October 2016
M T W T F S S
« Sep    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Wed 3.8.

Golden Cube by Hamonic + Masson (FR)

Posted by Walter Phillips on 03.08.2016 - Tagged as: ,

Golden Cube by Hamonic + Masson (FR)

Photo © Christophe Demonfaucon

 

The ‘Golden Cube’ student residence project is situated on the ‘A4 Est’ sector of Le Trapèze. This particular lot acts as a point of liason between the existing Boulogne and the new construction development. Here there is a strong importance surrounding the unification of urban density, diversity and pleasure, underscored by the incorporation of ecology and bio-diversity, in order to integrate nature into the heart of the urban environment. (text by Hamonic + Masson)

 

reat this article in full on Architonic

Rabbit Snare Gorge by Omar Gandhi Architect Inc. (CA)

Photo © Doublespace Photography

 

Lawrence MacIsaac recalls stories of his great grandfather using the property to teach his sons how to snare rabbits, while his great grandmother commonly used the ‘laundry stone’ at the bottom of a small waterfall to wash clothing. With the extremely steep sides of the gorge it was difficult to do anything with the land, including the harvesting of trees, so it was left to grow wild. Before there was a site, there was an idea of a cabin in nature. As the Northeastern seaboard urbanized, the client longed for an escape to a wilder land. Arriving in Cape Breton, they found a culture and remoteness no longer common to the United States. (text by Omar Gandhi Architect Inc.)

 

read this article in full on Architonic

NOBIS - EFTERSLÆGTEN Sportscentre by LAARK - Laungaard Arkitekter (DK)

Photo © Henrik Dons Christensen

 

NOBIS is latin for ”for us”.

The project was to construct an indoor sports arena in an already existing urban environment. The challenge was to find the right architectural connection and identity between the existing structures and the new building. The functions of the new building, its dance hall, gym and lecture halls were different from that of the existing buildings and finding the right balance became a key priority. (text by LAARK – Laungaard Arkitekter)

 

read this article in full on Architonic

Mon 1.8.

Chiado Apartment by Fala Atelier (PT)

Posted by Walter Phillips on 01.08.2016 - Tagged as: ,

Chiado Apartment by Fala Atelier (PT)

Photo © Fernando Guerra | FG+SG

 

The 120m2 apartment, built in the turn of the 19th century, presented a fragmented arrangement of rooms and an erratic (almost negligent) overlay of successive interventions by previous owners abandoned the original character of the space. By erasing all the previous interventions, the separation between night and day areas became clear. One single wall, half-circular in plan, was proposed. (text by Fala Atelier)

 

read this article in full on Architonic

Guest apartment by Mjölk architekti (CZ)

Photo © BoysPlayNice

 

Owner of spacious apartment in Prague, Vokovice decided to add a minor one on the same floor.We transferred single studio into the guest house for guests whose are visiting young international family from far far abroad and for longer periods of time. In general for family members and friends. It has a complete infrastructure to enable them to stay in touch without ever get the feeling that they are a nuisance. Separate kitchen with bar/dining table, on the contrary gives them sufficient facilities for the preparation of news from home cuisine and the opportunity to become the host for a moment. (text by Mjölk architekti)

 

read this article in full on Architonic

Common Good by MSDS Studio (CA)

Posted by Walter Phillips on 01.08.2016 - Tagged as: ,

Common Good by MSDS Studio (CA)

Photo © Lisa Petrole

 

Common Good evolved from the primitive act of storytelling and the natural landscapes which played host to this ritual. Through materials and spatial arrangements, an architectural expression took form that was organized to promote collaboration and connectivity. (text by MSDS Studio)

 

read this article in full on Architonic

Sun 31.7.

Mayfair House by Squire and Partners (GB)

Posted by Walter Phillips on 31.07.2016 - Tagged as: ,

Mayfair House by Squire and Partners (GB)

Photo © Gareth Gardner

 

This project comprises a private house situated within the Mayfair Conservation Area, which was granted planning consent by Westminster Council in November 2009. The project is part conversion of an 18th century public house, and part new build, backing onto Red Lion Court.(text by Squire and Partners)

 

read this article in full on Architonic

Monte da Azarujinha by Aboim Inglez Arquitectos

Photo © Ricardo Gonçalves

 

The 140 ha property is located on the outskirts of Azaruja village, Évora district. One senses this vast plain through its corks trees and the small constructions that punctuate the landscape, making it noticeable and humane. A hundred year old agricultural construction is to be refurbished and enlarged in order to accommodate a small tourism unit. (text by Aboim Inglez Arquitectos)

 

read this article in full on Architonic