September 2014
M T W T F S S
« Aug    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Share on Facebook

Wed 26.2.

Catalan Economists Institute Headquarters by Roldán + Berengué (ES)

Posted by Walter Phillips on 26.02.2014 - Tagged as: , ,

Catalan Economists Institute Headquarters by Roldán + Berengué, arqts., photo: Jordi Surroca

Catalan Economists Institute Headquarters by Roldán + Berengué, arqts., photo: Jordi Surroca

The façade of the new Catalan Economists Institute Headquarters in Barcelona by Roldán + Berengué is a “vertical square” with the foyers of each floor superimposed.

 

 

Catalan Economists Institute Headquarters by Roldán + Berengué, arqts., photo: Jordi Surroca

Catalan Economists Institute Headquarters by Roldán + Berengué, arqts., photo: Jordi Surroca

“We call this building the Vertical Square.” say the architects. “Just as in the galleries of the Barcelona Ensanche, this large south-facing window, where people walk, meet and converse is its social heart. The vertical square is a place to socialize, to watch and to be seen. The new Institute of Economists headquarters has the capacity to become the city.”

 

Catalan Economists Institute Headquarters by Roldán + Berengué, arqts., photo: Jordi Surroca

Catalan Economists Institute Headquarters by Roldán + Berengué, arqts., photo: Jordi Surroca

The foyer, waiting room and circulation areas on the different levels are placed along the front façade of the building, looking down at the square. “Movement, people waiting and changes in the interior space are the real face of the urban piece. With this operation and with the transparency of the glass facade, the visibility of the institution increases, establishing a dialogue between the square and the city.”

 

Catalan Economists Institute Headquarters by Roldán + Berengué, arqts., photo: Jordi Surroca

Catalan Economists Institute Headquarters by Roldán + Berengué, arqts., photo: Jordi Surroca

“Moreover, these spaces of the foyer act as a climate and acoustic pad, protecting the professional training spaces. At night, the Institute informs the urban environment activating its operational dynamics through selective illumination of the different programmatic zones.”

 

Catalan Economists Institute Headquarters by Roldán + Berengué, arqts., photo: Jordi Surroca

Catalan Economists Institute Headquarters by Roldán + Berengué, arqts., photo: Jordi Surroca

The program of 3,000 m2 total is distributed over six main floors and two basement floors. By grouping the functions in a double order, the building floors appear as a sequence of superimposed boxes. The functions are divided into a classroom/diffusion area and the deanery /administrative area. “The program in its entirety is organized into rooms: the classrooms form rooms, the waiting halls form rooms, as does the stairway…”

 

Catalan Economists Institute Headquarters by Roldán + Berengué, arqts., photo: Jordi Surroca

Catalan Economists Institute Headquarters by Roldán + Berengué, arqts., photo: Jordi Surroca

“These rooms, or boxes, are defined through 3 different materials: glass, aluminum and wood. The classrooms are necessarily white and monochrome. Wood is used in the rooms with natural lighting to enhance their social use. That principle is applied in the access corridors to the classrooms, visible on the main building façade, and in the stairways which form the social heart of the building.”

 

Catalan Economists Institute Headquarters by Roldán + Berengué, arqts.

Catalan Economists Institute Headquarters by Roldán + Berengué, arqts.

45% ENERGY SAVINGS:
+ 4 facades with natural light: double crossed ventilation
+ North-facing classrooms + South-facing vestibules: THERMAL BARRIER
+ South-facing ventilated double glass skin.
+ Efficiency in climate control system
Reductions with respect to standard usage:
- Emissions CO2 28%
- heating consumption 60%
- cooling consumption 30%
- lighting consumption 20%

 

CREDITS
Architects: José Miguel Roldán y Mercè Berengué (Roldán + Berengué, arqts.)
Juanjo P. Jarque, Vicenç Sanz, Zana Bosnic.
Promoter: Col•legi d’Economistes de Catalunya
Team:
Instalations: Grupo JG
Structure: Agustí Obiol (BOMAINPASA)
Tecnical architect: Gabriel Valeri
Contractor: TAU-ICESA
Surface: 3.080 m2
Budget: 3.602.747 € (PEM); 4.287.269 € (PEC sin IVA)
Address: Plaza Gal•la Placídia, 32. 08006 Barcelona
Project date: 2009
Construction date: January 2011 – April 2013

 

to the Roldán + Berengué, arqts. website

 

view more architecture on Architonic

The Independent Source for
Products, Materials and Concepts Architonic | architecture and design
Creative materials consultants to the architecture and creative industries. Creative materials consultants to the architecture and creative industries.
Fascinating World of Design for
Modern Kids Kidsmodern - Fascinating World of Design for Modern Kids
Broadcasting Architecture Worldwide Broadcasting Architecture Worldwide
International Architecture News International Architecture News
Online Design Magazine Online Design Magazine