November 2014
M T W T F S S
« Oct    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Share on Facebook

Wed 17.11.

‘Rufo House’ by Estudio Arquitectura Campo Baeza (ES)

Posted by Nora Schmidt on 17.11.2010 - Tagged as: , , ,

'Rufo House' by Estudio Arquitectura Campo Baeza, photo by Javier Callejas

The Spanish architectural practice around Alberto Campo Baeza realised this spacious private home on a hilltop outside of the city of Toledo, Spain. Offering interesting views of the distant horizon the building is characterised by a distinct palette of materials: concrete and glass.

'Rufo House' by Estudio Arquitectura Campo Baeza, photo by Javier Callejas

“The brief was to build a house on a hilltop outside of the city of Toledo. The hill faces southwest and offers interesting views of the distant horizon, reaching the Gredos Mountains to the northeast.

The site measures 60 x 40 m and has a 10-meter slope.

At the highest point, we established a longitudinal podium, 6 meters wide and 3 meters high, that extends from side to side the entire length of the site. All of the house’s functions are developed inside of this long box, the length of concrete creating a long horizontal platform up high, as if it were a jetty that underlines the landscape with tremendous force.”

'Rufo House' by Estudio Arquitectura Campo Baeza, photo by Javier Callejas

“This long concrete box is perforated and cut into, conveniently creating objects and voids to appropriately accommodate the requested functions (courtyard + covered courtyard, kitchen, living room-dining room-hall, bedroom, courtyard + courtyard, bedroom, garage, swimming pool, bedroom, courtyard).

In this distribution the living-dining room opens to the garden while the bedrooms face onto courtyards open to the sky and garden, affording them the necessary privacy. The stairway connecting the upper floor is situated in the area behind the living-dining room.

On top of the podium and aligned with it, a canopy with ten concrete columns with a square section support a simple flat roof, as if it were a table with ten legs. Under this roof, behind the columns, is a delicate glass box. To protect the views of the house from the back, a simple row of poplars were planted.

Once again, the theme of the Hut on top of the Cave. Once again, the theme of a tectonic Architecture over a stereotomic Architecture.”

'Rufo House' by Estudio Arquitectura Campo Baeza, photo by Javier Callejas

'Rufo House' by Estudio Arquitectura Campo Baeza, photo by Javier Callejas

'Rufo House' by Estudio Arquitectura Campo Baeza, photo by Javier Callejas

'Rufo House' by Estudio Arquitectura Campo Baeza, photo by Javier Callejas

'Rufo House' by Estudio Arquitectura Campo Baeza, photo by Javier Callejas

'Rufo House' by Estudio Arquitectura Campo Baeza, photo by Javier Callejas

'Rufo House' by Estudio Arquitectura Campo Baeza, photo by Javier Callejas

'Rufo House' by Estudio Arquitectura Campo Baeza, photo by Javier Callejas

to the Estudio Arquitectura Campo Baeza profile @ Architonic

The Independent Source for
Products, Materials and Concepts Architonic | architecture and design
Creative materials consultants to the architecture and creative industries. Creative materials consultants to the architecture and creative industries.
Fascinating World of Design for
Modern Kids Kidsmodern - Fascinating World of Design for Modern Kids
Broadcasting Architecture Worldwide Broadcasting Architecture Worldwide
International Architecture News International Architecture News
Online Design Magazine Online Design Magazine