Share on Facebook

Mon 10.8.

House in Kohoku by Torafu

Posted by Nora Schmidt on 10.08.2009 - Tagged as: , , , ,

House in Kohoku by Torafu

House in Kohoku by Torafu

There is no need for much space for sophisticated buildings and who knows that better than people from Japanese metropolises. On 67 sqm the architects of Torafu planned this detached house with a rather modest living area of 7.5 x 7.5 meters near Yokohama.

House in Kohoku

House in Kohoku

What the architects say:

This site is located in a quiet residential region reclaimed on a hill of Yokohama. With neighboring houses lined very close together, this flag-shaped site meets a road at a verge of no more than 3 meters in width. Since the site is tilted to the north, and the neighboring house to the south is two-storied and built on a higher ground, at first it seemed almost impossible to let in light from the south, although the client, a married couple who has lived in this place for a long time, wanted a small but sunshiny house of one-story just as their child became independent from them.

The rooflights

The rooflights

The roof which looks as if barnacled lets in light through the glass on the top of the tube-shaped windows that are set avoiding shades and eye gaze of the neighbors. On the inside of the house clearly appear the shapes of these tubes,and the arris of a kind of folded plate roof softly separate the whole residential space. The house being one-storied, we were able to form the roof with freedom. And taking advantage of the freedom, we aimed to make the exterior and the interior appear as two sides of the same object.

Although the main living area is no larger than approximately 7.5 x 7.5 meters, we tried to give appropriate distance among the scenes of food, clothing and housing by moderately separating every space along the arris of the ceiling and by making the most of the height of the ceiling itself. High arris connect neighboring spaces, and low arris separate them into, for instance, a living room and a bedroom. Infixed at the space where the ceiling is highest is a wooden mass. Inside the mass are a kitchen, bathroom and sanitation facilities, while the top of the mass is used as a designing office for their son. The top of the mass, which is a lot like a loft, and other spaces are visually separated but family members presence can be felt when they are there.

more information @ ArchDaily

to the Torafu website

The Independent Source for
Products, Materials and Concepts Architonic | architecture and design
Creative materials consultants to the architecture and creative industries. Creative materials consultants to the architecture and creative industries.
Fascinating World of Design for
Modern Kids Kidsmodern - Fascinating World of Design for Modern Kids
Broadcasting Architecture Worldwide Broadcasting Architecture Worldwide
International Architecture News International Architecture News
Online Design Magazine Online Design Magazine