Share on Facebook

Thu 6.3.

Private Residence by Giopato & Coombes (IT)

Posted by Walter Phillips on 06.03.2014 - Tagged as: ,

Private Residence by Giopato & Coombes

Private Residence by Giopato & Coombes

Design duo Cristiana Giopato and Christopher Coombes have designed a residence in Veneto, Italy where internal and external areas contribute to create a single unique and harmonious space.

 

 

Private Residence by Giopato & Coombes

Private Residence by Giopato & Coombes

Bordered on one side by a river, the house is located one kilometre from the historic center of a city in Veneto characterized by the presence of waterways that weave in and out of the medieval walls, with obvious similarities to nearby Venice.

 

Private Residence by Giopato & Coombes

Private Residence by Giopato & Coombes

“The intention was to mix these two fundamental elements; the wall and the water. They became the pivot points of the project.” say Giopato & Coombes. “The floor plan is distributed with a formal compactness towards the north, in terms of both distribution and elevation. This gradually disintegrates in the south facing area of the ground floor, whilst maintaining compact the entire first floor. The architecture projects towards the garden on the south of the site.”

 

Private Residence by Giopato & Coombes

Private Residence by Giopato & Coombes

“The ‘walls’ are covered in bush-hammered Istrian Yellow marble to emphasize their appearance of solidity, whilst vibrating the light in order to soften the atmosphere. These walls are positioned around a central fireplace in a turbine formation and are connected by full-height windows. There is a long and narrow water basin that sit’s behind the fireplace, that stretches the perspective out towards the garden. Fire and water: heating and revitalization. But also a sort of optical device as the sky, the clouds and the passage of birds are reflected due to the black resin finish of the water basin.”

 

Private Residence by Giopato & Coombes

Private Residence by Giopato & Coombes

“The intention was the retain a continuous environment for the living area, but with private areas created by planes to block the view, for example between the entrance and the living area and the wall containing the fireplace between the dining and living area. The kitchen is separated from the dining area with access via a full-height dividing panel the closes onto a continuous glass pane, providing visual continuity. So each area is linked visually, but well defined as a private space. Instead the north part of the residence is closed in on itself and contains the necessary services, such as guest bathroom, and utility rooms.”

 

to the Giopato & Coombes website

 

view more architecture on Architonic

The Independent Source for
Products, Materials and Concepts Architonic | architecture and design
Creative materials consultants to the architecture and creative industries. Creative materials consultants to the architecture and creative industries.
Fascinating World of Design for
Modern Kids Kidsmodern - Fascinating World of Design for Modern Kids
Broadcasting Architecture Worldwide Broadcasting Architecture Worldwide
International Architecture News International Architecture News
Online Design Magazine Online Design Magazine