Share on Facebook

Fri 21.2.

‘Krampon’ by Shogo Aratani Architect & Associates (JP)

Posted by Walter Phillips on 21.02.2014 - Tagged as: ,

'Krampon' by Shogo Aratani Architect & Associates, photo: Yutaka Kinumaki

‘Krampon’ by Shogo Aratani Architect & Associates, photo: Yutaka Kinumaki

‘Krampon’ by Shogo Aratani Architect & Associates is a house on a rocky slope in Hyogo, Japan. A residential area where vestiges of nature still remain, the site is situated on sloped land amid a natural forest.

 

 

'Krampon' by Shogo Aratani Architect & Associates, photo: Yutaka Kinumaki

‘Krampon’ by Shogo Aratani Architect & Associates, photo: Yutaka Kinumaki

“Two large trees with beautifully shaped branches (one is a camphor tree and the other a cherry tree) stand on top of the site. These trees are integrated into the residential design.” says Shogo Aratani.

 

'Krampon' by Shogo Aratani Architect & Associates, photo: Yutaka Kinumaki

‘Krampon’ by Shogo Aratani Architect & Associates, photo: Yutaka Kinumaki

The entire site is steeply sloped and the gap between the top and the bottom is approximately 11 meters. The ground is composed of an extremely hard rock bed. “Considering these landscape conditions, we decided to place volumes along the sloped ground to minimize excavation.”

 

'Krampon' by Shogo Aratani Architect & Associates, photo: Yutaka Kinumaki

‘Krampon’ by Shogo Aratani Architect & Associates, photo: Yutaka Kinumaki

“In order to provide the best view, the main spaces are located on the top floor and the other interior spaces are connected along the slope down to the street level. We designed the spatial sequence in relation to the landscape by placing three volumes along contour lines.”

 

'Krampon' by Shogo Aratani Architect & Associates, photo: Yutaka Kinumaki

‘Krampon’ by Shogo Aratani Architect & Associates, photo: Yutaka Kinumaki

“The upper volume is placed right underneath the two large trees. A skylight is provided in the living room to see the trees above. The volume on the north is allocated for bathroom. The volume on the lower level contains private rooms on the first floor and a wood-decked terrace on the roof, accessible from the living room. We place stairs with the same inclination as the ground at the intersection of the three volumes. The stair space is used as a library, while the stairs are designed to accommodate a large number of books.”

 

'Krampon' by Shogo Aratani Architect & Associates

‘Krampon’ by Shogo Aratani Architect & Associates

A sizeable volume of rock was excavated upon construction of the garage and then reused as exterior finish on pavements and steps along the entryway.

 

'Krampon' by Shogo Aratani Architect & Associates, photo: Yutaka Kinumaki

‘Krampon’ by Shogo Aratani Architect & Associates, photo: Yutaka Kinumaki

Project Outline
Location: Hyogo, Japan
Date of Completion: March 2012
Principal Use: House
Structure: timber frame
Site Area: 360.35m2
Building Area: 104.53m2
Total Floor Area: 136.65m2 (84.05m2/1F, 52.60m2/2F)
Structural Engineer: S3 Associates Inc.
Construction: Amerikaya Co.,Ltd.

 

Material Information
Exterior Finish: Lap Siding / Oil Paint
Floor: Ash Flooring t18 / White Oil Paint
Wall: Plasterboard t12.5 / Emulsion Paint with Sand
Ceiling: Basswood Plywood t4

 

to the Shogo Aratani Architect & Associates website

 

view more architecture on Architonic