Share on Facebook

Fri 12.11.

School Center Antas by AVA Architects (PT)

Posted by Nora Schmidt on 12.11.2010 - Tagged as: , , , ,

School Center Antas by AVA Architects, photo by Barbosa & Benigno

This new school building in Porto was realised by the Portoguese architectural office AVA Architects. The complex is composed of different architectural bodies, whose arrangement smartly took account to the relationship established between spaces, between exterior and interior and between interior spaces.

School Center Antas by AVA Architects, photo by Barbosa & Benigno

“The site of action is part of an urban context through the recently redesigned Detailed Plan of Antas. The nearby is not defined by buildings, with only the north to the existence of a huge slope and south of the proposed construction site. The land is entirely surrounded by streets. The area of the school is approximately 2 967.00 m2.”

School Center Antas by AVA Architects, photo by Barbosa & Benigno

“The spatial and architectural design of the building of the new Education Center Antas were formalized in several bodies each containing part of the program in accordance with principles of internal organization, functionality, form and image, given the type of building and its specificity. This conception took into account the morphology of the terrain, solar orientation, access and links to surrounding bodies.”

School Center Antas by AVA Architects, photo by Barbosa & Benigno

“The intension is to formalize and realize the program provided through a drawing of building capable of being fragmented into several bodies interconnected with exterior spaces creating diverse environments. It’s a building consisting of several bodies expressed by a “simple architecture” that will build a close relationship with the exterior spaces. It was intended to create in the spaces between the various bodies the visual relationship between interior and exterior reducing relations with the urban surroundings. There was an intention to turn into how the building relates to the exterior. However there are some links to the outside also. The settlement found answers to a matrix that structuralize a functional organization of the school as a function of the planned program and constraint imposed by various land levels.”

School Center Antas by AVA Architects, photo by Barbosa & Benigno

School Center Antas by AVA Architects, photo by Barbosa & Benigno

School Center Antas by AVA Architects, photo by Barbosa & Benigno

School Center Antas by AVA Architects, photo by Barbosa & Benigno

School Center Antas by AVA Architects, photo by Barbosa & Benigno

Design team: AVA – Atelier Veloso Architects:

Architects: Carlos Jorge Coelho Veloso, Rui Filipe Coelho Veloso

Team: Inês Costa

Client: GOP- EM da Câmara Municipal do Porto


Project partners:
Engineers:
MBJ – Projectos de Engenharia Planeamento e Arquitectura, Lda.
Lusoclima – Soluções de Engenharia, Lda.
Nuno Vieira, Eng.
Vítor Hugo, Eng.


General Contractor: Costeira Empreiteiros – Sociedade de Construções S.A.

Fiscalization: Cinclus – Planeamento e Gestão de Projectos, S.A

to the AVA Architects profile @ Architonic

The Independent Source for
Products, Materials and Concepts Architonic | architecture and design
Creative materials consultants to the architecture and creative industries. Creative materials consultants to the architecture and creative industries.
Fascinating World of Design for
Modern Kids Kidsmodern - Fascinating World of Design for Modern Kids
Broadcasting Architecture Worldwide Broadcasting Architecture Worldwide
International Architecture News International Architecture News
Online Design Magazine Online Design Magazine