Share on Facebook

Tue 3.9.

‘House in Mosteiro’ by Arquitectos Matos (PT)

Posted by Walter Phillips on 03.09.2013 - Tagged as: , ,

'House in Mosteiro' by Arquitectos Matos, photo: Joao Morgado - Architecture Photography

‘House in Mosteiro’ by Arquitectos Matos, photo: Joao Morgado – Architecture Photography

Arquitectos Matos’ ‘House in Mosteiro’, located on the outskirts of Santa Maria da Feira, Portugal, an ancient crossroads, is organized on a single floor around a central courtyard, facing South and West, protected from the street on the North side.

 

 

'House in Mosteiro' by Arquitectos Matos, photo: Joao Morgado - Architecture Photography

‘House in Mosteiro’ by Arquitectos Matos, photo: Joao Morgado – Architecture Photography

L-shaped, the house is divided into two parts; a longitudinal volume that includes the service areas and the leisure zone, while the bedrooms are located in the shorter volume, transversal to the lot. An additional volume, a storage space placed at the limit of the lot, accurately defines the central courtyard.

 

'House in Mosteiro' by Arquitectos Matos, photo: Joao Morgado - Architecture Photography

‘House in Mosteiro’ by Arquitectos Matos, photo: Joao Morgado – Architecture Photography

“The concept of the project comes from the combined interpretation of the functional program of a single-family house with the specific requirements of the clients, as from the study of the characteristics of the lot and its surroundings and morphological conditions.” says Arquitectos Matos.

 

'House in Mosteiro' by Arquitectos Matos, photo: Joao Morgado - Architecture Photography

‘House in Mosteiro’ by Arquitectos Matos, photo: Joao Morgado – Architecture Photography

“Access to the house is made from the east side, by a ramp that serves as a transition between the level of the street and the main and service entrances. At the intersection of the two volumes of the L, a void announces the main entrance, that inward, through its transparency, reveals the central courtyard and leads to the different areas of the house.”

 

'House in Mosteiro' by Arquitectos Matos, photo: Joao Morgado - Architecture Photography

‘House in Mosteiro’ by Arquitectos Matos, photo: Joao Morgado – Architecture Photography

“The interior spaces are directly associated to the patio, though protected by the porch, that externally unifies the different areas of the house as intensifies the daily experiences of the family. The living room is an ample space, where the dining and living areas are commonly organized, spatially extending to the outdoor through natural light.”

 

'House in Mosteiro' by Arquitectos Matos, photo: Joao Morgado - Architecture Photography

‘House in Mosteiro’ by Arquitectos Matos, photo: Joao Morgado – Architecture Photography

“The volume, simple and compact, is coated by an opaque ventilated façade made of prefabricated black textured concrete panels on its public surfaces, whilst its interior walls, facing the private patio, are fully open through their transparency. The background scenery of the courtyard and garden is framed by the ‘memory wall’, built out of stones from the demolition of pre-existence.”

 

'House in Mosteiro' by Arquitectos Matos, photo: Joao Morgado - Architecture Photography

‘House in Mosteiro’ by Arquitectos Matos, photo: Joao Morgado – Architecture Photography

Architecture: Arquitectos Matos
Location: Santa Maria da Feira, Aveiro
Client: Private
Photo credits: Joao Morgado – Architecture Photography

 

to the Arquitectos Matos website

 

view more architecture on Architonic