Share on Facebook

Wed 19.3.

Sauflon Innovation Centre by Foldes Architects (HU)

Posted by Walter Phillips on 19.03.2014 - Tagged as:

Sauflon Innovation Centre by Foldes Architects, photo: Tamas Bujnovszky

Sauflon Innovation Centre by Foldes Architects, photo: Tamas Bujnovszky

The Sauflon Innovation Centre, a contact lens centre of innovation designed by Foldes Architects in Hungary, has a 24 meter passage “surrounded by the reflections of reflections”.

 

 

Sauflon Innovation Centre by Foldes Architects, photo: Tamas Bujnovszky

Sauflon Innovation Centre by Foldes Architects, photo: Tamas Bujnovszky

Foldes Architects collaborated with glass sculptor Andras Bojti to compose the engaging illusion effects in the entryway hall. “The concept derived from the definition of lens, the means of vision, and also we took inspiration from the high-technology of the lens industry, therefore clean, intelligent, integrated solutions as well as playful reflections, gloss surfaces and transparency played great importance during the design.” says Laszlo Foldes, chief designer at Foldes Architects. “This concept is supported by the resin flooring, the glass bridges, the opened-up volume and the tremendous flow of light streaming through the glass façade and the glass roof.”

 

Sauflon Innovation Centre by Foldes Architects, photo: Tamas Bujnovszky

Sauflon Innovation Centre by Foldes Architects, photo: Tamas Bujnovszky

“The task was to create an iconic yet functional centre of innovation which mainly serves as the showcase for the high-tech, innovative production methods used in the manufacturing of the latest generation, high-quality contact lens products of Sauflon. 700 people in 4 shifts work daily at the factory which shares the space with the centre of innovation.”

 

Sauflon Innovation Centre by Foldes Architects, photo: Tamas Bujnovszky

Sauflon Innovation Centre by Foldes Architects, photo: Tamas Bujnovszky

“To the façade a huge glass surface is used to maximize the amount of light flowing in. After entering, the 10 meter high volume remains open and a 24 meter-long passage welcomes visitors with a sloped glass surface at the end which tricks the vision. On the right hand side the core functions are located: first a lounge with a 24m2 glass wall presenting the visual ID of the company, then a cloakroom hidden by ‘floating’ glass doors and finally the rebel pink glass covered cafe including kitchen and the mechanical room behind.”

 

Sauflon Innovation Centre by Foldes Architects, photo: Tamas Bujnovszky

Sauflon Innovation Centre by Foldes Architects, photo: Tamas Bujnovszky

“Above, a wooden box is cantilevered, a house within the house, which serves as an auditorium with 32 seats and an integrated interpreter-cabin for conferences. The box can be entered from the upstairs guest area, through two green glass bridges. The next bridge gives access to the fitting room where clinical training is delivered and the newest lenses can be experienced.”

 

Sauflon Innovation Centre by Foldes Architects, photo: Tamas Bujnovszky

Sauflon Innovation Centre by Foldes Architects, photo: Tamas Bujnovszky

“A 12 seat meeting room can be reached through the same bridge. On the ground floor a white door opens up the secret of the Sauflon Centre of Innovation – visitors can enter the production area here which provides a unique opportunity to gain an insight into the technologies used by one of the most pioneering companies in optics. An iconic text welcomes their arrival: ‘Innovation is at the heart of everything we do.’”

 

Sauflon Innovation Centre by Foldes Architects, photo: Tamas Bujnovszky

Sauflon Innovation Centre by Foldes Architects, photo: Tamas Bujnovszky

CREDITS
Project name: Sauflon Centre of Innovation
Location: Gyal, Pest County, Hungary
Program: Innovation Centre attached to Sauflon contact lens factory
Type: competition commission
Area/Size: 730 m2
Completion: November 2013
Cost: 850.000 EUR
Client: Sauflon CL Kft.
Project by: Foldes Architects
Principal Designer: Laszlo Foldes
Project Design Team: Johanna Csuri, Tamas Holics
Co-designer glass sculptor: Andras Bojti
Text: Viktoria Szepvolgyi

 

to the Foldes Architects website

 

view more architecture on Architonic