Share on Facebook

Sat 19.9.

New Parrish Art Museum by Herzog & de Meuron

Posted by NoéMie Schwaller on 19.09.2009 - Tagged as: , ,

the Parrish Art Museum by Herzog & de Meuron

the Parrish Art Museum by Herzog & de Meuron

The Parrish Art Museum unveiled a re-conceptualized design for its new museum, to be constructed on the 14-acre site the Parrish acquired in Water Mill. Herzog & de Meuron’s design embodies responsiveness to the indigenous landscape, an emphasis on the natural northern light and a dialogue with the local architecture of the East End, especially the many artists’ studios in the area. The building will provide more than 37,300 square feet of highly efficient space, which is nearly twice the size of the existing museum.

To take advantage of natural northern light the building is placed on the site in a strict north-south orientation.

To take advantage of natural northern light the building is placed on the site in a strict north-south orientation.

Located on the north side of Montauk Highway, the proposed new Parrish will be a horizontal structure nestled discretely in the landscape, consisting of two parallel wings joined by a central circulation spine running the length of the building. The poured-in-place concrete walls are deeply recessed under a long and elegant white corrugated metal roof and will incorporate large sections of glass that permit views through the museum and into the surrounding landscape.

The building will provide more than 37,300 square feet of highly efficient space.

The building will provide more than 37,300 square feet of highly efficient space.

“The new project is in a way a more radical and simplified version of our original design for the Parrish,” said architect Jacques Herzog. “Its clarity in concept, in combination with straightforward construction details and building materials, can be seen as a process of purification in immediate response to the Museum’s newly defined brief. Our proposal to collaborate from the beginning with local contractors on the realization of our ideas proved to be an extremely efficient and rewarding process for us as well as for the project.”

 

to the The Parrish Art Museum

 

more from Herzog & de Meuron @ Architonic