Share on Facebook

Mon 9.12.

House in Tamatsu by Kenji Ido | Ido, Kenji Architectural Studio (JP)

Posted by Walter Phillips on 09.12.2013 - Tagged as: ,

Box-shaped cantilevered stairs float in the void of House in Tamatsu by Kenji Ido | Ido, Kenji Architectural Studio, photo: Yohei Sasakura

Box-shaped cantilevered stairs float in the void of House in Tamatsu by Kenji Ido | Ido, Kenji Architectural Studio, photo: Yohei Sasakura

A house designed for a small plot in a dense mixed-use area of Osaka, Japan by Ido, Kenji Architectural Studio surprises with ample natural light, a large family room at its center and novel stairs.

 

 

House in Tamatsu by Kenji Ido | Ido, Kenji Architectural Studio, photo: Yohei Sasakura

House in Tamatsu by Kenji Ido | Ido, Kenji Architectural Studio, photo: Yohei Sasakura

“The client’s former house, which stood at this site, was a wooden two-story house.” says architect Kenji Ido. “The adjacent sites were close and natural light didn’t enter into the old house. Therefore the client requested the family room to be as large as possible without pillars or load-bearing walls, and that natural light that comes into the house.”

 

House in Tamatsu by Kenji Ido | Ido, Kenji Architectural Studio, photo: Yohei Sasakura

House in Tamatsu by Kenji Ido | Ido, Kenji Architectural Studio, photo: Yohei Sasakura

For structural reasons, large openings couldn’t open out onto the roadside of the first floor of the building. So the volume of the second floor was rotated 14 degrees and interstitial spaces between the rotated wall and the outer wall of the building became voids. A skylight was positioned in the upper section of the void and is intended to allow natural light to fall into the family room of the first floor.

 

House in Tamatsu by Kenji Ido | Ido, Kenji Architectural Studio, photo: Yohei Sasakura

House in Tamatsu by Kenji Ido | Ido, Kenji Architectural Studio, photo: Yohei Sasakura

“Moreover, one of two walls rotated 14 degrees on the plan of the second floor is also inclined to the vertical plane, and the part which overlaps the stairs is turned up, and resembles origami or a facet. This inclined wall frees people’s feeling by deviation from the norm, simultaneously the sense of touch of the degree of inclination and the light to reflect of that inclination cause a new physical sense.”

 

House in Tamatsu by Kenji Ido | Ido, Kenji Architectural Studio, photo: Yohei Sasakura

House in Tamatsu by Kenji Ido | Ido, Kenji Architectural Studio, photo: Yohei Sasakura

 

House in Tamatsu by Kenji Ido | Ido, Kenji Architectural Studio, photo: Yohei Sasakura

House in Tamatsu by Kenji Ido | Ido, Kenji Architectural Studio, photo: Yohei Sasakura

Use: residence
Site: Osaka, Japan
Architect : Kenji Ido / Ido, Kenji Architectural Studio
Design period : March. 2011 – February. 2012
Construction period : March. 2012 – July. 2012
Structural engineer : Masakazu Taguchi / Taguchi Atelier Planning Structure
Structure system: timber construction
Total floor area is 94.46 sqm.
building area is 32.75 sqm.
Plot area is 43.21sqm.
Building scale: 3 storeys
Photography: Yohei Sasakura

 

to the Ido, Kenji Architectural Studio website

 

view more architecture on Architonic

The Independent Source for
Products, Materials and Concepts Architonic | architecture and design
Creative materials consultants to the architecture and creative industries. Creative materials consultants to the architecture and creative industries.
Fascinating World of Design for
Modern Kids Kidsmodern - Fascinating World of Design for Modern Kids
Broadcasting Architecture Worldwide Broadcasting Architecture Worldwide
International Architecture News International Architecture News
Online Design Magazine Online Design Magazine