Posts tagged as 'Amsterdam'

Volkshotel interiors by Bas van Tol for Studio Müller Van Tol, photo: Ilco Kemmere

Volkshotel interior by Bas van Tol for Studio Müller Van Tol, photo: Ilco Kemmere

The interiors of the new Volkshotel in Amsterdam, a hotel built inside the former home of Dutch newspaper de Volkskrant, is the work of Dutch interior designer Bas van Tol of Studio Müller Van Tol.

 

(more…)

Fri 28.2.

Watergraafsmeer Town House Apartment by Chris Collaris (NL)

Posted by Walter Phillips on 28.02.2014 - Tagged as: ,

Watergraafsmeer Town House Apartment by Chris Collaris, photo: Tim van de Velde

Watergraafsmeer Town House Apartment by Chris Collaris, photo: Tim van de Velde

Dutch architect Chris Collaris has completely renovated a two-storey apartment with a small basement and garden in Amsterdam’s residential Watergraafsmeer, a polder reclaimed in 1629.

 

(more…)

Wed 6.11.

Nieuw Waterlandplein Podium by Tjep (NL)

Posted by Walter Phillips on 06.11.2013 - Tagged as: , ,

Nieuw Waterlandplein Podium by Tjep

Nieuw Waterlandplein Podium by Tjep

Nieuw Waterlandplein Podium by Tjep is both a communal space and a stage for the local inhabitants of Nieuw Waterlandplein in Amsterdam-North. The stage has two uses, aesthetic installation during the day and with “a flick of a switch”, a central performance stage flanked by an amphitheatre of surrounding seating. Hidden platforms in the ground elevate to form the central podium.

 

(more…)

Noorderparkbar by bureau SLA and Overtreders W; photo by Jeroen Musch

Constructed entirely out of second-hand materials, this wood-clad coffee shack has been realised by two Amsterdam-based practices Bureau SLA and Overtreders W. Also located in the Dutch capital, Noorderparkbar was developed in a design-as-you-go fashion considering the source of the structure’s components and the pavilion was completed earlier in spring 2012. (more…)

ODE residential building by HVDN/Studioninedots; photo by Peter Cuypers

Two Dutch architectural practices HVDN and Studioninedots have recently completed this vast, waterfront mixed-use development located between Amsterdam’s old town and the Central Station. Encompassing 28 luxurious apartments as well as number of commercial spaces such restaurants and a department store, HVDN/Studioninedots’ building is part of a 200,000-square-feet master plan for the Oosterdokseiland area which ‘consists of high density buildings interwoven with narrow passageways that link enclosed open spaces.’ (more…)

Mon 9.7.

Drug Addicts’ Hotel by Atelier Kempe Thill (NL)

Posted by Malgorzata Stankiewicz on 09.07.2012 - Tagged as: , , ,

Drug Addicts’ Hotel by Atelier Kempe Thill; photo by Ulrich Schwarz

The award-winning Rotterdam-based practice Atelier Kempe Thill have recently completed this glass-clad three-storey building which serves as a residential hotel for heroin addicts. Located ‘at a sensitive transition between the square and the park’ in Amsterdam’s Zuidoost borough, the building features an antiseptic, uniformly off-white interior which aims to ‘to offer a calm framework for everyday life’. (more…)

Solid 11 by Tony Fretton Architects Ltd; photo by Peter Cook

The London-based multi-award-winning architectural practice established no less than three decades ago by Tony Fretton have completed this 8000-square-meters building located near the popular Vondelpark in central Amsterdam. Intended for numerous purposes, the canal facing seven-storey Solid 11 ‘has been designed to provide flexible space for a range of activities including apartments, workspaces, a hotel, shops, cafes and restaurants and public facilities such as a kindergarten.’ (more…)

Wed 18.5.

Villa Pu by Atelier Kempe Thill (NL)

Posted by Malgorzata Stankiewicz on 18.05.2011 - Tagged as: , ,

Villa Pu by Atelier Kempe Thill; photo by Ulrich Schwarz, Berlin

Villa Pu is a new youth and community centre realised by the award-winning Rotterdam-based practice Atelier Kempe Thill. Located in the Osdorp area of Amsterdam, the small-yet-striking, minimalist building consists of two instantly-distinguishable antipodal space concepts: a translucent fully-glazed ground floor used as a ‘public living room ‘, and a monolithic cubic community hall located in the upper part of the building. (more…)