August 2014
M T W T F S S
« Jul    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Share on Facebook

Fri 11.7.

Epée de Bois – Nursery by h2o architectes (FR)

Posted by Walter Phillips on 11.07.2014 - Tagged as: ,

Epée de Bois - Nursery by h2o architectes, photo: Julien Attard

Epée de Bois – Nursery by h2o architectes, photo: Julien Attard

On a very tight and narrow site in Paris, almost hidden by several very different looking buildings, h2o architects have created an extension and refurbishment of a nursery for 24 children.

 

 

Epée de Bois - Nursery by h2o architectes, photo: Julien Attard

Epée de Bois – Nursery by h2o architectes, photo: Julien Attard

“The extension of the nursery is an opportunity to give new coherence to the group of buildings.” says h2o architectes. “It is set against an existing building at the end of the courtyard, and is given a distinct visual identity as a clear, readable volume. A light exterior perforated shell protects the glass building which houses the nursery spaces and play terraces on the first level.”

 

Epée de Bois - Nursery by h2o architectes, photo: Julien Attard

Epée de Bois – Nursery by h2o architectes, photo: Julien Attard

“This exterior shell enables light to penetrate into the building; it undulates slightly to indicate the entrances. Views from the inside are thus created, so that the children can look out from the roof terrace which has become an open playground.”

 

Epée de Bois - Nursery by h2o architectes, photo: Julien Attard

Epée de Bois – Nursery by h2o architectes, photo: Julien Attard

“The nursery is built on three levels, the children occupying the ground -floor and first floor. Technical and private spaces are relegated to the basement. This level is lit by an English courtyard offering views on linear plantations at the base of the façades. A trellis encourages climbing plants to develop high into an envelope of light canvas. The latter acts as a visual protection from the windows of the nursery.”

 

Epée de Bois - Nursery by h2o architectes, photo: Julien Attard

Epée de Bois – Nursery by h2o architectes, photo: Julien Attard

 

Epée de Bois - Nursery by h2o architectes

Epée de Bois – Nursery by h2o architectes

PROJECT DATA
Program: Refurbishment and extension of a nursery in the center of Paris
Location: 5 rue de l’Épée de Bois, Paris 75005 – France
Client: City of Paris
Team: h2o architectes (lead architect) with ID+ (engineer)
Specificity: Building with high energy performance
Surface: 300m²
Cost: 1 492 500 euros HT

 

to the h2o architectes website

 

view more architecture on Architonic

The Independent Source for
Products, Materials and Concepts Architonic | architecture and design
Creative materials consultants to the architecture and creative industries. Creative materials consultants to the architecture and creative industries.
Fascinating World of Design for
Modern Kids Kidsmodern - Fascinating World of Design for Modern Kids
Broadcasting Architecture Worldwide Broadcasting Architecture Worldwide
International Architecture News International Architecture News
Online Design Magazine Online Design Magazine