Posts tagged as 'China'

Shanghai Nanjing Rd. Pedestrian Kiosks by Atelier Liu Yuyang Architects (ALYA) 2009

Shanghai Nanjing Rd. Pedestrian Kiosks by Atelier Liu Yuyang Architects (ALYA) 2009

Established in Hong Kong 2004 and Shanghai 2006, Atelier Liu Yuyang Architects (ALYA) represents a team of design professionals dedicated to improving the built-environment through global vision and individual attention with a focus on architecture, interior and urban design. Working in the context of feverish developments in contemporary Asia, they approach each project with clarity, method, and experimentation. Some of the notable projects by ALYA recently completed include the Shanghai Museum of Contemporary Art located in the People’s Park, Shanghai, Han River Renaissance Pedestrian Tunnels in Seoul, South Korea, and a toy manufacturing facility in Dongguan, Pearl River Delta.

Project Team: Liu Yuyang, Mavis Fan, Lin Yilin, Yuan Ping, Jimmy Poek

Project Team: Liu Yuyang, Mavis Fan, Lin Yilin, Yuan Ping, Jimmy Poek

Improvement of the built environment in an honest, meaningful and sustainable way is their goal. Equipped with global perspective and local know-how, they believe that sound research forms the basis for intelligent design. Their philosophy is to tackle each project with a sense of sobriety against the desire for feverish growth, to embrace programmatic and urban complexity, and to experiment with an ecological approach in our practice of architecture and urbanism.

The art-deco inspired custom-made pattern glass panels echo the historic architecture of the neighborhood.

The art-deco inspired custom-made pattern glass panels echo the historic architecture of the neighborhood.

ALYA’s latest project was for the Government of Huangpo District and embodies small buildings spread all over Shanghai’s major Nanjing Road: since this year twelve new kiosks embellish the area frequented by thousands every day. The art-deco inspired custom-made pattern glass panels echo the historic architecture of the neighborhood. With solar panels on the roof supplying 180 watts per hour of exterior LED lighting, the kiosks have become new environmental prototypes.

 

 

to Atelier Liu Yuyang Architects (ALYA)

Sat 1.8.

Pedestrian bridge by CA-Design, Quingpu / China.

Posted by Nora Schmidt on 01.08.2009 - Tagged as: , ,

Pedestrian bridge by CA-Design

Pedestrian bridge by CA-Design

The Chinese Architects of CA-Design / Architecture and Urban Planning recently completed this beautiful metal structure of a pedestrian bridge in Quingpu near Shanghai.

Pedestrian brodge by CA-Design, China

Pedestrian brodge by CA-Design, China

The architect´s explanation:

Learning from the bridges of the great water town of ZhuJiaJiao, or those from the delicate gardens in Suzhou, we decided to link both sides of the 50 meters wide river with a bent path. The bent axis responds to different access conditions and visually adapts to the surroundings. Our strategy of borrowing from local historical references and other variables of the site, together with the objective of revealing the structural performance of the bridge, will generate the final form of the project.

Inside the bridge

Inside the bridge

The load-span relation recommends the use of the metal truss. In order to resist the strong torsion stress associated with the support-less winding shape of the bridge, we activate structurally all the sides of its distorted volume. Both shores of the river have a contrasting character. This fact is emphasized via designing asymmetric constraints for the structure. The bridge has a simple support on the transversal ramp that faces the rapid and narrow street at the northern access. On the contrary, there is a stiff connection with the longitudinal ramp that connects to the slow and large southern square. The elevation of the bridge adapts itself to the resulting asymmetric diagram of bending momentum. Trying to minimize the amount of different steel sections, we design a pattern that becomes denser according to the diagram of shear stress.

Under construction

Under construction

As other samples from Chinese tradition, we understand that the bridge should provide for a dedicated space on the river, a room over the water, more than merely acting as an engineering device that solves a communication problem. The faces of both the roof and deck are covered with wooden skins. The contrast with the exposed steel profiles makes the structure appear lighter. Furthermore, the sloped ceiling serves as a large reflector for the artificial lighting that is embedded into the handrails. During the day as well, the inner surfaces will trap the glittering reflections of the sun on the water.

to the CA-Design website

seen at ArchDaily

This villa is located in plot #67 of the ORDOS project. Ordos lies in inner Mongolia, China

This villa is located in plot #67 of the ORDOS project. Ordos lies in inner Mongolia, China

Traditional cave dwellings in China, often referred as Yaodong, have been passed down from generations as they have proven to be superior in harsh environments particular to Inner Mongolia. Their unique typology has protected generations from the harsh tundra climate and the burning summers by providing thermal performance superior to those that reside on the surface. Likewise, local fauna has evolved to reside below the surface to survive, such as the Mongolian toad, or as Mongolians refer it, guroot, which is known to hibernate through the winter in 1-2 meter deep holes.

Curator: Ai Weiwei, Beijing, China. Client: Jiang Yuan Water Engineering Ltd, Inner Mongolia, China

Curator: Ai Weiwei, Beijing, China. Client: Jiang Yuan Water Engineering Ltd, Inner Mongolia, China

Inner Mongolia has had a long tradition of tribesmen dependant on nomadic lifestyles moving their herds in search for better grasslands and campsites. Even today, a large percentage of Mongolians still subside in the steppes and follow a nomadic lifestyle. Today we find ourselves in a world of increased mobility in which transportation networks permit endless possibilities of travel for work, living, and pleasure we remain connected. In this new real of mobile populations, merchandise, and in formation, a new breed of nomads arises, dependant on the environments they travel much like the traditional nomads.

Construction year: 2009-2010

Construction year: 2009-2010

Gimme Shelter moves away from the temporality of nomadism but maintains the underlying principal of nomadic dwellings; which is to shelter from detrimental climatic conditions. The Villa responds not only to site specificity but attempts to provide a unique shelter for the modern nomad. Cues have been abstracted from sand-dune morphology and generation into the formal expression of the villa. Gimme Shelter submerges itself into the landscape, providing warmth through the winter and cool air during the summer.

 

to Rojkind Arquitectos

 

seen @ Archdaily

Chaoyangmen Beijing SOHO III by Zaha Hadid Architects

Chaoyangmen Beijing SOHO III by Zaha Hadid Architects

Chaoyangmen SOHO III designed by Zaha Hadid is on a large premium site rare in Beijing city, west of East 2nd Ring Road in Chaoyangmen area. With the headquarters building of the Ministry of Foreign Affairs on its east and Chaoyangmen SOHO I and II on its north, it is surrounded by different urban amenities including outdoor space, offices and residential spaces. The total construction area of the project is 334,000 square meters, of which 166,000 and 86,000 square meters are designated for offices and retail uses respectively. It is the largest commercial project on East 2nd Ring Road for the time being. All the retail spaces in Chaoyangmen SOHO III will be held by SOHO China for lease. It will be the second self-held commercial property of SOHO China following the Qianmen Avenue.

A main passageway running will connect Chaoyangmen SOHO III with Chaoyangmen SOHO I and II to take visitors to all parts of the whole project.

A main passageway running will connect Chaoyangmen SOHO III with Chaoyangmen SOHO I and II to take visitors to all parts of the whole project.

The project is designed based on the traditional Chinese courtyard, an inner space within a building. The project is conceived as a series of continuous and flowing volumes that coalesce, which fuse and pull apart as stretched bridges to create a world of continuous mutual adaptation. The architecture unfolds below, above and layers in all directions. It is a 360 degree architecture world which embraces the city and embraces us. It has no corners, no disrupt transitions, but everything evolves, very much inspired by nature.It will have a garden in the shape of a stripe in front, greenery on the fringe and a spectacular Artrium.

The architectural cluster is made up of four structure of fluid design featuring no straight lines but smooth curvy flow, standing conspicuously apart from the plain design of other structures in its neighborhood. Quoting its designer, the project has an architectural design of the 21st Century that offers a new perspective of Beijing to the world in the new century.

 

more products from Zaha Hadid @ Architonic

cafa

Hosted by the Central Academy of Fine Arts (CAFA), the biennial Icograda World Design Congress will be held in Beijing, China for the first time. From 24-30 October 2009, some 100 speakers and thousands of delegates from around the globe will gather in a cross-disciplinary Congress, with communication as its central theme, offering five days of exchange and dialogue within the international design community. In the face of a worldwide economic downturn, we now have a chance to look at the energy of design, to share design experiences, and to restore our confidence in overcoming the challenges of this difficult period.

Icograda is the world body for professional communication design. Founded in 1963, it is a voluntary assembly of organisations concerned with graphic design, visual communication, design management, promotion, education, research and journalism. Icograda promotes the vital role of communication design in society and commerce, and unifies the voices of graphic designers and visual communicators worldwide.

continue article @ Architonic

Taking the river as inspiration and twisting it with contemporary design results in the perfect combination of form and function at Raffles City Hangzhou

Taking the river as inspiration and twisting it with contemporary design results in the perfect combination of form and function at Raffles City Hangzhou

UNStudio’s design for the mixed-use Raffles City development is located near the Qiangtan River in Hangzhou which is one of the most renowned and prosperous cities in China. Raffles City will be CapitaLand’s sixth Raffles City, following those in Singapore, Shanghai, Beijing, Chengdu and Bahrain. It incorporates retail, offices, housing and hotel facilities and marks the site of a cultural landscape within the Quianjiang New Town Area.

The long lines of Raffles City Hangzhou / The graceful tapering towers

The long lines of Raffles City Hangzhou / The graceful tapering towers

According to Ben van Berkel, “The philosophy behind the Raffles City concept is to integrate mixed use in an urban context, but in such a way as to give this concept a twist; by focussing on where the urban context meets the landscape of the city. In the design of the towers the urban element of the project twists towards the landscape, whilst the landscape aspect, in turn, twists towards the urban context, thereby effecting the incorporation and consolidation of these separate elements in one formal gesture.”

Smooth and soothing interiors by UNStudio

Smooth and soothing interiors by UNStudio

The incorporation of natural ventilation principles and the ways in which materials are employed, all work in concordance with one another to lower the energy and material demands of the building. Urban sustainability is also an important consideration in the design. The programme mix creates a dynamic, continuous 24/7 cycle of activity, a hub for business conduct, a new destination for visitors and residents alike and will become an all-in-one destination for working, living, leisure and entertainment.

In the chain of events and attractions of Hangzhou, like the West Lake area and the commercial centre, the Raffles City project will be at the core of the Qianjiang New Town area and contribute to the recognition of this area as a new destination in the city. It is due for realisation in 2012.

 

to UNStudio

Mon 13.7.

Best Tall Building 2009 by Steven Holl

Posted by NoéMie Schwaller on 13.07.2009 - Tagged as: , , ,

A mixed-use complex of eight linked towers in Beijing, China. Photos: Steven Holl Architects

A mixed-use complex of eight linked towers in Beijing, China. Photos: Steven Holl Architects

The 220,000 square-meter Linked Hybrid complex in Beijing, aims to counter the current urban developments in China by creating a twenty-first century porous urban space, inviting and open to the public from every side. A filmic urban experience of space; around, over and through multifaceted spatial layers, as well as the many passages through the project, make the Linked Hybrid an “open city within a city”. The project promotes interactive relations and encourages encounters in the public spaces that vary from commercial, residential, and educational to recreational; a three-dimensional public urban space.

A series of multi-functional “skybridges” connect the eight residential towers and the hotel tower.

A series of multi-functional “skybridges” connect the eight residential towers and the hotel tower.

The ground level offers a number of open passages for all people (residents and visitors) to walk through. These passages include “micro-urbanisms” of small scale shops which also activate the urban space surrounding the large central reflecting pond. On the intermediate level of the lower buildings, public roof gardens offer tranquil green spaces, and at the top of the eight residential towers private roof gardens are connected to the penthouses. All public functions on the ground level, – including a restaurant, hotel, Montessori school, kindergarten, and cinema – have connections with the green spaces surrounding and penetrating the project.

The project was named Best Tall Building 2009 in the Asia and Australia category by the Council on Tall Buildings and Urban Habitat

The project was named Best Tall Building 2009 in the Asia and Australia category by the Council on Tall Buildings and Urban Habitat

Elevators displace like a “jump cut” to another series of passages on higher levels. From the 18th floor a multi-functional series of skybridges with a swimming pool, a fitness room, a café, a gallery, etcetera connects the eight residential towers and the hotel tower, and offers views over the unfolding city.

 

continue article @ Architonic

UK pavilion at the Shanghai Expo 2010 by Thomas Heatherwick

UK pavilion at the Shanghai Expo 2010 by Thomas Heatherwick

The Foreign and Commonwealth Office reveals updated designs for the UK pavilion that will represent this country at Shanghai Expo 2010; its theme being ‘Better City, Better Life’. Developed by one of the UK’s leading creative talents – Thomas Heatherwick – the UK pavilion will provide a dramatic demonstration of creativity and innovation in the UK.

The six-storey pavilion is pierced by 60,000 transparent rods.

The six-storey pavilion is pierced by 60,000 transparent rods.

The centrepiece of the UK’s offering is the extraordinary pavilion building – a six storey high object formed from some 60,000 slender transparent rods, which will extend from the structure and quiver in the breeze. During the day, each of these 7.5m long rods will act like fibre optic filaments, drawing on daylight to illuminate the interior, thereby creating a contemplative awe-inspiring space. At night, light sources at the interior end of each rod will allow the whole structure to glow. The pavilion will sit on a landscape looking like paper that once wrapped the building and that now lies unfolded on the site. The landscape provides an open space for public events and shelter for visitors making their way into the pavilion structure.

The surrounding faceted landscape provides space for public events and also offers shelter for visitors.

The surrounding faceted landscape provides space for public events and also offers shelter for visitors.

Inside the pavilion building is a unique visual representation of the UK’s leading role in conservation worldwide – Kew’s Millennium Seed Bank partnership – the largest collection of wild plant seeds in the world. By encasing tens of thousands of seeds into the ends of the transparent rods, visitors will be able to view examples of seeds of plant species that contribute to national and global conservation programmes. The seeds have been sourced from the Germplasm Bank of Wild Species, Kunming Institute of Botany, The Chinese Academy of Sciences in China – a partner in the Royal Botanic Gardens, Kew’s Millennium Seed Bank Project. The seeds being used are taken from stocks that are both plentiful and readily available. They will create a stunning image of an alternative World Bank, into which is embedded the potential of life.

Thomas Heatherwick @ Architonic

to Shanghai Expo 2010