April 2014
M T W T F S S
« Mar    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Share on Facebook

Mon 9.9.

BarentsKrans, The Hague by Hofman Dujardin Architects (NL)

Posted by Walter Phillips on 09.09.2013 - Tagged as: ,

BarentsKrans by Hofman Dujardin Architects, photo: Matthijs van Roon

BarentsKrans by Hofman Dujardin Architects, photo: Matthijs van Roon

Hofman Dujardin Architects have created a new home for renowned law firm BarentsKrants in a remarkable building renovation in The Hague.

 

 

BarentsKrans by Hofman Dujardin Architects, photo: Matthijs van Roon

BarentsKrans by Hofman Dujardin Architects, photo: Matthijs van Roon

“Before BarentsKrans moved into their new location, near the Dutch Parliament building in the city centre, they commissioned Hofman Dujardin Architects to revolutionise the building.” say the architects. “The building was constructed in 1950 and commands floor space of 5,200m². It was originally divided into a front building, with a majestic marble façade facing the main street, and building at the rear of the site, with two spacious atriums separating them.”

 

BarentsKrans by Hofman Dujardin Architects, photo: Matthijs van Roon

BarentsKrans by Hofman Dujardin Architects, photo: Matthijs van Roon

The design team opened up and linked the atriums, creating a larger, more open and transparent central area in the heart of the building, flooded with natural light. The use of materials and the positioning of furniture and internal structures create three distinct spaces within this one central area. At one end of the central area is an atrium containing the legal library area with working desks and neat, ordered, wooden shelving. At the other end is an atrium hosting a less formal space with a coffee bar, a café-style bench with high stools and a large flat-screen TV. Between them is a central block containing three floors of floating, open balconies that connect the front and rear buildings and the two atriums.

 

BarentsKrans by Hofman Dujardin Architects, photo: Matthijs van Roon

BarentsKrans by Hofman Dujardin Architects, photo: Matthijs van Roon

“On the ground floor beneath the central block of balconies stand two eye-catching centrepieces: a beautifully calm elliptical reception desk made from light oak, and a dramatic black, cast-iron spiral staircase that snakes up all the way to the top floor. These design pieces are both practical and artistic; they immediately catch the eye and make a bold statement reflecting the professionalism of BarentsKrants, a leader in their field.”

 

BarentsKrans by Hofman Dujardin Architects, photo: Matthijs van Roon

BarentsKrans by Hofman Dujardin Architects, photo: Matthijs van Roon

The entire central open area sits on light-oak floors, which create a warm and welcoming atmosphere. These floors are repeated on the floating balconies above, each of which has an open meeting area, a coffee bar for informal meetings and lofty views down over the two atriums. Near the spiral staircase, elegant Vitra sofas make up the discreet client reception lounge. Also nearby are the ground-floor meeting rooms designed using light, natural tones and off-set by colourful conference chairs, creating a vibrant atmosphere. The offices for partners and employees are located in the front and the back buildings on all floors; they have large four-metre-long tables suitable for work and meetings. Finally, on the top floor is the firm’s restaurant with a free-flow buffet, simple wooden café-style tables, Eames chairs and a sunken seating area with padded banquettes where employees can take a break and gaze out over the rooftops of The Hague.

 

BarentsKrans by Hofman Dujardin Architects, photo: Matthijs van Roon

BarentsKrans by Hofman Dujardin Architects, photo: Matthijs van Roon

Colofon design
Client: BarentsKrans law and notary firm
Location: Lange Voorhout 3 The Hague
Surface: 5200m2
Project: in use 2013
Architect renovation: Hofman Dujardin Architects
Architect interior: Hofman Dujardin Architects
Project team: Michiel Hofman, Barbara Dujardin, Bo Winnubst, Pieter Mulder, Nicola Placella, Stan Flohr and Jeroen Semeijn
Project management: CBRE
Light design: PD Ligthing
Structural engineer: Arcadis
Installation engineer: Halmos Adviseurs
Acoustics engineer: Peutz Fire safety engineer Peutz
Advisor restaurant: Horequip
Photography: Matthijs van Roon

 

BarentsKrans by Hofman Dujardin Architects, photo: Matthijs van Roon

BarentsKrans by Hofman Dujardin Architects, photo: Matthijs van Roon

Colofon construction
Contractor: Du Prie bouw & ontwikkeling
Building management: Nebest
Contractor interior: Intos Interieurbouw
Contractor oak walls: Schalkwijk Interieurbouw
Contractor oak ceiling: Schalkwijk Interieurbouw
Oak vineer: Kuiper plaatveredeling
Furniture: Arper, Vitra and Unifor delivered by SV
Upholstery: Kvadrat, Arper and Vitra
Stairs: Wolter Tijdink
Walls: Sepawand
Light: Marset, Foscarini and DeltaLight
Sun protection: M+N Projecten
Ceiling: white Ecophon
Ceiling acoustic: OWA Floor marble Du Prie bouw & ontwikkeling
Floor oak: Finesse Parket
Carpet: EGE delivered by Onstein Agenturen

 

to the Hofman Dujardin Architects website

 

view more architecture on Architonic

The Independent Source for
Products, Materials and Concepts Architonic | architecture and design
Creative materials consultants to the architecture and creative industries. Creative materials consultants to the architecture and creative industries.
Fascinating World of Design for
Modern Kids Kidsmodern - Fascinating World of Design for Modern Kids
Broadcasting Architecture Worldwide Broadcasting Architecture Worldwide
International Architecture News International Architecture News
Online Design Magazine Online Design Magazine