April 2014
M T W T F S S
« Mar    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Share on Facebook

Mon 12.7.

Caverhill Residence by SPF:architects (US)

Posted by Nora Schmidt on 12.07.2010 - Tagged as: , , ,

'Caverhill Residence' sunny side, by SPF:architects

The California based practice SPF:architects realised this luxurious single family home in the hills around Los Angeles. The steel frame construction replaces a smaller house on the difficult hillside lot and is characterised by monumental fins which provide privacy from the street and screen the house from afternoon sun as well as passing cars.

'Caverhill Residence' sunny side, angled “fins” are lining the façade from the street, by SPF:architects

Here is what the architects say:

“A hillside building ordinance and a desire to keep the previous structure’s footprint made the project a challenge – as a result, the plan is a modified wedge, one end of the house almost twice as wide as the other.
The main entrance is on the second of three levels, where the living room flows openly into the kitchen and dining area. These communal spaces and the bedrooms on the upper level are punctuated on each end by over 1,000 square feet of generous covered terraces and balconies. Each cove is protected from the sun and wind but still open to views.”

'Caverhill Residence' hill side, by SPF:architects

“Simplicity was the goal of both the architect and the client. Steel framing allowed for a fully-open plan, free from interior walls or vertical supports obstructing the views. The result is a clean viewing angle of the exterior from almost any spot in the house. All of the house controls — heating, cooling, lighting, window shades, security and more — are contained within a control panel near the front door. Ductwork was eliminated by the use of an Airfloor System, which heats or cools rooms through a series of dome-like structures beneath the micro-finished concrete floor surface.
The upper level can be accessed either through the interior stair, or through exterior staircases located on either end of the house, incorporating the terraces into the main circulation flow of the home. Bathroom vanities float above the floor, the electrical outlets tucked below, out of sight.

“In Japanese painting you have one brush stroke that gets branch, leaves and flowers,” says owner, Don Caverhill. “That’s what we were hoping for — to have less things do a whole lot more.”

The lowest level of the house, set on the slope below street level, contains two guest rooms, a lawn and a patio with a long fire pit running toward an infinity pool.”

'Caverhill Residence' hill side, by SPF:architects

'Caverhill Residence', free standing kitchen, by SPF:architects

'Caverhill Residence' bathroom, by SPF:architects

to the SPF:architects profile @ Architonic

The Independent Source for
Products, Materials and Concepts Architonic | architecture and design
Creative materials consultants to the architecture and creative industries. Creative materials consultants to the architecture and creative industries.
Fascinating World of Design for
Modern Kids Kidsmodern - Fascinating World of Design for Modern Kids
Broadcasting Architecture Worldwide Broadcasting Architecture Worldwide
International Architecture News International Architecture News
Online Design Magazine Online Design Magazine