Share on Facebook

Wed 28.7.

Earth House by BCHO Architects (KOR)

Posted by Nora Schmidt on 28.07.2010 - Tagged as: , , ,

Earth House, photo by Sung Kwon Kim

This subterranean house was built in honor of the Korean poet Yoon Dong-joo and is designed by Seoul based practice BCHO Architects. It is based on an outer concrete structure, the interior space is devided by rammed earth walls.

“The earth used for the walls is from the site excavation. Even though the viscosity of the existing earth was low, only minimal white cement and lime was used so the earth walls can return to the soil later”, the architects explain.

Earth House, photo by Wooseop Hwang

“The 14m x 17m concrete box is buried in the ground and contains 6, 1-pyeong, rooms and two earth filled courtyards. The ‘small house’ is open to the courtyard which is open to the sky. The one pyeong rooms originated from the size of one kan (6×6 ja; 1 ja = approx. 30cm) which are just large enough for an adult to lie down straight. The house has a small kitchen, a study, two resting rooms, a bathroom with a wooden tub and toilet, and a wash room. The rooms are all adjacent to each other and open directly to the earth filled courtyard. Connecting rooms can be joined to create a bigger room. The house doors are small, entering the house requires making your body into a smaller shape.”

Earth House, photo by Wooseop Hwang

“The lateral pressure from the earth on four sides is resisted by thick concrete retaining wall and a flat roof and base plate. There is also a hidden steel column in the center wall that reinforced the structural plates [...] Four gutters are placed in the corners of the courtyard for drainage. The house uses a geothermal cooling system with a radiant floor heating system under the rammed clay and concrete floor. Off-peak electricity is used at night to heat the small gravel under the floor. A combination of passive cooling and geothermal tubes which are buried in the earth around the buildings keep the temperature cool in summer and warm in winter. A pine tree which was cut down from the site, was sliced into 80mm thick discs and was cast into the concrete walls of the courtyard so as it decays, it will host small plants and new life will arise with time. The wooden canopy protecting the entrance into the small house uses 39mm tensile wires. Recycled lumber was cut into 30mm x 50mm wide pieces and joined with flat steel bar, keeping the material to a minimum. All of the interior furniture and closets are also recycled wood from old Korean gates.”

Earth House, photo by Sung Kwon Kim

“As Yoon’s poetry expresses hope for the future from times of great peril, which he tried to achieve through self-restraint and self-reflection, our hope is that this Earth House would be a house where we can reflect on ‘ourselves’ while living in the present era.”

Earth House, photo by Sung Kwon Kim

Earth House, photo by Wooseop Hwang

Design team:
Architect : Byoungsoo Cho
Project Team : Hongjoon Yang, Woohyun Kang, Taehyun Nam

Project partners:
Rammed Earth Consultant : Keunsik Shin
Contractor : CPLUS International Co. Ltd.


to the BCHO Architects profile @ Architonic