made from a continuous foil wrap merges various program elements including a new guest suite, significant modifications to the master bedroom, exterior decking, and exterior facade.

(more…)

'House Leimio' by Vesa Honkonen Architects. photo by Jussi Tiainen

This extension of a 1970s brick stone house in Tuusula / Finland was realised by Helsinki based Vesa Honkonen Architects. With the slightly waving form and the wooden cladding of the additional second floor the architects set a contrast to the exististing typical standard solution of the flat roofed house.

'House Leimio' by Vesa Honkonen Architects. photo by Jussi Tiainen

'House Leimio' by Vesa Honkonen Architects. photo by Jussi Tiainen

'House Leimio' by Vesa Honkonen Architects. photo by Jussi Tiainen

'House Leimio' by Vesa Honkonen Architects. photo by Jussi Tiainen

'House Leimio' by Vesa Honkonen Architects. photo by Jussi Tiainen

Design: Vesa Honkonen
Project architect: Jaana Tiikkaja
with assistance by Anja Hämäläinen


to the Vesa Honkonen Architects profile @ Architonic

'House Satiya' by adn architectures, photo by Filip Dujardin

The young architects of the Ixelle, Belgium based practice adn architectures recently unveiled this extension of an existing single family residence. The interior space of the semi-detached house was enlarged from 100 m² to 350 m².

'House Satiya' by adn architectures, photo by Filip Dujardin

“The first will is to include the extension in continuity with the neighbourhood (inclined roof, black tiles, white painted bricks, etc). Secondly, the intention is to reflect on creative architecture, as well by its external/interior geometry, as by a more significant dimension (reflexion on textures of the external facing amongst other things). The extension results in a principle of envelope recovering a volume in which the included spaces are conceived like functionalized boxes. A play of full and vacuum is set up and expresses the will of close, direct, generous relations between the various levels. The external openings meet the internal needs for the house, with the specific choices of sights on the external environment, like the run of the sun during the day. The street front defines clearly the position of the entrance. External and interior volume is a set of diagonals inducing a dynamics of space. The choice of abstraction by the black & white is a desire to propose the conceptual aspect of the project while allowing architecture built to put itself “besides”, to allow the space to live as such.”

'House Satiya' by adn architectures, photo by Filip Dujardin

'House Satiya' by adn architectures, photo by Filip Dujardin

'House Satiya' by adn architectures, photo by Filip Dujardin

'House Satiya' by adn architectures, photo by Filip Dujardin

to the adn architectures profile @ Architonic

more information about the project @ Architonic

Erich Sattler Winery, photo by Wolfgang Thaler

The Vienna based practice ARCHITECTS COLLECTIVE realised this winery as an extension of two existing buildings in the village of Tadten, a typical village in the Austrian wine region of Burgenland along the border to Hungary.

Erich Sattler Winery, photo by Wolfgang Thaler

“Towards the centre of the village is an existing L-shaped residential building with a courtyard and public access for pedestrians. At the other end of the property in the direction of the vineyards is an existing manufacturing and storage facility with service entrance. In the middle of the property is a new building that is limited by two fire walls and that is used on the ground floor as a barrel room, while the first floor houses a tasting room with kitchen, offices and guest rooms. The interior of the first floor has an east and a west terrace with two long glass facades that allow for flowing inside/outside spaces. The roof terrace above overlooks the village and offer a 360 ° view of the surrounding vineyards, the nearby lakes and the foothills of the Alps.”

Erich Sattler Winery, photo by Wolfgang Thaler

“The ground floor plan of the new building consists of a rectangle and the first floor of a parallelogram, which is oriented east and west. These two basic forms are connected by a series of spatial diagonals and merged into a flowing overall form, creating a number of diverse spaces, views and topographies which are relating to the sun, the patio, and the surrounding environment. The remaining areas of the parallelogram leave the east and west terraces which are used for events and wine presentations. The interior space can be used as a single large space or individual rooms through a large sliding wall and four large doors. In the middle of this space is a free standing pentagon-shaped construction with wooden panels that includes bath rooms and kitchen. The building itself construction consists of concrete and masonry, and wood construction for ceilings and walls.”

Erich Sattler Winery, photo by Wolfgang Thaler

Erich Sattler Winery, photo by Wolfgang Thaler

to the ARCHITECTS COLLECTIVE profile @ Architonic

Wed 31.3.

‘Spiral House’ by Powerhouse Company (DK)

Posted by Nora Schmidt on 31.03.2010 - Tagged as: , , ,

Spiral House, photo by Bas Princen

The Copenhagen based architectural practice Powerhouse Company realised this extension of an old beautiful famthouse in Burgundy, France.

Spiral House, photo by Bas Princen

“A typical burgundy farmhouse, set on a large terrain needs extension that will about double the house. The extension is designed as a spiral connecting the more public to the more private rooms of the house. This spiral creates an intimate patio, a sloping roof garden. It not only extends the house, it also extends the family’s way of life, creating a continuous ‘loop’ for living.”

Spiral House, photo by Stephane Chalmeau

Spiral House, photo by Stephane Chalmeau

Spiral House, photo by Stephane Chalmeau

Spiral House, photo by Stephane Chalmeau

to the Powerhouse Company profile @ Architonic

'Copper Fish' by XPACE, photo by Alexandre Kapellos

The Zurich based architectural practice XPACE realised this extension of a private house of a sculptor in Luxemburg. The copper cladded building provides a studio and a wellness area with a sauna and a viewing terrace.

'Copper Fish' by XPACE, photo by Alexandre Kapellos

“The annex responds to the constrained spatial circumstances of the site, the steeply sloping topography and the existing house by means of complex geometry and extreme compactness. The project essentially consists of two distinct parts: the upper and the lower storeys.

The studio is housed in the garden storey. The half-sunk space is shielded against the hill slope by an angled, exposed concrete wall. Because of the full-height, openable glass façade facing the garden, the studio can also be used as an outside working area. A copper-coated, two-storey air space additionally lends the relatively small studio space a surprising spaciousness. This high triangular space simultaneously acts to resolve the junction with the existing building, and feeds additional filtered light into the deeper-set studio through the large polygonal “north eye”.”

'Copper Fish' by XPACE, photo by Alexandre Kapellos

“The upper storey with the relaxation and wellness area, executed in a lightweight construction and with its corporeal appearance, is set on top of the studio. The seemingly floating wooden construction is completely wrapped round with bands of copper so that the façade figuratively ties the various functions up together into a unified whole. The course of the metal ribbons, running from the façade right through into the interior space, reinforces the complexity of the spatial layout, whilst its copper shimmer also serves to create a warm and intimate internal atmosphere. The old and the new constructions are further braced together by a spatially encapsulating layer of custom made furniture and fixtures (wardrobe/WC/bench/wash-stand/couch).
The elevated position of the upper storey, nestled amongst the treetops, provides a beautiful vista over the park-like private garden.

The roof, constructed as a sundeck and affording an open view onto the Kirchberg and the surrounding landscape, forms the upper surround of the house.”

'Copper Fish' by XPACE, photo by Alexandre Kapellos

'Copper Fish' by XPACE, photo by Alexandre Kapellos

to the XPACE profile @ Architonic

The Independent Source for
Products, Materials and Concepts Architonic | architecture and design
Creative materials consultants to the architecture and creative industries. Creative materials consultants to the architecture and creative industries.
Fascinating World of Design for
Modern Kids Kidsmodern - Fascinating World of Design for Modern Kids
Broadcasting Architecture Worldwide Broadcasting Architecture Worldwide
International Architecture News International Architecture News
Online Design Magazine Online Design Magazine