Share on Facebook

Thu 1.5.

Poolhouse by +tongtong (CA)

Posted by Walter Phillips on 01.05.2014 - Tagged as: , ,

Poolhouse by +tongtong, photo: Colin Faulkner

Poolhouse by +tongtong, photo: Colin Faulkner

A minimalist renovation of a pool house in Toronto, Canada is the latest project of multidisciplinary studio +tongtong. Designed to be multifunctional, the open-space interior easily transforms from pool house to guesthouse to entertainment space to work studio to event space.

 

 

Poolhouse by +tongtong, photo: Colin Faulkner

Poolhouse by +tongtong, photo: Colin Faulkner

“Located in the garden of a large traditional house, the 1000 square-foot freestanding pool house is a relic from the mid-century era.” says +tongtong. “But over the years, multiple renovations masked its original design.”

 

Poolhouse by +tongtong, photo: Colin Faulkner

Poolhouse by +tongtong, photo: Colin Faulkner

“Its true potential was really buried under a lot of different interpretations,” says principal John Tong. “I wanted to redefine its modernity while making a place that is warm and full of ease.”

 

Poolhouse by +tongtong, photo: Colin Faulkner

Poolhouse by +tongtong, photo: Colin Faulkner

To emphasize the pool house’s mid-century modern language, the flat roof was accentuated by bringing the roofline forward, creating a floating brow. Windows were pushed flush to the ceiling to articulate the plane of the roof and offer sunlight while providing privacy for guests.

 

Poolhouse by +tongtong, photo: Colin Faulkner

Poolhouse by +tongtong, photo: Colin Faulkner

Formerly made of stone, the exterior cladding was relined with lighter and warmer cedar slats. The focal point – the oval pool – was re-imagined without changing its shape through extending the patio parallel to the flatness of the roof. “The whole composition is made up of these new elements layered over top of the existing,” says Tong. “The deck is laid on top of the pool edge; the existing roof was extended to create a new floating shelf.”

 

Poolhouse by +tongtong, photo: Colin Faulkner

Poolhouse by +tongtong, photo: Colin Faulkner

Inside, the environment is designed to act as a pool house for guests changing and showering, as well as a guest suite for extended stays. The open-concept room is punctuated by a large, freestanding monolith that defines the private and public space.

 

Poolhouse by +tongtong, photo: Colin Faulkner

Poolhouse by +tongtong, photo: Colin Faulkner

On the public side, the black millwork holds IT and audio visual entertainment equipment. The large table, designed by Tong, is made of exotic wood salvaged from the Panama Canal and features a geometric steel-frame base. The coffee table can be easily raised to counter height by rotating the legs, transforming the space from an intimate family space to a space for larger events such as dinner parties or a work studio.

 

Poolhouse by +tongtong, photo: Colin Faulkner

Poolhouse by +tongtong, photo: Colin Faulkner

The bright orange feature wall, which transcends both the private and public spaces, is used as a gallery wall for the client’s art collection. On the other side of the monolith is a shower and toilet, both of which are enclosed with blue glass. “Like a lot of our work, we try to add playful elements, elements of surprise” says Tong.

 

Poolhouse by +tongtong, photo: Colin Faulkner

Poolhouse by +tongtong, photo: Colin Faulkner

“While openness and ease of flow is emphasized in the space, some privacy was needed. The toilet has an electronic blackout blind that offers full discretion, while the black monolith separates the private space with magically trackless cantilevering sliding doors. To achieve an even simpler layout, radiant floor heating under polished concrete and slate floor was used.”

 

PROJECT DATA
Project name: Poolhouse
Location: Toronto, Canada
Client Name: confidential
Architect / Designers: +Tongtong Inc (project started at 3rd Uncle Design)
Lead Designer: John Tong
Design Team: Morgan O’Reilly
Landscape Architect: +Tongtong and Neil Turnbull / Hedgerow
Builder: Parallel General Contractor
Size: 1000 sf
Photography: Colin Faulkner
Stylists: Emma Reddington and Liz Ikiriko

 

to the +tongtong website

 

view more interiors on Architonic

The Independent Source for
Products, Materials and Concepts Architonic | architecture and design
Creative materials consultants to the architecture and creative industries. Creative materials consultants to the architecture and creative industries.
Fascinating World of Design for
Modern Kids Kidsmodern - Fascinating World of Design for Modern Kids
Broadcasting Architecture Worldwide Broadcasting Architecture Worldwide
International Architecture News International Architecture News
Online Design Magazine Online Design Magazine