Posts tagged as 'Estudio Arquitectura Campo Baeza'

'Rufo House' by Estudio Arquitectura Campo Baeza, photo by Javier Callejas

The Spanish architectural practice around Alberto Campo Baeza realised this spacious private home on a hilltop outside of the city of Toledo, Spain. Offering interesting views of the distant horizon the building is characterised by a distinct palette of materials: concrete and glass.

(more…)

'Between Cathedrals', photo by Javier Callejas

The Madrid based Estudio Arquitectura Campo Baeza realised this light and open pavilion in order to cover and protect an archeological excavation at of the most significant location in the history of Cadiz, the oldest city of the Western World.

'Between Cathedrals', photo by Javier Callejas

Here is what the architect explains:

“Additionally, we would like this covering plane to serve as the base for a public area facing the sea, at a height that provides a clear view, so the cars on the access highway cannot be seen. It is conceived as a light white platform, perched over the excavation, as if on tiptoes, and is reached by a side ramp. On this plane, light holes will be opened, as skylights, so that the excavation can be seen from above. Above, in the back, covering the current party wall, a stone face to provide continuity to the stone façades of the two cathedrals, an awning is constructed to protect us from the rain and sun”

'Between Cathedrals', photo by Javier Callejas

“The entirety is built with light elements, perhaps metal, as if in shipbuilding, all painted white to accentuate its lightness. The passable area will be carpeted in white marble.

The construction of the base recollects ships. The awning above, as if a canopy on poles, recollects a religious procession.We wish to make a beautiful piece of architecture, capable of revealing this marvelous place to its best advantage, capable of remaining in the memory of Cádiz.”

(Alberto Campo Baeza, architect)

'Between Cathedrals', photo by Javier Callejas

'Between Cathedrals', photo by Javier Callejas

'Between Cathedrals', photo by Javier Callejas

Project period: 2006- 2009

Surface: 1000 m2

Architect: Alberto Campo Baeza

Collaborating architects: Ignacio Aguirre López, Emilio Delgado Martos

Structure: Andrés Rubio Morán, Jorge Conde Conde – IDEEE

Construction Manager: Manuel Cebada Orrequia

Costs: 1.475.000 €

Constructor: GEOCISA


to the Estudio Arquitectura Campo Baeza profile @ Architonic

Day Care Center by Estudio Arquitectura Campo Baeza, photo by Hisao Suzuki

Day Care Center by Estudio Arquitectura Campo Baeza, photo by Hisao Suzuki

The Spanish architects of Estudio Arquitectura Campo Baeza realised this Day Care Center in Ponzano in the North of Italy. The nursery was built as a joint venture between BENETTON and the local authority to provide much-needed early years learning for a rapidly growing popluation. Up to 100 babies and infants, the children of residents of Ponzano and those of BENETTON employees, will attend the school.

Day Care Center by Estudio Arquitectura Campo Baeza, photo by Hisao Suzuki

Day Care Center by Estudio Arquitectura Campo Baeza, photo by Hisao Suzuki

Here is what the architects explain:

“We built a square box composed of nine smaller squares. The center square emerges to bring light from the heights of the vestibule. The classrooms are arranged in the surrounding squares.

This square structure is inscribed within a larger, circular enclosure made up of double circular walls. Open to the sky, four courtyards are created that suggest the four elements: air, earth, fire and water.”

Day Care Center by Estudio Arquitectura Campo Baeza, photo by Hisao Suzuki

Day Care Center by Estudio Arquitectura Campo Baeza, photo by Hisao Suzuki

“The space between the perimeter walls serves as a “secret” place for the children. The courtyard spaces, tensed between the curved and the straight walls, are particularly remarkable.

The central space, the highest and with light from above, recalls a hamman in the way it gathers sunlight through nine perforations in the ceiling and three more on each of its four façades.

The children have understood the building well, and a book has even been published of their impressions. They are happy there.”

Day Care Center by Estudio Arquitectura Campo Baeza, photo by Hisao Suzuki

Day Care Center by Estudio Arquitectura Campo Baeza, photo by Hisao Suzuki

Day Care Center by Estudio Arquitectura Campo Baeza, photo by Hisao Suzuki

Day Care Center by Estudio Arquitectura Campo Baeza, photo by Hisao Suzuki

Photo by Hisao Suzuki

Photo by Hisao Suzuki

to the Estudio Arquitectura Campo Baeza website

Museo De La Memoria De Andalucia in Granada / Spain by Alberto Campo Baeza

Olnick Spani House by Estudio Arquitectura Campo Baeza

Olnick Spanu House by Estudio Arquitectura Campo Baeza

This single family house, situated on an exclusive site close to the Hudson River, is one of the latest projects of the Madrid based Estudio Arquitectura Campo Baeza.

Olnick Spanu House by Estudio Arquitectura Campo Baeza, photo by Javier Callejas

Olnick Spanu House by Estudio Arquitectura Campo Baeza, photo by Javier Callejas

“A place where twilights are a thousand colors as the water breaks into a thousand reflections. A place where the air is clean and calm, and mild. One could say a place that is very close to heaven.

In this impressive place, we establish a plane, a platform that underlines the landscape before us, seeking to enhance it.

A large long box is thus built, 122 feet long by 54 feet wide by 12 feet high, with sturdy concrete walls that accentuate its relationship to the land. The roof of this box is flat, paved in stone, travertine, so that we may use it.”

Olnick Spanu House by Estudio Arquitectura Campo Baeza

Olnick Spanu House by Estudio Arquitectura Campo Baeza, photo by Javier Callejas

“And to protect ourselves from the sun and rain, over the stone plane we raise a light roof 100 feet long by 40 feet wide by 9 feet tall, held by 10 cylindrical steel pillars that are arranged according to a 20 x 20 foot grid. This roof cantilevers 10 feet along all of its sides. And to make this space habitable, we put a glass box under the roof, an enclosure measuring 94 feet long by 25 feet wide. This glass box contains the back row of columns within it and leaves the front columns outside, in order to further accentuate its transparency.”

Olnick Spanu House by Estudio Arquitectura Campo Baeza

Olnick Spanu House by Estudio Arquitectura Campo Baeza, photo by Javier Callejas

This construction on the platform resembles a large table with ten legs. Three areas are created within it, divided by two white boxes that do not reach the ceiling, containing the stairs and service spaces. The central space is the living area, and the dining room has a large white table. On one side, closer to the swimming pool, is the kitchen, and on the other side, in the manner of a pensatorio, the area around the hearth.

And below, inside the cement box, the bedrooms and baths are housed. In its central vestibule, connecting the main entrance and the access to the garden, a gallery has been created where pieces of Arte Povera and other pieces of contemporary Italian art are displayed, in addition to other areas around the house.

In all, once again, the hut over the cave. The tectonic piece on top of the stereotomic piece.”

Olnick Spanu House by Estudio Arquitectura Campo Baeza, photo by Javier Callejas

Olnick Spanu House by Estudio Arquitectura Campo Baeza, photo by Javier Callejas

Olnick Spanu House by Estudio Arquitectura Campo Baeza

Olnick Spanu House by Estudio Arquitectura Campo Baeza, photo by Javier Callejas

Clients: Nancy Olnick & Giorgio Spanu

Architect: Alberto Campo Baeza, Estudio Arquitectura Campo Baeza, S.L.

Project Manager: Miguel Garcia-Quismondo, architect

Collaborator: Ignacio Aguirre, architect

Strictural engineer: Michael P. Carr, P.E., Maria Conception Perez Gutierrez, Architect

MEP Engineers: D’Antonio Consulting Engineers

General Consultants; Massimo & Lella Vignelli

Lighting Consultant: Gary Gordon, LLC

Concrete Consultant: Reginald D. Hough, FAIA

Colour Consultant: Donald Kaufman & Taffy Dahl

Glass Consultant: Juan José Pérez Pina Mel Lebo

Location: Garrison, New York (USA)

Area: 900 m2

Timing: 2003 Project

2004 Demolition of old construction

2005 – 2007 Construction

2008 Furnishing

to the Estudio Arquitectura Campo Baeza website

Museo De La Memoria De Andalucia in Granada / Spain by Alberto Campo Baeza