Thu 11.1.

The Ogden Center by Daniel Libeskind

Posted by Walter Phillips on 11.01.2018 - Tagged as:

The Ogden Center by Daniel Libeskind

Photographer: Hufton and Crow

Durham, UK— Durham University has opened its new £11.5 million Ogden Centre for Fundamental Physics designed by Studio Libeskind (New York). Durham University is one of the world’s leading institutions in cosmology and space science and it is hoped that the new Ogden Centre building will further cement this position. The new Centre will accommodate the rapid growth and academic success of Durham’s research into fundamental physics, enabling it to maintain its leading global position in the decades ahead. (more…)

Wed 10.1.

At ease: Jori’s new Longueville Landscape Sofa

Posted by Walter Phillips on 10.01.2018 - Tagged as:

At ease: Jori's new Longueville Landscape Sofa

An aerial view puts the Elisse tables centre-stage, with their curved bases in stylish black chrome or epoxy resin

The Belgian furniture manufacturer JORI has re-envisioned its successful sofa classic Longueville from 1998 as a completely new line; Longueville Landscape will be presented at the imm cologne this January. (text by Dominic Lutyens)

Read the full article on Architoninc

Qiandao Lake Cable Car Station by Archi-Union Architects

Photographer: Su Shengliang and Lin Bian

In 2013, Professor Zhang took initiative persuading several Shanghai architects to take part in the “Hualian Group Qiandao Lake Development at Jinxianwan East Resort Planning and Architecture Design Project.” At that time the lottery results often turned up planning and architecture design opportunities. What floated up for us was a cable car station design and construction project, giving the project to us at that time produced quite a disturbance among the staid Shanghai architecture community. (more…)

Tue 9.1.

Perceptions of space: Acousticpearls

Posted by Walter Phillips on 09.01.2018 - Tagged as: ,

Perceptions of space: Acousticpearls

 

Bremen-based acousticpearls specialises in creating pleasant internal spatial atmospheres. The company’s premium acoustic panel systems are not only functional but also offer a variety of design options. The development of the acoustic elements is the result of intensive cooperation between acousticpearls and architects and planners. (text by DETAIL)

 

Read the full article on Architonic

The Air Apparent: TON’s new Chips lounge chair

Posted by Walter Phillips on 09.01.2018 - Tagged as:

The Air Apparent: TON's new Chips lounge chair

Lucie Koldova: “With Chips, I play with light passing through the large backrest. Combining a semi-transparent material with the three-dimensionally bent wooden frame, the chair permeates space while space permeates the chair”

 

This January’s must-see Das Haus installation at imm cologne, authored by young Czech designer Lucie Koldova, sees the launch of her new Chips lounge chair for TON, where space and light meeting supreme seating.(text by Simone Keane-Cowell)

 

Read the full article on Architonic

Holiday House F At Garda Lake by bergmeisterwol

Posted by Walter Phillips on 09.01.2018 - Tagged as:

Holiday House F At Garda Lake by bergmeisterwol

Photographer: Gustav Willeit

The existing building, the extension and the garden come together as one. Vertical sliding windows can be moved downward and disappear, transforming intimate into wide open spaces. A canopy becomes a house and then a canopy again. A terrace on the canopy can be reached through an outdoor stairway connecting the existing structure to the garden. Dyed concrete surfaces build a complementary relationship with the existing plastered stone façade. The extension drifts away from the existing building and comes to light through some interstitial spaces. The pool is located in the garden, between a lemon orchard and 100-year-old palm trees. (more…)

Mon 8.1.

Reflections on light by MARSET

Posted by Walter Phillips on 08.01.2018 - Tagged as:

Reflections on light by MARSET

 

Behind any object, especially those concerned with light, there is a clear intention to attempt to improve the quality of life of the user and take care of the space in which the light is found. Light allows us to see our surroundings, looking after light is essential, and it is precisely this, that is at the heart of this project. (more…)

Kew House by McLaren Excell

Posted by Walter Phillips on 08.01.2018 - Tagged as:

Kew House by McLaren Excell

Photographer: Simone Bossi

 

Kew House involved the complete re-structuring of a Victorian London house and former stable yard in Richmond, turning a house of many small rooms into a series of orchestrated spaces that allow the house to breathe and flow. The project principally involved the building of a rear extension, comprising of two chamfered forms nestling together. Externally, the extension sits in sharp contrast to the background of the painted-out rear façade of the original house – standing proud and distinct, with walls of pale and pitted masonry bedded down on lime mortar applied roughly and heavily brushed across the brick face. (more…)