Share on Facebook

Mon 22.6.

Soe Ker Tie House in Thailand by TYIN Tegnestue

Posted by Nora Schmidt on 22.06.2009 - Tagged as: , , , ,

Extension of an orphanage in Noh Bo by TYIN Tegnestue

Extension of an orphanage in Noh Bo, Thailand by TYIN Tegnestue

In February the five young Norwegian architects of TYIN unveiled this fantastic extension of an orphanage in Thailand.

TYIN tegnestue is a non-profit organization working humanitarian through architecture. The projects are financed by more than 60 Norwegian companies, as well as private contributions.

The workers called the houses ' Soe Ker Tie Hias' which means 'Butterfly houses'

The workers called the houses ' Soe Ker Tie Hias' which means 'Butterfly houses'

In the fall of 2008 TYIN travelled to Noh Bo, a small village on the Thai-Burmese border. The majority of the inhabitants are Karen refugees, many of them children. These were the people we wanted to work for.

A few months prior we came in touch with Ole Jørgen Edna from Levanger, Norway. Edna started his orphanage in Noh Bo in 2006, and was now in need of more dormitories. From sheltering 24 children, the orphanage would grow to house almost 50. The Soe Ker Tie project was finished in February 2009.

Inside

Inside

The main driving force behind the project was to somehow recreate what these children would have experienced in a more normal situation. We wanted every child to have their own private space, a home to live in and a neighbourhood where they could interact and play. These six sleeping units are our answer to this.

Because of their appearances the buildings were named Soe Ker Tie Hias by the workers; The Butterfly Houses. The bamboo weaving technique used on the side and back facades is the same used in local houses and crafts. Most of the bamboo is harvested within a few kilometers of the site. The special roof shape of the Soe Ker Tie Houses enables an effective, natural ventilation, at the same time as it collects the rain water. This renders the areas around the buildings more useful during the rainy season, and gives the possibility of collecting the water in drier periods.

more info at ArchDaily