Share on Facebook

Wed 13.8.

Résidence Roy-Lawrence by Chevalier Morales Architectes (CA)

Posted by Walter Phillips on 13.08.2014 - Tagged as: ,

Résidence Roy-Lawrence by Chevalier Morales Architectes, photo: Chevalier Morales Architectes

Résidence Roy-Lawrence by Chevalier Morales Architectes, photo: Chevalier Morales Architectes

The iconic Swiss chalet, representing a lost ideal of country living, was the starting point for the conceptual development of the Roy-Lawrence residence located outside the village of Sutton, in Quebec’s eastern townships.

 

 

Résidence Roy-Lawrence by Chevalier Morales Architectes, photo: Chevalier Morales Architectes

Résidence Roy-Lawrence by Chevalier Morales Architectes, photo: Chevalier Morales Architectes

“Its traditional tripartite composition consisting of a robust stone base, a solid-wood frame and of a strong protective roof was studied and analyzed in details.” says Chevalier Morales Architectes.

 

Résidence Roy-Lawrence by Chevalier Morales Architectes, photo: Chevalier Morales Architectes

Résidence Roy-Lawrence by Chevalier Morales Architectes, photo: Chevalier Morales Architectes

“Aiming to reinterpret in a contemporary manner these traditional elements, the final version of residence could be read as a composition of three distinct formal elements stacked on top of each other: a solid concrete base anchored to the rocky ground, a post and beam frame allowing total fenestration on the panorama, and a large protective roof which projects itself into an important cantilever over the garage entrance.”

 

Résidence Roy-Lawrence by Chevalier Morales Architectes, photo: Chevalier Morales Architectes

Résidence Roy-Lawrence by Chevalier Morales Architectes, photo: Chevalier Morales Architectes

“The layout of the interiors were conceived following very simple geographical orientation principles and relied mainly on natural lighting control, dominant wind management and on panoramic views of the scenery on the south west side.”

 

Résidence Roy-Lawrence by Chevalier Morales Architectes, photo: Chevalier Morales Architectes

Résidence Roy-Lawrence by Chevalier Morales Architectes, photo: Chevalier Morales Architectes

“On the north east side, a long wooden wall follows the path leading the visitor to the main entrance which has been recessed towards the middle of the residence, thus creating a compression effect at the entry point. This longitudinal access participates to the discovery and entry processes, orchestrated with the intent of slowly revealing the exceptional qualities of the site.”

 

Résidence Roy-Lawrence by Chevalier Morales Architectes, photo: Chevalier Morales Architectes

Résidence Roy-Lawrence by Chevalier Morales Architectes, photo: Chevalier Morales Architectes

“Like a bite taken in the layout, the totally glazed interior courtyard allows transversal transparency and is giving to the owners the opportunity to fully experience a privileged contact with the mountain.”

 

Résidence Roy-Lawrence by Chevalier Morales Architectes, photo: Chevalier Morales Architectes

Résidence Roy-Lawrence by Chevalier Morales Architectes, photo: Chevalier Morales Architectes

“The residence is low and outspread, its shapes, colors and its materiality are directly inspired by the site. From the beginning, the objectives were to create a residence that seems to emerge from the ground and that was built with materials found on site.”

 

PROJECT DATA
Official project name: Résidence Roy-Lawrence
Localisation: Sutton, Québec
Client’s name: Jean Roy / Marthe Lawrence
Architect: Chevalier Morales Architectes
Project leaders: S. Chevalier / S. Morales
Design team: S Chevalier / S. Morales / J. Rondeau / P. Littée
Engineer: Structure Pierre Gosselin
Landscape architect: Client
Contractor: Self-Construction/ Client
Area: 276 m2
Budget: N/A
Completion date: Winter 2014

 

to the Chevalier Morales Architectes website

 

view more architecture on Architonic